Петро Порошенко відповів на питання журналістів та телеглядачів в ефірі телеканалу «Україна» (фото, відео)

Ми будемо підвищувати рівень життя і добробут громадян – Президент про політику боротьби з бідністю

За останні 5 років ми створили потужний фундамент для розвитку країни. І це не лише армія, мова, віра, а й реформи. Наприклад, децентралізація. Вона народила нових лідерів на місцях. У нас є стратегії розвитку держави, візія. І саме з активних лідерів ми маємо формувати команду. Про це говорив сьогодні під час ефіру на Телеканал Україна.Чим відрізняється ця неділя, 31 березня? 31 березня – це день, коли влада не у Президента, не в уряду, а влада є безпосередньо у конституційного носія – українського народу. І дуже важливо не помилитися. Не просто щоб зберегти Україну, вступити у ЄС та НАТО, а щоб не дати обдурити Україну. Ми голосуємо за майбутнє кожного українця, за майбутнє цілої держави, за перспективи, які має Україна. Голосуємо, щоб продовжити рух вперед і зробити Україну великою країною заможних і щасливих людей.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 29. März 2019

 

«Соціальна спрямованість – зараз це буде наш перший пріоритет», – відповів Президент Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна» на запитання щодо продовження підвищення пенсій та соціальних виплат малозабезпеченим громадянам, а також збільшення розміру допомоги при народженні дитини у багатодітних сім’ях.

«Питання боротьби з бідністю має бути спрямовано, в першу чергу на тих, хто постраждав найбільше від російської агресії, гібридної війни і економічної кризи, що її спричинила війна. Ця категорія громадян – українські пенсіонери», – сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що в Україні відбувалось зростання мінімальної заробітної плати, зростає середня зарплата, а зростання пенсій відставало. «Саме тому ми твердо наголошуємо на тому, аби з 1 березня відбулася індексація. Ця індексація стосується майже 10 мільйонів українських пенсіонерів», – підкреслив Глава держави.

«До 25 березня пенсії були проіндексовані у цих 10 мільйонів пенсіонерів. Це є наш перший крок. Але ми будемо це робити мінімум щорічно», – сказав він.

За його словами, пенсія буде зростати випереджальними темпами по відношенню до інфляції. «Ми маємо підвищити рівень життя пенсіонера», – підкреслив Президент.

В той же час, Президент нагадав, що є пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію через те, що отримували маленьку заробітну плату. «Саме для таких ми запропонували компенсацію 2410 грн. 1205 грн. виплачено в березні і 1205 грн. буде виплачено в квітні», – нагадав Петро Порошенко.

Також Президент повідомив: «Я звернувся до Уряду, до керівництва Пенсійного фонду і ми зараз дуже уважно і ретельно розраховуємо, щоб тим, хто отримує мінімальну пенсію, ми запровадили тринадцяту пенсію – раз на рік виплачувати суму в ще один розмір пенсії».

«Це буде рішучий крок щодо подолання бідності, аж допоки рівень пенсії, в тому числі і мінімальної не буде забезпечувати якісні видатки пенсіонерів», – наголосив Глава держави.

«Всі наступні п`ять років ми будемо підвищувати рівень життя і добробут громадян», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави додав, що допомагає пенсіонерам і рішення про монетизацію субсидій на оплату за житлово-комунальні послуги. Тепер гроші на оплату за спожити газ завдяки економному споживанню можна заощадити. «Від 30% до 40% субсидії пенсіонери можуть заощадити для себе… і сьогодні ці 400-600 грн. аж ніяк не будуть зайвими додатково до компенсації і індексації», – зауважив він.

Президент також наголосив, що окремі виплати будуть і багатодітним родинам. На кожну третю, четверту і наступну дитину буде виплачуватись прожитковий мінімум. «Я твердо переконаний, що сьогодні народження малюка має бути щастям для родини. Це буде і «пакет малюка», і виплата багатодітним родинам прожиткового мінімуму», – додав він.

За словами Президента, з 1 квітня відбудеться підвищення рівня грошового забезпечення для військових, які знаходяться на лінії зіткнення, в зоні операції Об’єднаних сил, збільшено також виплати морякам, що несуть службу в Азовському морі, біля Маріуполя і Бердянська. Під час виходу в море доплати їм складуть з розрахунку 12000 грн, повідомив Глава держави.

Джерело

 

Нічого важливішого за мир для нас немає – Президент ініціюватиме саміт Нормандського формату

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко зазначає, що не йдеться про загострення ситуації на фронті в останній тиждень, бо ситуація напружена від самого початку збройної агресії Росії проти України. Він наголосив, що українська армія готова і здатна зупинити ворога, але підкреслив, що його пріоритетом є завершення війни з залученням миротворчої місії ООН на Донбасі.

«Ми говоримо, що п’ять років в Україні йде війна. Повномасштабна війна. Це ніякий не заморожений конфлікт. Майже кожен день Україна втрачає своїх найкращих хлопців та дівчат. І на сьогоднішній день 2961 український воїн загинув під час цієї війни. Це лише склад бойових втрат», – сказав Петро Порошенко в ефірі телеканалу «Україна».

Президент підкреслив, що, безумовно, у України зараз вже інша армія. «Ми порох тримаємо сухим, зброю тримаємо напоготові. І вже немає ніяких ілюзій у країни-агресора щодо тієї ціни, яку доведеться заплатити, якщо вона спробує відновити широкомасштабний наступ на українську територію», – наголосив Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

При цьому він підкреслив, що українська армія має вже інше озброєння і навички: антиснайперські комплекси, дрони, космічну розвідку, добрий вишкіл і професіоналізм наших воїнів. «Україна зараз, українські Збройні Сили ведуть лише вогонь у відповідь. Втрати окупаційних військ на сьогоднішній день значно перевищують втрати Збройних Сил України», – зазначив Петро Порошенко.

«Це є найбільш ефективний спосіб, щоб ворог дотримувався режиму припинення вогню, який був запропонований Україною. Бо я наголошую – нічого важливішого за мир у нас немає», – сказав Президент.

Президент також повідомив, що одразу після президентських виборів він ініціюватиме проведення саміту в Нормандському форматі в координації з американськими партнерами України. «Я твердо переконаний, що ми маємо розпочинати з погодження проекту рішення про запровадження «блакитних шоломів» ООН – миротворців. Нічого важливіше для того, щоб припинити якнайшвидше війну і почати мирне відновлення суверенітету для нас не існує», – підсумував Глава держави.

Джерело

 

Президент: Війна закінчиться в той день, коли буде звільнений останній клаптик української землі і останній військовополонений

«Запишіть і запам’ятайте – війна буде закінчена в той самий день, коли буде звільнений останній клаптик української землі, в той самий день, коли буде звільнений останній військовополонений», – відповів Президент України Петро Порошенко на запитання, коли закінчиться війна на Донбасі в ефірі телеканалу «Україна».

Президент звернув увагу на події останніх кількох днів: «Двадцять три українських патріота – двадцять в Криму і три в Ростові були заарештовані за останні кілька днів, запроторені за грати лише за те, що вони не бояться називати себе українцями».

«55 дітей після вчорашнього і позавчорашнього рішення судів залишилися без заарештованих батьків і були позбавлені можливості спілкуватися. Оце така модель поведінки, яку зараз Росія демонструє по відношенню до українців, які проживають на окупованих територіях», – підкреслив він.

«Саме тому, ми будемо боротися за звільнення української землі, будемо боротися за звільнення українських полонених і будемо боротися і робити усе, що від нас залежить, щоб якнайшвидше прийшов мир. Але мир, а не капітуляція», – підкреслив Президент.

В наступні п’ять років темп реформ буде прискорено – Глава держави

Президент Петро Порошенко переконаний, що ті процеси, які було започатковано в Україні за останні п’ять років обов’язково будуть продовжені. «Твердження всіх наших міжнародних партнерів, що Україна зробила за п’ять років більше реформ, ніж за попередні 23», – констатував Глава держави під час прямого ефіру на телеканалі «Україна».

Серед тих, що були започатковані він назвав реформу сектору оборони і безпеки, завдяки якій в країні створена нова армія, реформу децентралізації, завдяки якій громади вже мають левову частину владних повноважень, відповідальності і фінансового ресурсу. Також початок медичної реформи, яка включає і реформу сільської медицини та запровадження телемедицини. Впровадження нової системи освіти – «нової української школи». Зміни у системі державних закупівель через електронні закупівлі, покращення бізнес-клімату з автоматичним поверненням ПДВ для суб’єктів господарювання. Масштабне впровадження інклюзивної освіти для того, щоб приділяти спеціальну увагу дітям і дорослим з особливими потребами.

«Для того, щоб завершились всі ці реформи потрібно ще одна президентська каденція для того, щоби реформи стали незворотними», – сказав Петро Порошенко зауваживши, що практично не залишилося сфери, якої сьогодні не торкнулися зміни.

Та головна мета Україн – завершити реформу сектору оборони і безпеки, щоб ми мали можливість підписати план дій щодо членства в НАТО, і провести необхідні реформи для того, щоб Україна набула повноцінного членства в Євросоюзі. «Сьогодні це відповідає абсолютній більшості бажань українців», – констатував Президент.

«Це дуже масштабне завдання. Завдання для всієї української нації, для всієї нашої держави і я твердо переконаний, що в наступні п’ять років темпи реформ буде прискорено. Реформа економіки буде здійснена і точку неповернення ми точно за останні п’ять років пройдемо», – резюмував Глава держави.

Петро Порошенко також наголосив, що повернення нашої великої нації, нашого народу до родини європейських народів є геополітичною, глобальною ідеєю. «Ми маємо повернутися в Європу, ми маємо стати членом ЄС. Це сьогодні підтримується абсолютною більшістю українських громадян. Ми маємо стати членом НАТО. Це є організація, де один за всіх і всі за одного і таким чином, саме членство в НАТО буде гарантувати суверенітет, територіальну цілісність і безпеку нашої держави, яка сьогодні гарантується Збройними Силами України», – сказав він.

Президент також зазначив, що для того, аби відповідати критеріям, необхідним для членства в НАТО і ЄС, «ми маємо різко підняти добробут українців».

«Результатом цього будуть наші зусилля, наші кроки, наша програма по подоланню бідності і забезпеченню, щоб економічне зростання України точно призводило до добробуту кожного українця: і вчительки, і лікаря, і пенсіонера, і працівника, і фахівця IT-сектора, і студента», – сказав Глава держави і висловив думку, що було б добре, аби це сприяло і поверненню українців з-за кордону до дому.

Джерело

 

Ми зможемо забезпечити виконання Мінських домовленостей, включно з вичавленням окупаційних російських військ з окупованих територій – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що питання миру в Україні буде найголовнішим після завершення виборів на найвищу посаду в державі. Під час прямого ефіру на телеканалі «Україна» Глава держави заявив, що врегулювання ситуації в країні буде найпершим кроком після президентських виборів. «Найголовніше – це є встановлення миру», – сказав Петро Порошенко.

Він нагадав, що ключ від миру знаходиться не в Києві, не у Брюсселі чи Вашингтоні. «Він знаходиться у Москві. Але ми зможемо провести рішення щодо запровадження миротворців на Донбасі, «блакитних шоломів». Ми зможемо сьогодні забезпечити виконання Мінських домовленостей, включно з вичавленням окупаційних російських військ з окупованої території Донбасу, з виведенням важкої техніки і артилерії, роззброєнням незаконних збройних формувань, передачі під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону», – підкреслив Президент.

«Бо ніхто в світі не прагне миру більше, ніж ми – українці. Ніхто в світі не прагне миру більше, ніж я – Президент України. І сьогодні, користуючись потужною підтримкою світу, ми точно доб’ємося того, щоб на територію України нарешті прийшов мир, а територія України була звільнена від окупації і український суверенітет повернувся на окуповані території», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Росія заплатить за життя кожного українця і відшкодує кожну копійку збитків – Президент впевнений в успіху України в міжнародних судах проти Росії

Президент України Петро Порошенко окреслив послідовність дій української влади в міжнародних судах щодо притягнення Росії до відповідальності за анексію Криму та окупацію частини Донбасу. Під час прямого ефіру на телеканалі «Україна» Президент наголосив: «Крим є український, але окупований».

«Ви знаєте, що була розроблена програма і прийнятий закон про деокупацію Донбасу. Зараз, на базі Організації Об’єднаних Націй, світу запропонована платформа деокупації Криму, яка складається з низки ініціатив, починаючи від санкцій, які були запроваджені в березні 2014 року, і які пов’язані з незаконною анексією Криму. Санкції, які пов’язані з агресією проти нашої держави в нейтральних водах Чорного моря біля входу в Керченську протоку, яку ворог намагався окупувати», – зазначив Президент. Він додав, що до цих ініціатив також належать позови до міжнародних судів, включаючи Торгівельний арбітраж і Суд ООН, які розглядатимуть різні позови України, «починаючи з порушення прав кримських татар і завершуючи порушенням прав інвесторів».

«Це чітка і скоординована робота. За моїм дорученням цим сьогодні займається Міністерство іноземних справ. В Уряді створений спеціальний департамент щодо координації позовів і підрахунку втрат, яких зазнала вкраїнська держава», – додав Президент.

«Рахункова палата також порахувала ці втрати для того, щоб представити суспільству. Ми робимо міжнародний аудит цих втрат. І за кожне життя українця, за кожну копійку Росія заплатить», – наголосив Глава держави.

«Зараз відбуваються зустрічі наших колег з Австралії, Канади, РФ щодо уточнення вимог щодо російської відповідальності за збиття літака малайзійських авіаліній МН17. Ми маємо рішучий наступ, який забезпечує координацію дій в рамках платформи з деокупації Криму»,- підсумував Президент.

Джерело

 

За два-три роки Україна може стати енергетично незалежною державою – Президент

Президент Петро Порошенко під час ефіру на телеканалі «Україна» наголосив, що за два-три роки Україна може стати енергетично незалежною державою. Він наголосив на подальшому посиленні економічної незалежності від РФ.

Президент нагадав про кроки Росії, що намагалася економічно придушити Україну: «Це було рішення, коли Україну намагалися розшматувати, розколоти і поставити на коліна. В один день Росія закрила свої ринки для виробників України, які експортували до Росії майже третину українського експорту».

Глава держави зазначив, що це почалося не в 2014 році, і нагадав, що Росія закривала свої ринки для українських виробників металургії, трубної продукції, молочної продукції, цукру, спирту. «Це було постійно. Україна була як Попелюшка на ринку Росії, незважаючи на підписані угоди про вільну торгівлю як двосторонню так і рамках СНД. Коли Україну намагалася поставити на коліна і через ембарго повністю закрили не лише ринки Росії, а й транзит в треті країни – в Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і аж до Китаю, то тоді Україна опинитися в дуже важкому становищі. І це було разом з війною значною причиною глибокої соціальної і економічної кризи. Дуже сподівалась РФ, що Україна зупиниться, увійде в глибоке піке, з якого не вийде», – зауважив Президент.

Глава держави подякував, що українці об’єдналися і вистояли, додавши, що пишається підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. «Сьогодні вже Україна експортує на ринок ЄС 42% своїх експортних потужності і можливостей», – зауважив він.

Окремо Президент відзначив зусилля для енергетичної незалежності України. «Пам’ятаєте, чим постійно, які повідомлення з Росії, ми мали в жовтні і листопаді – то Україна краде газ, то Україні перекривають газ, то Україна на Новий рік залишається без газу. З 2015 року, коли Росія намагалася діяти в такий самий спосіб, я сказав – досить, ми переходимо на закупівлю газу в Європі і ми знімаємо Україну з газової залежності, коли газ використовують як інструмент політичного тиску», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що нині енергетика працює в ринкових умовах. Однак, населенню, в першу чергу малозабезпеченим, з бюджету компенсується через механізми субсидії вартість газу. Але Україна має енергетичну незалежність. «Якщо ми в попередні 5 років купували або по договору зобов’язанні були 52 млрд куб.м, при чому за принципом «бери або плати», то на сьогоднішній день, в 2017 році ми споживали 14 млрд куб м, в 2018 році – 10 млрд куб м», – наголосив Петро Порошенко.

«І запам’ятайте через два-три роки, якщо буде продовжувати реалізовуватися наша програма енергетичної диверсифікації і незалежності, Україна стане енергетично незалежною державою. Зараз ми дуже далеко просунулись в цьому, ми працюємо на відновлювальних джерелах енергії. Ми збільшили частку атомної енергетики, ми збільшили частку гідроакумулюючих станцій. І я твердо переконаний, що ця мета енергетичної незалежності буде реалізована в найближчі декілька років», – додав він.

На уточнююче питання щодо купівлі Україною в Європі російського газу і відсутності за останні роки збільшення власного видобутку газу, Глава держави зазначив: «Ми на 30 млрд куб м скоротили закупівлю імпортного газу. Позиція перша. Бо підвищилася енергоефективність економіки – просто через відкритий енергетичний ринок стали менше красти газу».

«Друге. Коли Росія спробувала перекрити газ, в хабі Баумгартена ми купуємо європейський газ. Він мікшується і там може бути складова різних газів – норвезького, газу з Північного моря і в тому числі може бути і російський газ. Але це вже не український контракт, це вже виконання зобов’язань РФ перед ЄС. І ми з найнадійнішого ринку світу сьогодні отримуємо і забезпечуємо цей газ», – сказав Глава держави.

Він додав: «Дуже сподіваюсь, що я зміг донести свою думку, що через 2 роки, якщо мої програми щодо енергозбереження і енергоефективності будуть підтримані, якщо Україна збільшить можливість диверсифікації джерел енергопостачання, ми точно не будемо потребувати ані російського, ані європейського імпортного газу. І наш власний видобуток дозволить нам покривати і потреби населення, і потреби промисловості. І у нас більше не буде стояти на порядку денному питання газової залежності України, в тому числі і від РФ».

Президент нагадав, що Україна в 2015 році подала в Стокгольмський арбітраж щодо несправедливості контракту з РФ і виграла 4,6 млрд доларів. «Україна отримала з 4,6 млрд вже 2 млрд, ми зробили залік по ціні газу, яку ми споживали в 2014-2015 роках…Ті 2,6 млрд доларів, що залишилися – арештовані активи РАО «Газпром» в багатьох країнах світу і через рішення суду зараз почнуть реалізовуватися активи. Якщо Росія не розрахується найближчим часом, ми отримаємо гроші через реалізацію власності РАО «Газпром»,- підкреслив він.

Джерело

 

Альтернативи НАТО та ЄС для України немає – Президент

Президент України Петро Порошенко наголошує, що для України немає іншої альтернативи розвитку, ніж повноправне членство в Євросоюзі та НАТО. В ефірі телеканалу «Україна» на запитання як він переконає тих українців, хто проти вступу країни до цих союзів, Глава держави зауважив, що й досі «існують штампи комуністичної пропаганди, коли з НАТО намагалися зробити ворога». «Або люди просто ще необізнані, або мають неточну інформацію», – додав він.

«Європейський Союз – це є система верховенства права, система захисту прав і свобод громадян, включаючи свободу слова, вільне волевиявлення громадян під час виборів. В першу чергу – це рівень життя. Якщо ви порівняєте рівень життя в країнах ЄС і рівень життя в країнах так званої російської зони впливу, візьміть або Придністров’я, або окупований Донбас, окупований Крим, або Осетію чи Абхазію. Сьогодні різниця в десятки разів. Тому саме рух до Євросоюзу забезпечить і розвиток особистості, і розвиток держави, і відповідний рівень життя і демократію», – зазначив Петро Порошенко.

Коментуючи перспективи вступу до НАТО, Президент наголосив на важливості захисту суверенітету і незалежності держави.

«Країни – найбільші військові машини світу об’єдналися. Скоро НАТО виповниться 70 років. За ці 70 років ми не бачили жодного випадку, щоб комусь з членів Альянсу хтось загрожував. А коли РФ зруйнувала післявоєнну систему безпеки, окупувала Крим і Донбас, Україна не має альтернативи вступу в НАТО», – наголосив Глава держави.

При цьому він підкреслив, що НАТО – це не лише безпека на кордонах, це не лише мир і повернення наших хлопців додому, а це ще й безпека на українських вулицях, реформована поліція, реформа СБУ, Нацгвардії, цивільний контроль за діяльністю правоохоронних органів. «Можна додати безліч аргументів, щоб пояснити – альтернативи цьому не існує», – додав він.

Президент нагадав, що за його ініціативи Верховна Рада України ухвалила зміни до Конституції України, що зобов’язують усі гілки влади підготувати та забезпечити відповідність України критеріям членства в ЄС та НАТО.

Джерело

Автор