Робоча поїздка Президента до Хмельницької області (фото, відео)

Енергетичний міст «Україна – ЄС» є геополітичною противагою планам Москви – Глава держави на Хмельницькій АЕС

Гарантом енергетичної безпеки та розвитку економіки України є, без перебільшення, атомна енергетика. Десятки років агентура ФСБ і російське лобі у високих кабінетах гальмували проект диверсифікації палива, а влада Януковича практично поховала його. Тепер завдяки співпраці з компанією Westinghouse, Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива.Наступним стратегічним кроком у питанні постачання палива має стати забезпечення українських АЕС ядерним паливом власного виробництва. Ще один крок до звільнення від російського шантажу – будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для українських АЕС, а також енергетичний міст «Україна – ЄС» та проект добудови 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС.Ми доб’ємося енергетичної незалежності України, до якої ми з вами вже зробили суттєві кроки. Наша потужна і безпечна атомна енергетика вийде на нові технологічні і економічні рубежі.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 18. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС в ході робочої поїздки до Хмельницької області акцентував на важливості реалізації проектів Енергетичного мосту «Україна – ЄС» та добудови 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС.

«Вибір місця нашої зустрічі саме на Хмельницькій АЕС є невипадковим. Адже тут знаходяться на старті ще два надважливих проекти для енергетичної безпеки та розвитку нашої держави. Перший – Енергетичний міст «Україна – ЄС» та другий проект – добудова 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС», – зауважив Петро Порошенко.

За його словами, проект Енергетичного мосту є в першу чергу євроінтеграційним проектом. «Не говорити, не на шоу балакати, а здійснювати конкретні кроки для того, щоб в секторах економіки себе прив’язувати до співпраці з найпотужнішим в світі ринком, в тому числі енергетичним. Бо цей проект дозволить в перспективі здійснити інтеграцію Об’єднаної енергетичної системи України до європейської мережі ENTSO-E», – підкреслив Президент.

«Хмельницька АЕС стане пілотною в такій інтеграції, а отриманий внаслідок реалізації проекту унікальний досвід дозволить якнайшвидше об’єднати українську та європейську енергосистеми», – додав він.

Глава держави підкреслив, що ми вже знаємо як, коли і що потрібно робити, але раніше не було політичної волі з української сторони і Європа закривала свої двері. «А сьогодні після Угоди про асоціацію, безвізу – двері відкриті. І післязавтра в Брюсселі я буду саме по це говорити з керівництвом Єврокомісії, з Президентом Європейської Ради, єврокомісарами», – зауважив він.

«Реалізація цього проекту не лише забезпечить збільшення експорту електроенергії з нашої країни, але й дозволить залучити кошти на добудову двох нових енергоблоків. Це відповідає нашим стратегічним інтересам і баченню майбутнього розвитку енергетики, а також інтересам енергетичної безпеки наших партнерів – країн ЄС. Не газопроводи з Росії тягнути, щоб сідати на «газову голку», а співпрацювати в сфері атомної енергетики з Україною», – підкреслив Глава держави.

Президент сказав: «Наголошую, що проект Енергомосту є геополітичною противагою планам Москви, який дозволить нашим європейським партнерам мати альтернативне та надійне джерело постачання електроенергії за конкурентними європейськими цінами. Іншими словами, Україна може стати важливим контриб’ютором енергетичної безпеки Європи».

Глава держави також підкреслив, що для українців питання безпеки в атомній енергетиці має велике значення: «Дуже важливим в умовах військових дій на сході країни є реалізація заходів із унеможливлення терористичних загроз і посилення фізичного захисту атомних електростанції. Це тема для фахівців, але відзначу, що «Енергоатом» знаходить можливості для відпрацьовування заходів з протидії потенціальній загрозі разом з СБУ та Нацгвардією. Можу наголосити, що заходи безпеки збільшені в десять разів».

Президент також зазначив, що перспектива нашої енергонезалежності нероздільно пов’язана з видобутком урану. «Україна – одна з небагатьох країн світу, яка має власну урановидобувну галузь. Наше стратегічне завдання її зберегти та створити необхідні умови для її розвитку. Східний гірничо-збагачувальний комбінат забезпечує до 40% потреб в урані українських атомних станцій, але стратегічною метою є 100% забезпечення потреб в урановій сировині. Готовий підтримати необхідні для цього пропозиції і ми чекаємо цих пропозицій і від «Енергоатому», і від українського Уряду», – сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що в Україні стартувала реформа енергетичного ринку, яка має на меті формування цін на електроенергію як для виробників, так і споживачів шляхом створення конкурентного відкритого ринку. «В цій ситуації атомна енергетика набуває особливо важливого значення. Атомна енергетика має отримати фінансову можливість для розвитку, для створення нових заміщуючих потужностей, для використання свого експортного потенціалу», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що українська влада має чіткі перспективи на найближчі два-три роки для українських атомщиків. «Ми доб’ємося енергетичної незалежності держави у газовій сфері, в сфері ядерної енергетики. Ми вже в цьому напрямку зробили великі кроки. Наша потужна і безпечна атомна енергетика вийде на нові технологічні і економічні рубежі», – підсумував він.

Джерело

 

Нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива – Президент

Президент Петро Порошенко відзначає внесок українських енергетиків-атомщиків у процес укріплення української держави та забезпечення енергетичної незалежності України.

Під час наради з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки, яка відбулася на Хмельницькій АЕС, Глава держави наголосив, що українська нація і держава не можуть допустити шантажу з боку Російської Федерації, у якій би сфері він не відбувався. А саме у питанні енергопостачання Україна залежала від Росії і остання неодноразово шантажувала нашу державу, констатував він.

«У гібридній війні багато фронтів. Один з найголовніших – це боротьба за енергетичну незалежність. Тут точиться боротьба за енергетичну безпеку і дуже важливо, що за ці роки ми зробили те, про що до нас навіть не мріяли – ми подолали газовий шантаж з боку Росії», – підкреслив Петро Порошенко, зауваживши, що газові угоди 2009 року були петлею на шиї України і позбутися її було непросто, адже «нас змушували на дуже невигідних умовах купувати абсолютно непотрібний для економіки України газ, аби ділки і їхні партнери у владних кабінетах набивали кишені».

«А достатньо було просто вивести цю енергетичну корупцію на світло і навести порядок. І ми не тільки висвітлили проблему, а ще й виграли в ПАТ «Газпром» Стокгольмський арбітраж на суму 4,6 млрд доларів. Тепер з цим покінчено і ми краще тепер розуміємо реальні енергетичні потреби», – сказав Президент.

«І знову переконуємося – гарантом енергетичної безпеки України і розвитку економіки є без перебільшення атомна енергетика. І я хочу про це сказати тут, в Нетішині, щоб почули всі українці. Що той внесок і та зростаюча роль, яку зараз відіграє атомна енергетика, є визначальним і для енергетичної безпеки, і для конкурентоздатності економіки», – додав він. За словами Глави держави, у 2014 році частка електроенергії, яку генерують АЕС, у загальному виробництві складала 47-48%. На сьогоднішній день це вже від 53-54 до 58%. «Це ж не з повітря. Це реальна робота, яка була проведена українськими атомщиками», – підкреслив Петро Порошенко.

Він констатував, що українським АЕС вдалося не лише збільшити обсяг виробництва електроенергії, незважаючи на важкі для всієї країни умови, пов’язані із військовою агресією на сході України та анексією Криму.

«Паралельно з цим вдалося в стислий час вжити рішучі заходи, пов’язані із мінімізацією послуг країни-агресора в ядерній сфері з одночасним забезпеченням дуже високого рівня ядерної, радіаційної і екологічної та експлуатаційної безпеки АЕС України… Наголошую, що минулі п’ять років стали визначальними для розвитку атомної генерації України. В цей час в умовах війни для розвитку української ядерної галузі, теж без перебільшення, можна сказати, що вдалося зробити більше, ніж за всі роки незалежності», – акцентував Президент, зауваживши, що всі заходи з підвищення рівня і долі атомної енергетики, посилення заходів ядерної безпеки здійснені у повній відповідності до міжнародних стандартів.

Найочевиднішим і найвагомішим успіхом, який якісно змінив ситуацію, Глава держави назвав диверсифікацію джерел постачання свіжого ядерного палива для українських АЕС. «Хіба про це почали говорити в 2014 році? Скільки я себе пам’ятаю, стільки про це постійно говорили, що треба ж робити. Але десятки років агентура ФСБ, російське лобі у високих кабінетах, треба чесно казати – гальмували процес диверсифікації. Більше того, влада Януковича практично поховала процес диверсифікації, зупинивши його. І лише після демонстрації політичної волі за останні п’ять років, завдяки співпраці з американською компанією Westinghouse, Україна стала першою країною у світі, яка здійснила диверсифікацію постачань ядерного палива», – підкреслив Глава держави. Петро Порошенко нагадав, що питання постачання цього палива зі США порушив під час перемовин у 2014 році, а співпраця з американською компанією Westinghouse розпочалась після його першої зустрічі з Президентом США Дональдом Трампом. «Наші партнери з ЄС і зі США точно надають і українському Президенту, і українській державі, і українським атомщикам повну підтримку», – зауважив він.

Третій блок Южноукраїнської АЕС в 2018 році став першим енергоблоком України, який запрацював виключно на американському ядерному паливі Westinghouse. Нині таких блоків вже 6 із 13, що становить 46% атомної генерації України, яка перейшла на американське паливо. «І за моїм наполяганням процес диверсифікації триває. При чому це без втрати будь-яких показників – а ні якості, а ні собівартості продукції. Ми зберігаємо конкурентне середовище і диверсифікація працює виключно на Україну», – повідомив Петро Порошенко.

«Тепер вже можна стверджувати напевно, що нам вдалося подолати монопольну залежність української атомної генерації від російського ядерного палива, коли в будь-який час в такій важливій галузі, як атомна енергетика, Росія могла нас підвісити так само, як вона робила з газовим шантажем», – резюмував Президент.

Джерело

 

Українські АЕС мають бути забезпечені паливом вітчизняного виробництва – Глава держави

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості забезпечення українських атомних електростанцій паливом власного виробництва.

«Наступним стратегічним кроком у питанні постачання палива має стати забезпечення українських АЕС ядерним паливом власного виробництва», – сказав Глава держави на нараді з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки на Хмельницькій АЕС під час робочої поїздки до Хмельницької області.

За його словами, нині вже триває робота в цьому напрямку. «Я впевнений в тому, що це дуже амбітне, своєчасне завдання. Бо мова йде про створення власного заводу з виготовлення ядерного палива, при чому у складі «Енергоатому». Про це ми мріяли тільки. І хочу наголосити, що зараз це реалізується під час війни», – підкреслив Петро Порошенко.

На переконання Президента виробництво цього палива саме компанією «Енергоатом» є слушним, оскільки саме компанія є єдиним споживачем ядерного палива і вже виготовляє окремі його складові. «Що полегшує реалізацію і імплементацію проекту», – зауважив Президент.

Ще одним важливим кроком до звільнення від російського ядерного шантажу Глава держави назвав будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

«На сьогоднішній день це також питання і безпеки, і економіки. Розпочалося воно, нарешті, у 2017 році. Будівництво ведеться завдяки американському кредиту, про який також мною було домовлено під час переговорів з Президентом США. Він складає 250 млн доларів. Американська кредитна агенція забезпечує це. Це стало можливим тому, що є довіра до політичного керівництва країни, є довіра до українського Уряду, є довіра до «Енергоатома». Кредитори повірили в проект», – наголосив Петро Порошенко.

«Чому це стало можливим? Бо ми домовились про аудит «Енергоатома», і нам не було чого ховати. Навпаки. Аудит було проведено і тепер підприємство має високий кредитний рейтинг. Що забезпечує, до речі, і економічні показники, бо вигідна ставка кредитування, а також фантастичні можливості для наступних проектів», – додав Президент.

Джерело

 

Президент на Хмельницькій АЕС: Україна може увійти до пулу країн – виробників ядерних реакторів

Президент Петро Порошенко на нараді з питань розвитку атомної енергетики та підвищення рівня ядерної безпеки в ході робочої поїздки до Хмельницької області відзначив, що реалізація проекту із виробництва обладнання та будівництва малих модульних реакторів в Україні стане поштовхом для нового технологічного розвитку України

«У 2018 році «Енергоатом» підписав з американською компанією Holtec International Меморандум щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. Меморандум окреслив плани компаній щодо будівництва малих модульних реакторів на АЕС України та подальшу локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави підкреслив: «Здійснення такого проекту означатиме вихід на якісно новий рівень можливостей, створення десятків тисяч нових високооплачуваних робочих місць. І ще одна важлива позиція – це є поштовх для стрімкого технологічному розвитку нашої держави».

Президент додав, що на зустрічах часто радить не боятися піднімати планку амбіцій: «Разом і спільно встановлюємо високі і амбітні завдання, і тоді точно буде досягнуто бажане».

«Радий, що маю однодумців серед українських атомщиків. Вами проголошена амбітна ціль – увійти до пулу країн, що займаються виробництвом ядерних реакторів. П’ятнадцять років тому про це мріяти не могли. А в України все для цього є», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Автор