Петро Порошенко взяв участь у форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності» (фото, відео)

В країні має бути нульова толерантність до корупції – Глава держави

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що в Україні має бути нетерпимість до корупційних дій на всіх рівнях. «Ми маємо абсолютно чіткі підходи, що в країні має бути нульова толерантність до корупції», – заявив він під час виступу на Форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності».

У цьому контексті Глава держави виступив з ініціативою щодо звільнення Голови Полтавської обласної державної адміністрації Валерія Головка та його першого заступника пана Андрія Пісоцького і звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з пропозицією надіслати подання на звільнення зазначених осіб.

«До них виникли серйозні претензії Національного антикорупційного бюро, представлені відповідні докази і для об’єктивного розслідування буде краще, якщо пан Головко не буде обіймати високу державну посаду», – повідомив Петро Порошенко.

«Це, на мою думку, логічне рішення, яке має стати модельним для подібних випадків. Це новація в українському житті», – наголосив він.

«Останнє слово звичайно за судом, але ми маємо створювати такі умови, щоб будь-які розслідування точно викликали суспільну довіру», – також підкреслив Президент.

Він висловив тверде переконання, що та нетерпимість до корупційних дій, яка нині є у суспільстві, не повинна бути втрачена. «Це є історичний шанс на зміни, який тепер отримала Україна. І цей шанс точно має бути реалізований. Ми не маємо його змарнувати», – сказав Глава держави.

«Наш обов’язок об’єднати всіх, хто готовий захищати Україну і працювати заради її процвітання, заради безпеки, заради добробуту», – додав він.

Джерело

 

Громади стають активними і наполегливими драйверами змін у галузі ЖКГ — Президент

Щоб Україна стала енергонезалежною, перед галуззю постало три стратегічних завдання: модернізація надання послуг, формування інституту відповідального власника, а також створення інструментів, за допомогою яких власник зможе легко пройти шлях до власного енергозаощадження.Ми дали старт роботи дуже потужній державній інституції – Фонду енергоефективності. Завдання Фонду – масштабна термореновація житлового сектору, тобто там, де сьогодні – найбільші втрати енергоресурсу. Перші 15 проектів із впровадження енергоефективності вже реалізуються у різних регіонах.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 12. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час участі у форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності» наголосив, що вагомий внесок у реформування житлово-комунального господарства роблять громади, і це стало можливим завдяки децентралізації.

«Над змінами в ЖКГ починають працювати одночасно у тисячах і тисячах громад. Саме громади стають активними і наполегливими драйверами змін у галузі. Спираючись на них, можна досягти набагато більшого, ніж звичним формулюванням завдань «згори», — впевнений він.

Глава держави наголосив, що Україна чітко визначила за останні 5 років свій твердий шлях у майбутнє, неухильно рухаючись вперед шляхом до Євросоюзу і НАТО та досягнувши вагомих результатів: будується армія, працює Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі, безвіз, Томос, відновлення економічного зростання, децентралізація.

Президент акцентував увагу, що децентралізація вже приносить результати. «Ще раз наголошую, мета децентралізації – це є Україна без периферії, Україна без провінцій. Бо кожен, хто проживає в провінції, в селі, селищі і місті має відчувати себе українцем, якому доступні всі види послуг і який має ресурс для того, щоб забезпечити ці зміни і наблизити владу до людини», — наголосив Петро Порошенко. За його словами, оновлюються заклади освіти, охорони здоров’я, будуються амбулаторії сільської медицини, відбуваються кардинальні зміни в дорожньому господарстві, наводиться порядок на вулицях.

Водночас є ще одна пріоритетна галузь, проблеми якої за попередньої влади не вирішувалися десятиліттями, і нині громади крок за кроком, рішуче підступаються до їх вирішення. «Є чітке розуміння, що вирішити ці проблеми непросто, бо вони задавнені і для їх вирішення потрібні спільні зусилля віх рівнів і гілок влади… Житлово-комунальна послуга — базова і найближча для людини. Якість цієї послуги – це не лише питання економіки і технологій. На моє глибоке переконання, це рівень поваги до людини. Бо в нас ЖЕК став символом держави, радянський ЖЕК», — зауважив Петро Порошенко, додавши, що за роки незалежності України складова ЖЕКа ніяк не змінилася, однак перші паростки змін у цій сфері були, зокрема у Вінниці.

«Будь-які слова про повагу до людської гідності залишаться порожніми, якщо в оселі є зимно, якщо діти мерзнуть у класі в школі, якщо було те, що ми зустріли в 2014 році – пам’ятаєте віялові відключення електроенергії. І сказали, ну а як без цього? Країна має жити з віяловими відключеннями електроенергії під час війни, бо ми і під час миру жили з цим. І лише наша тверда і принципова позиція – ні, таке явище не просто дратує людей, вони втомлюються і розчаровуються. Настав час покласти цьому край. Настав час якісно змінити життєвий простір, в якому живе українець», — зазначив Президент.

«Чому ми впевнені, що це вдасться зробити? В першу чергу тому, що в цій сфері зараз вдень і вночі працюють тисячі фахівців для того, щоб забезпечити якісною послугою українців, щоб всі системи, які забезпечують життя, функціонували без збоїв. Це справді фахові люди, які роблять свою справу, не озираючись на обставини, час, погодні умови. У системі ЖКГ, тепло- та водопостачання сьогодні працюють цілі династії: складна інженерно-технічна професія передається з покоління в покоління», — сказав він.

Президент відзначив самовіддану і справді героїчну роботу фахівців комунального господарства в містах і селах, що зазнали руйнувань і втрат через російську агресію. «Хочу всім нагадати початок 2017 року і слово «Авдіївка» тоді було на вустах не лише Президента, Прем’єр-міністра, Віце-прем’єр-міністра, рятувальників. В розпал зими жителі міста залишились без світла, тепла, газу і води через цілеспрямовані обстріли житлових кварталів і мереж окупантами. Тоді ситуація стала надзвичайною і для її ліквідації комунальникам довелося працювати під обстрілами, щохвилини ризикуючи життям. І навіть коли намагалися відновити постачання, по нашим комунальникам, рятівникам працювали снайпери ворога», — нагадав Президент.

Глава держави наголосив, що децентралізація допомагає не тільки вирішувати питання про аварійні ремонти. «Громади, нарешті, побачили перспективу. Під час Рад регіонального розвитку я чую від лідерів об’єднаних громад з села слово «візія» на наступні 5-10 років, слово «перспективний план» трьох років. Це вже не мрійники. Це вже лідери громад, які знають точно і впевнені в результаті», — зауважив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент: Енергоефективність – це для нас синонім незалежності, в тому числі й енергетичної незалежності

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що національна безпека України у тому числі залежить від енергонезалежності та енергоефективності нашої держави.

«Маємо один спільний загальнодержавний інтерес, одне питання національної безпеки, яке не можемо вирішити без змін у житлово-комунальному господарстві. І це має безпосереднє відношення до Президента. Йдеться про енергетичну безпеку, про енергетичну незалежність нашої держави через енергоефективність», – заявив Глава держави під час участі у Форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності». Він назвав Форум надзвичайно своєчасним.

Петро Порошенко підкреслив, що нині в країні маємо небачених розмірів енергетичне марнотратство, яке дісталося нам ще від радянського минулого, «коли газ був безкоштовним, а ЖКГ було призначено неефективно обігрівати повітря».

«Споживання газу у житловому секторі, багатоповерхівках та індивідуальних будинках 18 млрд кубічних метрів. Ще раз наголошую, приблизно половина – 9 млрд, йде на обігрів повітря. Це втрати, за які сплачує і держава, і кожен споживач з власної кишені», – підкреслив Президент.

Глава держави переконаний, що обсяг у 9 млрд – це той обсяг, який країна може зекономити за рахунок енергоефективності: заміни застарілих технологій, мереж, утеплення будинків. «Ми точно підвищимо ефективність функціонування галузі. Якщо говорити про гроші, то йдеться про 3,5 млрд доларів. Це приблизно стільки, скільки ми у 2017 році витрачали на оборону. Це колосальні кошти», – наголосив Петро Порошенко.

Президент також переконаний, що раніше ця проблема не обговорювалася, тому що «на цьому марнотратстві ділками, їх партнерами, партнерами у владі, зароблялися великі корупційні гроші». «Заради них, цих грошей, щоб заробляти, укладалися кабальні газові угоди, які зобов’язували Україну купувати непотрібний газ», – підкреслив Петро Порошенко і нагадав про газову угоду 2009 року, за якою Україна була змушена щорічно купувати у Росії 52 млрд кубів газу і в якій було закладено принцип «бери або плати».

«З 2009 року ми сиділи на «газовій голці» за новим контрактом і розплачувалися за це надто високою ціною – своєю свободою, українською незалежністю. Але ми відмовилися від російського газу, хоча багато хто не вірив, що це взагалі можливо», – наголосив Глава держави.

«Минулого року нам вдалося імпортувати вже не 52 млрд кубів і не 42 млрд куб як було написано в злочинному контракті – минулого року обсяг споживання імпортного газу в Україні склав 10,5 млрд. І це до останнього кубометра був імпорт з Європи. В Росії ми не купуємо газ вже четвертий рік. Навпаки – ми подали в суд на кабальний контракт і виграли 4,6 млрд доларів. Це велика реальна робота, зроблена нами на шляху до енергонезалежності України», – констатував Петро Порошенко.

Водночас Президент висловив думку, що подолання російського газового диктату – це не все, що необхідно для енергонезалежності країни. «Щоб стати успішною енергонезалежною державою ми маємо спільними зусиллями ефективною роботою зменшувати енергоспоживання. І тому енергоефективність – це для нас синонім незалежності, в тому числі й енергетичної незалежності», – наголосив він.

На думку Глави держави, енергоефективність має запроваджуватися у всіх галузях: промисловості, агропромисловому комплексі тощо. «І звичайно найперше, де це принесе найбільший ефект – це в житлово-комунальному господарстві», – сказав він.

Для досягнення цієї мети галузь має реалізувати три стратегічні завдання: модернізувати надання послуг тепло- і водопостачання, сформувати інститут відповідального власника, котрий зможе ефективно управляти своєю власністю, готовий до зменшення енергоспоживання та впровадження нових енергоефективних заходів, та створити систему державних інструментів за допомогою яких цей власник «зможе дуже легко і доступно пройти шлях від власного енергозаощадження до державної програми».

«Хоч би скільки українські родини не утеплювали свої домівки, без комплексної перевірки і перебудови системи надання комунальних послуг та підвищення їх якості про досягнення максимального результату в енергоефективності точно говорити марно», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що ефективний власник для того, аби бути партнером держави, має бути добре вмотивованим. Серед інструментів, що мотивують до заощадження споживання енергоресурсів, Петро Порошенко назвав монетизацію субсидій та встановлення лічильників.

Він також констатував збільшення кількості ОСББ за останні три роки більш, ніж удвічі: «Люди зрозуміли, що об’єднання є реальним механізмом для ефективного управління своїм житлом та можливість участі у державних і міжнародних програмах, які допомагають впроваджувати енергоефективні заходи».

Президент зазначив, що за цей час розпочав роботу Фонд енергоефективності, завданням якого є масштабна термореновація житлового сектору. «Тобто там, де сьогодні є точно найбільші втрати енергоресурсу», – зауважив він.

«Перші 15 проектів з впровадження енергоефективності вже реалізуються в різних регіонах. Але сьогодні, коли люди настільки замотивовані, впевнений, що це буде робити набагато легше», – переконаний Петро Порошенко.

«Ми збудуємо Україну, де кожному громадянину будуть доступні високі стандарти життя. Ми збудуємо енергонезалежну Україну, яка надійно забезпечить енергією і потреби економіки, і людини. А найголовніше – ми збудуємо Україну – країну вільних, заможних і щасливих людей», – резюмував він.

Джерело

Автор