Під головуванням Президента відбулося засідання РНБО України (фото, відео)

Ми ініціюємо зараз комплексний міжнародний аудит концерну «Укроборонпром» – Президент

Ініціюємо незалежний міжнародний аудит Державний концерн "Укроборонпром" і комплексну ревізію усіх контрактів. І українському суспільству, і міжнародним партнерами продемонструємо повну відкритість і прозорість в питанні реформування концерну.Пропоную також розширити склад Наглядової ради концерну за рахунок міжнародних фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО. Це пришвидшить досягнення підприємствами концерну стандартів, необхідних для нашого вступу до Північноатлантичного альянсу. Аудит підприємства, оцінка його корпоративного управління, оновлення наглядової ради, контроль і прозорість державного оборонного замовлення – все це допоможе концерну трансформуватися та не втратити довіру громадян, партнерів та інвесторів.Як Верховний Головнокомандувач не дам зруйнувати довіру до армії ні тим, хто хоче наживатися на нашій обороноздатності, ні тим, хто через політичні цілі та політиканство готовий пожертвувати фундаментальними державними інтересами.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 6. März 2019

 

Україна ініціює міжнародну комплексну перевірку діяльності державного концерну «Укроборонпром». Про це Президент Петро Порошенко повідомив на засідання Ради національної безпеки і оборони.

«Ми ініціюємо зараз, відповідно до закону про національну безпеку, комплексний міжнародний аудит концерну «Укроборонпром». Комплексну ревізію усіх контрактів», – заявив Глава держави.

«Це має бути абсолютно прозоро, забезпечувати повну довіру, в тому числі і з боку українського суспільства. Забезпечити нашим міжнародним партнерам ту інформацію, яка дозволить нам налагодити або поглибити наше співробітництво, продемонструвати повну відкритість і прозорість у питаннях реформування концерну», – додав Петро Порошенко, зауваживши, що це має забезпечити у тому числі Уряд.

Також Президент запропонував розширити наглядову раду концерну. «Я пропоную негайно вирішити питання щодо розширення складу Наглядової ради концерну за рахунок міжнародних фахівців з країн-партнерів, які є членами НАТО. Нам, з урахуванням нашої подальшої інтеграції в НАТО, від наших партнерів нема чого ховати. І це пришвидшить досягнення підприємствами «Укроборонпрому» стандартів, необхідних для нашого вступу в Північноатлантичний альянс – в НАТО», – підкреслив Глава держави.

«Ще раз наголошую, що це є кроком по виконанню закону «Про національну безпеку України». Аудит «Укроборонпрому», оцінка його корпоративного управління, оновлення наглядової ради, контроль і прозорість державного оборонного замовлення – все це дозволить допомогти концерну трансформуватися і не втратити довіру партнерів, довіру інвесторів, довіру громадян», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Ми не збираємося нікого і нічого покривати – Президент на РНБО про розслідування зловживань у оборонному комплексі

 

«Народ має знати правду. Якщо є підстави – людина має повністю відповідати. Якщо це є піар-технології… також має бути відповідна реакція. У вас сьогодні є всі можливості для того, щоб підготувати неупереджене, об’єктивне, прозоре розслідування, яке точно викликає довіру. І яке точно підтримає імідж України в світі. Ми не збираємося нікого і нічого покривати», – заявив Петро Порошенко на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України

«Ми збираємось, щоб рішучі кроки (були здійснені – ред.) у боротьбі з корупцією, з крадіжками, іншим порушенням закону, щоб ті, хто в цьому винні були притягнуті до відповідальності», – додав він.

За його словами, йдеться про відновлення такої довіри, йдеться про захист армії і оборонного комплексу від будь-яких звинувачень.

«Одним з головних досягнень України за кілька останніх років є зміцнення авторитету і довіри до української армії, до Збройних Сил України, до всього оборонно-промислового і оборонно-безпекового комплексу. Цієї мети ми досягли коштом великих жертв наших воїнів на фронті, великим зусиллям добровольців, волонтерів і всього українського народу», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент заявив: «І тому як Верховний Головнокомандувач я точно не дам зруйнувати довіру до армії ні тим, хто хоче наживатися на нашій армії і нашій обороноздатності, ні тим, хто через політичні цілі та політиканство готовий пожертвувати фундаментальними державними інтересами».

За його словами, особливо на цьому спекулюють ті кандидати в Президенти, хто в бутність свою при владі бездумно скорочували Збройні Сили, розпродували зброю по ціні металобрухту, рівняли з землею військові містечка, а самі армійські землі – за безцінь спускали ділкам для комерційного будівництва. «Особливо цинічним виглядає, коли ділкам передавалися військові шпиталі. А потім в 2014 році оперували і лікували наших поранених у наметах. Це вони, ці політикани «добре» підготували нашу армію до зустрічі з російським агресором: розділи, роззули, посадили на голодний пайок і обеззброїли», – підкреслив він.

Президент наголосив, що сотні тисяч українських громадян, які займались волонтерською діяльністю і наші воїни, які в 2014 році без зброї виступили першими на захист країни від російського агресора можуть це підтвердити.

Президент особливо відзначив роботу тимчасової слідчої комісії з проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави, в тому числі і в концерні «Укроборонпрому». «Вітаю рішення Парламенту, бо це додає і довіри, і прозорості, коли ми залучаємо Парламент до відповідей на болючі запитання. Комісія повинна оцінити кричущі факти і причетність до них будь-яких гучних прізвищ. І, наголошую, жодне прізвище не матиме індульгенції», – підкреслив Петро Порошенко.

«Але ми так само нетерпимі до будь-яких зловживань і порушень, які трапляються і тепер. Які, на жаль, не можуть не траплятися у системі, в якій в рамках державно-приватного партнерства працюють сотні підприємств», – сказав Петро Порошенко.

Президент також підкреслив: «Для тих хто, хоче наживатися на нашій обороноздатності, мій меседж зрозумілий: усі рівні перед законом. Від відповідальності за зловживання не рятують і не врятують ні посада, ні зв’язки, ні прізвища. Ані давнє знайомство з Президентом, депутатами, міністрами, лідерами опозиції, будь-ким».

Він зазначив, що рішення, ухвалені мною протягом останніх днів, доводять, що це точно не пустий звук, а дієвий принцип. «Після виходу резонансної журналістської передачі щодо можливих зловживань у сфері закупівель в «Укроборонпромі», яке, до речі, базувалося на витоку інформації з правоохоронних органів, я підписав указ про звільнення Олега Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО. Звільнений він також з керівництва двох комісій. Щоби ані статус, ані його зв’язки не впливали на результати розслідування», – підкреслив Президент.

Він нагадав, що публічно звернувся до НАБУ, і наскільки його поінформовано справи вже порушені, відповідна реакція вже є. Президент подякував також Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Генеральній прокуратурі, які також долучилася до цього процесу.

«Мої звернення були щодо перевірки резонансних публікацій і необхідності як найшвидше розставити усі крапки над «і». Саме до НАБУ апелюю тому, що це їхня підслідність, і його точно ніхто не запідозрить у залежності від Президента», – сказав Петро Порошенко.

Він підкреслив, що НАБУ, ДБР, ГПУ, СБУ, Нацполіція – всі мають працювати ефективніше і вчасно виявляти тих, хто розкрадає державне майно або в інший спосіб порушує закон. «Слідчими органами мають вживатися всі необхідні процедури для викриття зловмисників, а після ретельного і швидкого розслідування справа має негайно передаватися в суд. І це суд приймає остаточне рішення: винен, чи не винен», – додав Глава держави.

Джерело

 

Глава держави: Україна має право створювати сучасні і ефективні системи озброєння для самозахисту

Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО наголосив, що Україна із розумінням поставилася до рішення США про вихід з Договору про ракети середньої і меншої дальності. «Ми вважаємо це рішення виправданим і таким, що відповідає сьогоднішньому стану безпекової ситуації як на європейському континенті, так і в світі загалом», – наголосив Глава держави.

Президент зауважив, що послідовний розвал Росією системи контролю над озброєнням, в тому числі в рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі і Договору про ракети середньої і меншої дальності, спонукає Україну і союзників шукати і знаходити належні засоби для підтримання безпеки. «Окремо хочу наголосити, що і з України це знімає певні обмеження та зобов’язання, яких ми дотримувалися раніше. Висновки робіть самі», – сказав він.

Глава держави наголосив: «За таких обставин, враховуючи що Будапештський меморандум блокується Росією і тому не діє, а членами НАТО ми поки що не стали, бо блокувалося це аж до 2014 року – ми маємо серйозно замислитись над додатковим зміцненням оборонного потенціалу нашої держави».

«Отже наголошую на нашому праві створювати сучасні і ефективні системи озброєння для самозахисту, у тому числі потужні ракетні комплекси. Це стане стратегічним чинником стримування російського агресора, а також дозволить надати військам нові спроможності для ураження противника на значні дальності», – сказав Петро Порошенко. Президент зауважив, що з’явилися нові можливості для Збройних Сил України.

Джерело

 

Необхідні зміни законодавства для уникнення надмірного засекречування інформації щодо державного оборонного замовлення – Президент

«Маємо ініціювати зміни у законодавчих актах для уникнення надмірного засекречування інформації щодо державного оборонного замовлення», – наголосив Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО.

За його словами, це питання було обговорено з Міністром оборони і головою СБУ. «Безумовно, закупівля старої, переважно радянської зброї, запчастин та боєприпасів до неї також можуть бути переважно відкритими», – додав він.

Президент також вимагає забезпечити широке використання конкурентних процедур у закупівлях. Петро Порошенко зауважив, що зараз законодавчими актами було надано право Міністерству оборони самостійно здійснювати зазначені закупівлі.

«Водночас відомості про новітні розробки, зокрема у ракетній техніці, і сучасні технології, зокрема інформаційні, і надалі охороняються державою від чужих очей і чужих вух. Тут вже, прошу, вибачайте», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Україна виходить на серійне виробництво новітніх зразків озброєння і техніки, включно з ракетною – Президент під час РНБОУ

Під час засідання Ради національної безпеки і оборони із обговорення питань забезпечення роботи оборонно-промислового сектору України, в тому числі реформування «Укроборонпрому» та прозорості його роботи, Президент Петро Порошенко повідомив, що Україна виходить на серійне виробництво новітніх зразків озброєння і військової техніки, в тому числі і новітньої ракетної техніки.

Президент наголосив, що армія має бути не лише нагодована, вдягнута, забезпечена медичним обслуговуванням і добре вмотивована. «Армія має бути, в тому числі і дуже добре озброєна сучасною, або модернізованою військовою технікою», – підкреслив Петро Порошенко.

«Все для армії – так мають бути охарактеризовані наші спільні зусилля по забезпеченню і зміцненню обороноздатності держави впродовж останніх п’яти років», – підкреслив Президент. При цьому він наголосив, що результатів роботи неможна не бачити.

«Збройні Сили України увійшли до 10-ти найсильніших армій Європи. А за кілька років ми точно досягнемо критерії членство в НАТО», – сказав Президент та наголосив, що «зараз українська армія краще підготовлена, ніж будь-коли за всю історію існування нашої держави».

«Ми виходимо на серійне виробництво новітніх зразків озброєння і військової техніки», – сказав Петро Порошенко.

Президент повідомив, що налагоджено виробництво бронетехніки, армія впевнено опановує таку важливу військову техніку як безпілотні літальні апарати. Він нагадав, що у 2014 році, наші війська використовували напіваматорські зразки БПЛА, яких було одиниці.

«Сьогодні ЗСУ прийняли на озброєння і закуповують сучасні БПЛА українського виробництва такі як «Спектатор», «Фурія», «Лелека», «FlyEye», інші. Цього року взято на озброєння безпілотний розвідувальний ударний комплекс «Сокіл». Найближчим часом приступаємо до його виробництва», – сказав Президент.

«Зараз відбудеться випробування нового потужного ударного БПЛК Bayraktar Мені вдалося домовитися з Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Можу навіть сказати, що ці комплекси вже знаходяться в Україні», – додав Петро Порошенко.

«Вперше за роки незалежності держава нарешті створює виробництво боєприпасів після знищення Луганського заводу. Це стало можливим завдяки ефективній діяльності ГПУ зі спецконфіскації коштів Януковича, які спрямовані на армію. Будівництво гуртожитків для контрактників і будівництво виробництво боєприпасів. Ця програма зараз успішно реалізовується», – зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що протягом 5 років досягнуто справжнього прориву в ракетних технологіях, створили реактивну систему залпового вогню «Вільха» с керованими ракетами.

«Цього року завершуємо розробку і постановку у виробництво комплексу крилатих ракет «Нептун», – додав він.

Джерело

 

Антикорупційний суд запрацює вже в цьому році – Президент про оголошення 39 переможців на посади суддів

Президент Петро Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони повідомив, що Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 39 переможців до Антикорупційного суду, і він в цьому році точно запрацює.

«Кілька годин тому Вища кваліфікаційна комісія суддів, як я і обіцяв, що ми до виборів завершимо проведення конкурсу, оголосила 39 переможців серед кандидатів до Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду. Серед 39 переможців – 22 судді, 13 адвокатів та четверо науковців», – зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що це був безпрецедентний за відкритістю і прозорістю відбір, і конкурс, у якому Громадська рада міжнародних експертів заветувала 42 кандидата, тобто майже 40% із ста тринадцяти претендентів, які перед цим успішно склали тестування, на якому також був певний відсів.

«Як і обіцяв, Антикорупційний суд точно запрацює вже поточного року, він зосередиться на розгляді найбільш вагомих антикорупційних справ, які підпадають під юрисдикцію НАБУ. Його створення – свідчення твердої нашої політичної волі на боротьбу з корупцією», – підкреслив Петро Порошенко. Він нагадав, що процес створення Антикорупційного суду отримав дуже потужну і широку підтримку міжнародних партнерів України.

Президент зазначив, що зловживання, в тому числі в оборонно-промисловій сфері, стануть предметом розгляду саме цього суду.

Джерело

Автор