Світ 5-6 жовтня. Результати двох днів

Третя битва за Алеппо в Сирії, ультиматум ООН в Африці, штраф космічних масштабів у Чаді, ураган «Метью» в Гаїті, «ядерний» позов Маршаллових островів, розбрат у партії популістів Великої Британії, скандал навколо абортів у Польщі, ескалація напруження навколо Сирії, турецько-іракський конфлікт та багато іншого.

Африка:

– Президент Нігерії Мухаммаду Бухарі виставив на продаж один зі своїх двох президентських літаків – через економічну кризу в країні.

– Влада Демократичної Республіки Конго висунула ультиматум миротворчій місії ООН в країні із вимогою негайно виселити додому південносуданських бойовиків, які проживають на сході у таборах ООН. Члени антиурядових угруповань Південного Судану, лояльні віце-президенту Рієку Мачару, перетнули кордон та проникли на територію Конго після відновлення війни у Південному Судані. Щоправда, миротворці ООН роззброїли бойовиків та розмістили їх у спеціальних установах неподалік східного міста Гома. Тепер влада країни вимагає їх депортувати, і дала на це тиждень, інакше – погрожує організувати антитерористичну операцію.

– Влада Чаду наклала штраф у розмірі 75 млрд. доларів на американську нафтову компанію «ExxonMobil» за заборгованість компанії перед країною. Суд постановив, що компанія не виплачувала державі «роялті» – вид ліцензійної винагороди за використання патентів, авторських прав, природних ресурсів тощо. Натомість, в суді не пояснили, чому сума штрафу в 90 разів перевищує суму заборгованості по роялті. 75 млрд. доларів – в кілька разів перевищують ВВП Чаду (13,7 млрд.). Це найбільший в історії штраф.

– Шестеро цивільних загинули на північному сході Кенії внаслідок нападу бойовиків терористичної організації «Аль-Шабаб» на християнське селище Мандера.

– В Ефіопії в Аддіс-Абебі пройшло офіційне відкриття 750-кілометрової залізниці, яка з’єднуватиме ефіопську столицю з Джибуті. Нова залізниця замінила застарілу французьку, яку звели ще на початку XX століття. Проект, будівництво якого здійснювали китайські компанії, оцінили в 3,4 млрд. доларів.

Америка:

– Понад 100 осіб стали жертвами урагану «Метью» на Гаїті. Т. в. о. президента країни Жоселерм Прівер повідомив, що ситуація у південних регіонах катастрофічна. Влада евакуювала 21 тисячу людей. Десятки тисяч будинків зруйновані. Найсильніший за останні 10 років шторм вирує у Карибському басейні та вже дійшов до південних штатів США. Зокрема, масову евакуацію вже провели у штаті Флорида.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос оголосив про відновлення мирних переговорів з «ФАРК» щодо мирної угоди, яку відкинули на референдумі. Сантос заявив, що перемир’я з «ФАРК» продовжене до кінця місяця. Також він планує зустрітися з екс-президентом Колумбії Альваро Урібе, який очолював кампанію проти миру з бойовиками. Водночас, у Боготі пройшов багатотисячний мітинг, учасники якого вимагали ухвалити історичну мирну угоду.

– У США поліція заарештувала трьох людей за підозрою у контрабанді таємних військових технологій до Росії. Це росіяни Олексій Крутилін та Дмитро Карпенко і громадянин США Олексій Баришефф.

– У США шестеро військовослужбовців затримали за підозрою у торгівлі військовим озброєнням на ресурсі «EBay» на суму в понад 1 млн. доларів.

– 30 днів триває страйк працівників банківської сфери в Бразилії. Це найдовший в історії країни страйк у цій галузі. Через це, 56% банків в країні не працюють вже місяць.

Азія:

– Група експертів з Австралії підтвердила, що знайдені біля острова Маврикій в Індійському океані уламки літака належать зниклому в 2014 році пасажирському авіалайнеру Малазійських авіаліній MH370.

– Суд у М’янмі засудив до 3 місяців каторжних робіт голландського туриста Клааса Хайтема за те, що той вимкнув гучномовець, який передавав буддистську молитву. За його словами, молитва «заважала йому спати». Також він не знав про релігійну церемонію, яка проходила у сусідньому готелі, і яку транслювали гучномовці.

– Парламент Пакистану, після палких дебатів, ухвалив закон, який посилює кримінальне покарання за «вбивства честі», жертвами яких щороку стають тисячі жінок. Також депутати скасували пункт, завдяки якому виконавці «вбивств честі» могли уникнути покарання. Відповідно до нового закону, за такий вид злочину мінімальний термін ув’язнення – 25 років. «Прощення» вбивці з боку родини, яке дозволяло йому уникати покарання, тепер діє лише на засуджених до смертної кари, але вони все одно мають провести у в’язниці мінімум 25 років. Консервативні ісламські фракції у парламенті представляли найбільшу опозицію закону. Однак представники Народної партії Пакистану добилися того, щоб закон не розглядався Радою ісламської ідеології і був ухвалений без їхніх рекомендацій. «Вбивство честі», коли родичі мають право вбити людину, яка, на їхню думку, «зганьбила родину» – традиційна практика в Пакистані.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте у своєму публічному виступі «послав» президента Барака Обаму та заявив, що його країна розпочне закупівлю озброєнь у Китаю та Росії.

– У пустелі Гобі група археологів виявила гігантський слід динозавра, який ймовірно належить тиранозавру. Його довжина – 106 сантиметрів, а ширина – 77 см. Це найбільший слід динозавра, знайдений за останні роки. Його вік оцінують приблизно у 70-90 мільйонів років.

– У Таїланді поліція затримала гонконгського активіста Джошуа Вонга за запитом китайської влади, та депортувала його. Він був лідером про-демократичного протестного руху під час масових демонстрацій у Гонконзі у 2014 році. До Таїланду Вонг прибув, щоб прочитати лекцію студентам Університету Бангкока, присвячену роковинам масових вбивств тайськими військами учасників акцій протесту в 1976 році.

– Індія розпочала будівництво підземних бункерів на лінії розмежування у спірному штаті Кашмір, побоюючись конфронтації з Пакистаном через нещодавні обстріли.

– Євросоюз ухвалив рішення про надання Афганістану 1,2 млрд. євро допомоги. Таке рішення прийняли на конференції донорів по ситуації в Афганістані.

– Міжнародний суд ООН відхилив позов Маршаллових островів проти Індії, яка, на думку острівної держави, не виконує своїх зобов’язань щодо негайного припинення гонки ядерних озброєнь. Суд визнав твердження Індії про те, що Маршаллові острови не мають достатньої компетенції для розгляду цієї справи.

– Понад 100 бойовиків «Талібану» знищені внаслідок бойових дій за місто Кундуз на півночі Афганістану за останні три дні.

Європа:

– За даними соціологічних опитувань, понад 50% росіян вважають, що терористи ДНР та ЛНР не винні в катастрофі пасажирського авіалайнера MH17 над Україню у липні 2014 року. Лише 4% опитаних покладають провину за це на бойовиків.

– Рада Безпеки ООН підтримала кандидатуру екс-прем’єр-міністра Португалії Антоніу Гутьєрреша на посаду нового генерального секретаря ООН.

– Фінляндія звинуватила Росію у подвійному порушенні її повітряного простору літаками Су-27.

– Парламент Польщі відхилив законопроект про заборону абортів в країні після масових демонстрацій у Варшаві.

– Лідер Партії незалежності Сполученого Королівства Дайан Джеймс несподівано подала у відставку, протримавшись на новій посаді лише 18 днів. В.о. лідера партії знову став Найджел Фарадж. У кінці листопада, мають пройти нові вибори голови партії.

– У Словаччині на 87 році життя помер перший президент країни часів незалежності Міхал Ковач.

Близький Схід:

– Щонайменше 29 людей загинули внаслідок теракту на сирійсько-турецькому кордоні. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі на блокпосту у прикордонному місті Атмех в провінції Ідліб. 16 загиблих – представники сирійських антиурядових ісламістських угруповань. Решта – цивільні, зокрема – біженці до Туреччини. Серед вбитих – польовий командир ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям» Хішам Халіфа, «голова Вищої судової ради та шаріату» ісламістського руху «Нур Ед-Дін Аль-Занкі» Халід Аль-Саєд та його заступник Мухаммед Аль-Фардж. Відповідальність за вибух взяла на себе терористична організація «Ісламська держава».

– Кілька батальйонів сирійського антиурядового угруповання «Сукур Аль-Джабаль» в провінції Ідліб оголосили про свій перехід до складу терористичної організації «Джебхат Аль-Нусра». Нещодавно, угрупованню поставили партію американських ПТРК.

– Понад півсотні бойовиків «Армії завоювання» загинули у боях з сирійськими військами у місті Алеппо за минулу добу. Сирійська армія продовжує антитерористичну операцію всередині східних кварталів Алеппо. Зокрема, урядові сили зуміли зайняти більшу половину кварталів Аль-Овайджа та Бустан Аль-Баша на півночі міста. Також вони зайняли стратегічну висоту Таль Сахур і встановили вогневий контроль над кварталом Аль-Бурейдж. На південному напрямку, сирійська армія встановила контроль над електростанцією та мечеттю у кварталі Шейх-Саїд, захопивши 50% району.

– Спеціальний представник ООН в Сирії Стефан де Містура звернувся до терористів «Фронту Аль-Нусра» із вимогою покинути місто Алеппо, щоб ООН змогли доправити туди гуманітарні вантажі. Дипломат запропонував навіть самому особисто вивести бойовиків з міста. Терористи від пропозиції відмовилися. У східних, підконтрольних терористам, кварталах залишаються заблокованими 275 тисяч цивільних. За оцінками ООН, у східних кварталах міста перебувають до тисячі бойовиків «Фронту…».

– Росія перекинула до Сирії системи ППО С-300 та оголосила, що використовуватиме їх для знищення будь-яких цілей, які загрожуватимуть сирійським військам. Міноборони РФ застерегло США від здійснення авіаударів по позиціях сил Асада. У відповідь, Державний департамент США повідомив, що й надалі розглядатиме «недипломатичні варіанти» розв’язання конфлікту в Сирії.

– Турецький парламент проголосував за продовження мандату військової місії на території Сирії та Іраку. У відповідь, офіційний Багдад викликав посла Туреччини. А іракський парламент проголосував за заборону розгортання турецьких військ на півночі країни та визнав це порушенням суверенітету. Іракські депутати закликали вислати з країни турецького посла. Анкара розкритикувала рішення та заявила, що їхні військові й надалі «тренуватимуть місцеві сили» на півночі Іраку для протидії «Ісламській державі».

– Низка арабських ЗМІ повідомила про ймовірність хімічної атаки бойовиків «Ахрар Аль-Шям» в Алеппо, оскільки, за їхніми даними, у них є запаси жовтого фосфору, який зберігається на складах північніше міста Серакиб в провінції Ідліб.

– У Сирії спалахнула міжусобна війна між терористичною організацією «Джунд Аль-Акса» та ісламістським рухом «Ахрар Аль-Шям» у провінції Ідліб. Обидва угруповання звинувачують одне одного у провалі наступальної операції на півночі провінції Хама та у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Бойові дії між ними спалахнули у містах Серакиб і Хан-Шейхун.

Автор