Санкції: перспективи, розклади

Helgi Sharp

Ви вже, мабуть, помітили, що я не є прихильником аналітики про США, яка зводиться до щоденного поливання брудом Трампа і протиставлення йому пухнастих Конгресу з Сенатом. А сприймаю американську владу у єдиному, хоч і складному, комплексі. Комплексі, який Україні треба використовувати в своїх інтересах, прораховуючи всі варіанти розвитку подій. Бо, з одного боку, Сполучені Штати є нашим найнадійнішим стратегічним партнером (незалежно від прізвища їх президента), з іншог, вони нам за великим рахунком нічого не винні (про Будапештський меморандум у коментах – велика “дяка” авторам цього бездарного документу). А тому я за те, щоб цінувати весь спектр відносин з Вашингтоном, залишивши персональні симпатії та антипатії самим американцям. А тепер невеличкий лікнеп про санкції.

Раніше передбачалось, що черговий пакет санкцій вступить в силу у листопаді 2018 року, проте розглянути його в минулому році Конгрес не встиг. Через внутрішні розбіжності та шатдаун довгий час це питання не піднімалось. Однак, цього тижня сенатор-республіканець від штату Алабама Річард Шелбі розповів, що представникам Демократичної і Республіканської партій вдалося домовитися у Конгресі з приводу забезпечення безпеки на кордоні країни. І тепер США з новими силами взялись за відкладене раніше питання про санкції проти Росії.

Як результат, п’ятеро американських сенаторів – демократи Боб Менендес, Бен Кардін, Джинн Шейхін та республіканці Ліндсі Грем і Корі Гарднер 13 лютого внесли у Конгрес законопроект про посилення санкцій проти Росії.

Законопроект «Про захист американської безпеки від агресії Кремля» (DASKA) зразка 2019 року представляє собою ще більш жорстку версію законопроекту Менендес – Грема, вперше оприлюдненого в серпні 2018 року. Ту законодавчу ініціативу назвали проектом «санкцій з пекла» (bill from hell). Публікація DASKA у кінці літа викликала паніку на російському ринку: рубль в серпні впав більш ніж на 10%.

У версії DASKA 1.0 було дві основні загрози: санкції проти нового суверенного боргу Росії та блокування операцій російських держбанків. Тепер сенатори пішли далі. Вони пропонують:

– санкції проти російських банків, які підтримують спроби Росії підірвати демократичні інститути в інших країнах;
– санкції проти інвестицій в російські проекти зрідженого природного газу (ЗПГ) за межами Росії (наприклад, у ЛУКОЙЛа є проект з виробництва ЗПГ в Камеруні);
– санкції проти політичних діячів, олігархів і членів їх сімей, які «сприяють протизаконним або корупційним діям в інтересах Путіна»;
– як і в попередній версії, в DASKA 2.0 зберігаються санкції проти російського держборгу і кібернетичного сектора.

ЗА АГРЕСІЮ В УКРАЇНІ:
Окремим блоком в законопроекті йдуть санкції за агресію Росії в Україні:

– санкції проти агентів ФСБ, які були задіяні в нападі на українські судна в Керченській протоці;
– санкції проти російського суднобудівного сектора, в разі якщо Росія порушить свободу навігації в Керченській протоці або де-небудь ще;
– санкції за підтримку проектів з розробки нафтових ресурсів в Росії і проти російських нафтових проектів за кордоном.

ЩО ЩЕ Є У ЗАКОНОПРОЕКТІ:

– положення про підтримку НАТО, яке забороняє президенту США вихід з НАТО без згоди сенату США;
– пункт, що вимагає від Держдепу визначити, чи заслуговує Росія статусу держави-спонсора тероризму;
– вимога до страховиків нерухомості надавати інформацію про бенефіціарів компаній, що купують дорогу житлову нерухомість в США;
– доповідь про особисті активи Путіна.

ЯКІ ПЕРСПЕКТИВИ:
Зрозуміло, що демократи, автори законопроекту, йдуть на свідому конфронтацію з президентом США. «Параліч Трампа перед обличчям агресії Кремля довів Конгрес до точки кипіння», – сказав Менендес. За його словами, Конгрес «захистить наші інститути, союзників і цінності, навіть якщо президент не захоче цього робити».

Попередня версія законопроекту не пройшла через Конгрес. У новій версії шансів набагато більше, так як все більше сенаторів хочуть дати більш жорстку відповідь Москві, зазначає Reuters.

ЯКІ ЩЕ САНКЦІЇ НАСУВАЮТЬСЯ:

– США і Євросоюз працюють над новим спільним раундом санкцій проти Росії за Керченський інцидент. Міністри закордонних справ країн ЄС обговорять подальші дії на зустрічі в Брюсселі 18 лютого.
– США найближчим часом введуть другий раунд санкцій проти Росії за застосування хімічної зброї у Солсбері. Цей раунд може включати широкі обмеження на експорт в Росію/імпорт з Росії та заборону «Аерофлоту» літати в США.

ЧОМУ НАРАЗІ ЗАПАНІКУВАЛИ В РОСІЇ:
Тому, що їх посольство у США доповідає: на цей раз все серйозно, і навіть Трамп, який (парадокс!) знаходиться під загрозою імпічменту і одночасно націлений на другий термін, не буде чинити значного спротиву новому законопроекту.

Наразі російські експерти стверджують, що стає реальністю найбільш лякаючий пункт «пекельних» санкцій – введення заборони на купівлю американськими інвесторами нових російських боргових паперів. Він призведе до розпродажу тих облігацій, що вже є на руках у нерезидентів і, як наслідок, до значного ослаблення рубля. Нагадаю: наразі іноземці володіють близько 24,4% російських держоблігацій.

У якості старту негативного тренду російський фондовий ринок вже показав негативну динаміку всупереч зростанню нафтових котирувань і позитивних настроїв на світових ринках. Зокрема, індекс МосБіржі втратив 1,9% і розгубив всі придбання початку лютого.
На думку російського аналітичного холдінгу «Фрідом Фінанс», у разі заборони іноземним інвесторам на купівлю російського держборгу, можна очікувати падіння росвалюти до 75-77 рублів за $1, що розжене інфляцію і створить неабиякі проблеми для бізнесу.

* * *

Як казав Олександр II, Росією керувати нескладно, але абсолютно марно. Досить показати мультик про ракету і українських “фашистів” – та й роби зі своїм плебсом все, що захочеш. Україною керувати набагато складніше, бо у нас гетьманами хоч стіну з мордором викладай. На те в Москві й розрахунок. Але я, наївний, все ще свято вірую у три слони: розум українців, нашого Президента та США. Все інше – компроміси та умовності.

Наразі це все. Планую ще розповісти про перспективи “Північного потоку-2”. Там не все так жахливо, як нас лякають.

Але нам своє робити… Шануймося!

Автор