Коштом «Батьківщини»

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Видання «Слово і Діло» проаналізувало фінансову діяльність партії «Батьківщина». Що цікавого ми дізналися з того аналізу?

По-перше. Починаючи з IV кварталу 2016 р. по ІІІ квартал 2018 р. партія «Батьківщина» отримала державних коштів 61,46 млн. грн. Витратила за той самий час вона 167,4 млн. грн.

По-друге. Надлишок коштів надходить до партійної каси з різних джерел – від небайдужих компаній та від громадян. Національна агенція протидії корупції вже фіксувала випадки, коли у звітах «Батьківщини» з’являлися особисті дані людей, які не здійснювали внесків до «Батьківщини».

По-третє. Всі політичні партії періодично повертають свої кошти або до держбюджету, або організаціям-донорам. Так от у випадку «Батьківщини» зафіксовано випадки, коли партія повертала донорам кошти в обсягах значно більших ніж ті вносили. Так, ТОВ «Експалайт-2004» «Батьківщина» повернула 239,9 тис. грн. (внесли ті 90 тис. грн.), а ТОВ «Рейтар» повернула 450 тис. грн. (внесло воно 80 тис. грн.). Власниками обох фірм виступають Кіпрські офшорки, які всі сходяться на одній людині – панові Стіліосі Ієронімідомі. Відомий цей пан тим, що саме йому у 2013 р. бізнесмен Сергій Курченко бажав продати Одеський припортовий завод. На додачу – і «Експалайт-2004» і «Рейтар» на момент жертвування коштів були винні державі суми від мільйона гривень і більше. Як так стається, що повертають цим фірмам кошти більші ніж ті жертвують, незрозуміло. І підозріло. Ідеться, нагадаю, про в тому числі державні кошти.

По-четверте. Додам від себе те, що не значиться в аналізі видання «Слово і Діло». Існує така загадкова компанія ТОВ «Євроорганік». Основна сфера діяльності – сільське господарство та переробка молока. Дочірні підприємства «Євроорганіки» знаходяться практично у всіх областях України (крім Донецької, Луганської та Криму – зі зрозумілих причин). До бізнесу «Євроорганіки» дотична й родина Юлії Тимошенко – одним з бенефіциарів ТОВ «Євроорганік-Дніпропетровськ» виступає Антоніна Уляхіна, голова Дніпропетровської обласної організації ВО «Батьківщина», депутат Дніпровської міської ради та рідна тьотя Юлії Володимирівни. До речі, участь пані Уляхіної у згаданій компанії не відображено у її декларації. Але саме цікаве у ТОВ «Євроорганік» – її юридична адреса, м. Київ, вул. Турівська б. 15. Так-так, адреса головного офісу ВО «Батьківщина». Керівник компанії – Володимир Савченко, помічник народного депутата Івана Кириленка (ВО «Батьківщина»). Що за така дивна компанія, і відколи партія «Батьківщина» перетворилася на бізнес-проект – незрозуміло.

По-п’яте. ВО «Батьківщина» має чимало нерухомості. Проте площ постійно бракує, тому на оренду партія витрачає до 25% свого бюджету. Натомість економить на зарплатнях. Працівники офісів офіційно отримують зарплатні 3-4 тис. грн. За підрахунками видання «Слово і Діло», якби ВО «Батьківщина» платила мінімалку бодай одним лише керівникам всіх 16000 своїх первинних організацій, фонд зарплатні мусив становити уже 54 млн. грн., а становить він… 130 тисяч грн. Для порівняння в ЗСУ з Нового року з/п – від 10 тисяч. Самопожертві партфункціонерів «Батьківщини» нижньої ланки можна лише позаздрити.

По-шосте. Партії «Батьківщина» от просто категорично не щастить з автотранспортом. Згідно партійних звітів на ремонт 27 партійних авто за 18 місяців партія витратила 1,3 мільйони грн. – трохи менше ніж на пальне. За 18 місяців кожна з 27 партійних авто в ремонті побувала згідно звітів по 7 разів (!!!) Юлії Володимирівні треба просто терміново міняти відповідальну особу, хоча… А де вона на такі з/п знайде якісного фахівця? Доброволець і професіонал – явища принципово різні. Сама Юлія Тимошенко їздить на Mercedes S-класу, за який від IV кварталу 2016 р. по ІІІ квартал 2018 р. партія ВО «Батьківщина» перелічила 1,6 мільйони грн. бюджетних коштів фірмі… чоловіка Юлії Володимирівни. До речі, згідно дослідженням видання «Слово і Діло», у декларації Юлії Тимошенко її чоловік занизив свій дохід на 880 тис. грн., а це – загроза кримінального переслідування. Юлії Володимирівні явно час провести з благовірним виховну роботу, поки за виховання не взялася ГПУ.

По-сьоме. ВО «Батьківщина» витрачає чималі кошти на різноманітні урочисті партійні заходи для своїх прибічників. Так на проведення Всеукраїнського селянського віче у 2016 р. у виставковому центрі «Експоплаза» було витрачено 864 тис. бюджетних гривень. Презентацію програми «Новий курс» партія оплатила з власних коштів.

По-восьме. Національна агенція з протидії корупції вже неодноразово фіксувала порушення у фінансових звітах «Батьківщини» і планувало передати докази до правоохоронних органів.

Й нарешті, останнє. Під час роботи видання над цим дослідженням представники ВО «Батьківщина» відмовилися спілкуватися з журналістами видання і відправили їх досліджувати матеріали НАПК. Що журналісти, власне, й зробили. Щось мені підказує, що як раз тепер представники ВО «Батьківщина» звернуть увагу на журналістів. Хоча, швидше за все, проігнорують.

Фанати «Батьківщини» таких досліджень не читають, а на думку всіх інших партії Юлії Тимошенко явно чхати.

 

Ілюстрація © «Слово і Діло»