Замість колядок

Helgi Sharp

У Чорне море прямує американський бойовий десантний корабель-док Fort McHenry. За даними командування Шостого оперативного флоту США, він наразі проходить чорноморські протоки. У заяві командувача флотом, віце-адмірала Лайзи Франчетті йдеться про те, що ця місія спрямована на “проведення рутинної операції у Чорному морі, яка зміцнить відносини з союзниками по НАТО і, окремо, Україною”.

Чому це цікаво саме для нас і саме тепер? Якщо пам’ятаєте, я писав, що новий похід українських катерів через Керченську протоку запланований на середину січня. А тепер давайте співставимо перемовини Порошенко з Меркель та Макроном щодо спрямування їх спостерігачів на українські плавзасоби, резолюцію ООН, яка по суті легалізує міжнародні операції з підтримки України в Азовсько-Чорноморському регіоні, нещодавні розвідпольоти американських та британських літаків-розвідників у районі Криму з наближенням у зону конфлікту плавучого форпосту дядєчки Сема. Співставили? І добре, бо буде цікаво.

От що ще я вам скажу… Порошенко пішов ва-банк, і Томос – лише початок його танкового походу за Україну. У найближчі три місяці ви побачити ще багато цікавого, на фоні чого його конкуренти виглядатимуть блідими тінями на клоунських підмостках передвиборчого шапіто. І це, до речі, стосується певних економічних кроків, які (буду чесним – заради піару) притримувались до останніх перед виборами місяців.

Навіть не знаю, чим його конкуренти зможуть перебити цей танковий swift advance у Європу – знову юзатимуть Мальдіви, Ліпєцк та офшори? Та й нехай – нам своє робити.

Всіх щирих українців – з Томосом, Різдвом та неминучою Перемогою!

* * *

Довідково: Fort McHenry з 500 американськими морськими піхотинцями на борту, забезпечений доковою камерою для п’яти транспортних катерів на повітряній подушці – вони призначені для висадки морської піхоти та бойової техніки. Водотоннажність – 16,1 тис тонн, довжина – 190 метрів. Оснащений зенітною артилерією та ракетною зброєю.

Автор