Президент взяв участь в урочистому врученні Томосу про автокефалію Православної Церкви України (фото, відео)

Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко взяв участь в урочистому врученні Томосу про автокефалію Православної Церкви України, що відбулося в Патріаршому Храмі Святого Георгія

Церемонія Вручення Томосу

Щойно звершилася велика історична справа, в якій Бог був з нами, і ми були з Богом! Автокефальна Православна Церква України отримала Томос від Вселенського Патріарха!Вітаю усіх небайдужих з постанням Автокефальної Православної Церкви України! Дякую кожному, хто невтомно працював над її становленням, творив єдність і відновлював справедливість. Ми виконали свій обов’язок перед минулими і наступними поколіннями. Слава Господу Богу! Слава Україні!

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 5. Januar 2019

 

Грамоту та посох Вселенський Патріарх Варфоломій передав Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Епіфаній спільно відправили божественну Літургію у Храмі.

По завершені Літургії Глава Української держави разом з дружиною взяли участь у церемонії освячення води у затоці Золотий Ріг.

Джерело

 

Президент прийняв причастя у Храмі Св.Георгія Вселенського Патріархату

«Вітаю вас з цим святом. Вітаю вас із Святійшою Православною Церквою України. Я вітаю вас з духовною незалежністю нашої держави і вітаю вас з реалізацією мрій», – сказав Президент Петро Порошенко представникам ЗМІ після урочистої Літургії та вручення Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

«Я сьогодні дуже гордий тим, що прийняв причастя в церкві Святого Георгія Вселенського Патріархату, нашої Матері-Церкви. На службі, яку співслужили Святійший Патріарх і Блаженніший Епіфаній», – розповів Глава держави.

Президент наголосив, що сьогодні завершені величезні зусилля великої кількості українців. «Сьогодні в цьому місці був Бог. З нами був Бог і ми це відчували, бо без Божої допомоги і ласки цього не відбулося би», – додав Петро Порошенко.

Президент звернув увагу на обличчя людей, що були в церкві, які вони були щасливі. «Вперше в цьому храмі було співслужіння українського ієрарха автокефальної церкви українською мовою», – зауважив Глава держави. Він вкотре подякував Вселенському Патріарху, відзначивши віру, мужність та мудрість Його Всесвятості, а також подякував Синоду та предстоятелям і ієрархам українських церков, усім, хто працював над тим, щоб «мрія поколінь українців матеріалізувалася».

Джерело

 

Промова Президента з нагоди вручення Томосу про автокефалію Православній Церкві України

Власна церква – гарантія духовної свободи українців

Автокефальна Православна Церква України отримала Томос!Для нас, українців, власна церква – гарантія нашої духовної свободи. Це – запорука суспільної злагоди! Вітаю усіх небайдужих з постанням автокефальної Православної Церкви України!

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 6. Januar 2019

 

Щойно завершилася велика історична справа, в якій Господь Бог був з нами – з українцями. А ми, українці, були з Господом Богом. Автокефальна православна церква України нарешті отримала Томос від Вселенського Патріарха, від Матері-Церкви.

Господь побачив та оцінив наполегливу боротьбу українського народу за свою самостійність. Він почув наші молитви. Він належно воздав нам по трудам нашим і йому стало так угодно, щоб Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій і Синод константинопольської Церкви-Матері сказали омріяне, довгоочікуване «так» незалежній Церкві України.

Сьогоднішня подія в історії нашої крани збережеться в одному ряду з Володимировим хрещенням і з проголошенням Незалежності України. Православний світ запам’ятає день, коли до родини церков-сестер увійшла рівноправна Церква України.

Наша країна довго торувала шлях до цього дня. І недарма вчора Його Всесвятість згадав у своєму виступі і Ольгу – першу нашу княгиню християнку, і рівноапостольного князя Володимира-хрестителя. А ще задовго до них святий апостол Андрій ногами стояв на київських горах і «очі його Україну бачили, а уста – благословляли. І насіння віри він у нас насадив». Це, до речі, цитата із рішень нашого православного Собору 1621 року.

Протягом понад тисячі років береглася і множилася київська християнська традиція. Сьогодні наша православна Церква готова до самостійного буття. Український народ дякує Богу, і те, що сталося – це справжнє диво, яким ми завдячуємо волі Творця.

Ми радіємо з того, що Вселенський Патріарх як духовний провідник сотень мільйонів православного люду, як постать глобального масштабу почув наш голос і наші прохання. І невтомна праця Його Всесвятості на духовній ниві назавжди залишиться в історії церкви і в історії народів, особливо православних.

А Томос для нас – це фактично ще один акт проголошення незалежності України. Він довершить утвердження самостійності Української держави, укріпить релігійну свободу, міжконфесійний мир. І він посилить права і свободи громадян, особливо тих, які перебували поза спілкуванням із Вселенським православ’ям і яких несправедливо таврували неканонічністю.

Його Всесвятість цими днями особливо наголошує на важливості відновлення спілкування мільйонів і мільйонів українських вірних з повнотою світового православ`я. Крім того, для нас українців власна Церква – це гарантія нашої духовної свободи. Це запорука суспільної злагоди.

І я як Президент гарантую від імені держави, що Україна поважатиме релігійний вибір і свободу віросповідання кожного громадянина.

Я вітаю всіх небайдужих з постанням автокефальної Православної Церкви України. І я дякую кожному, хто невтомно працював над її становленням, творив єдність і відновлював справедливість!

Свята Софія, премудрість Божа були з нами, і ми виконали свій обов’язок перед минулими і перед наступними поколіннями.

Слава Господу Богу!

Слава Україні!

Джерело

Фото Михайла Марківа та Миколи Лазаренка

Автор