Президент України дав інтерв’ю грецькій газеті TаNеа

Створення власної незалежної церкви є ще одним актом державної незалежності – Президент України в інтерв’ю грецькій газеті TаNеа

В інтерв’ю грецькій газеті TаNеа Президент України Петро Порошенко підкреслив, що українці понад тисячу років чекали отримання автокефалії Православної Церкви України.

«Це досягнення, про яке мріяли українці понад тисячу років, оскільки наша земля отримала християнську віру саме від Константинопольської Матері-Церкви. Тепер уперше ми маємо незалежну Церкву, визнану Вселенським православ’ям, рівноправну серед інших церков-сестер», – сказав Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що «створення нашої власної незалежної церкви є ще одним актом державної незалежності». При цьому він зазначив, що Російська православна церква в Україні ніколи не діяла на благо. «В її інтересах була роз’єднаність в Україні та підпорядкування Москві. З власною новою церквою ми нарешті отримали історичний шанс для більшого об’єднання та стійкості як європейської християнської нації», – сказав він.

При цьому Президент зазначив, що «не так багато подій в історії держави є настільки важливими, як ось ця».

«І це відбувається прямо на наших очах. Як істинно віруючий, я дуже радий бути свідком, частиною і двигуном цього. Ця історична подія дає можливість мільйонам українських православних християн повернутися до загальнохристиянської громади, оскільки після рішень Його Всесвятості Варфоломія та Святого і Священного Синоду Вселенського Патріархату відновиться зв’язок зі Вселенським православ’ям», – підкреслив Петро Порошенко.

Він наголосив, що створення визнаної автокефальної, тобто незалежної, Православної Церкви України, також сильно сприяє єдності країни.

«Мова йде про нашу духовну незалежність і духовну свободу. Історична справедливість відновлюється, і ці дні будуть пам’ятати завжди. Більше ніхто не може розділити мій народ на «канонічний» або «неканонічний». Є канонічна церква для всіх бажаючих приєднатися. Найбільш важлива місія для Православної Церкви України, яка тільки що відновилася, – об’єднати православних віруючих у нашій країні», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Його Всесвятість буде вважатися співзасновником нової України. Це дуже особлива та історична місія – Президент про роль Патріарха Варфоломія у становленні незалежної ПЦУ

Президент Петро Порошенко визнає історичну роль Вселенського Патріарха Варфоломія у становленні незалежної Православної Церкви України та укріплені незалежності Української держави. Про це Президент заявив в інтерв’ю грецькій газеті TаNеа.

«Україна завжди буде вдячна Патріарху Варфоломію та Синоду Матері-Церкви за ці історичні рішення. Він привів цю найвеличнішу мрію українців до реальності, дива. Це чудо не було б можливим без твердої позиції Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, нашої Константинопольської Матері-Церкви. Вона скористалася безумовним канонічним правом зцілювати рани, завдані українському православ’ю декількома століттями московського панування», – зазначив Глава держави.

Він нагадав, що у листопаді 2018 року було підписано угоду про співпрацю і координацію, яка допомогла підтримати новонароджену незалежну церкву України і плідно працювати разом у майбутньому.

«Його Всесвятість прийняв історичне рішення, хоча він перебував під сильним тиском з боку Москви. Це було знакове рішення, що підтвердило незаконність анексії Москвою Київської митрополії ще в XVII столітті. Патріарх Варфоломій вважає, що це є поворотним моментом в історії світового православ’я і відкриває його нову епоху, нову еру православ’я. З незалежною українською церквою весь православний світ буде сильнішим», – сказав Петро Порошенко.

Президент особливо підкреслив: «Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій вже має особливе місце в історії України. З усім, що він зробив, і завдяки своїй мудрості і керівній ролі, відданості Україні та православ’ю, я сказав би, що Його Всесвятість буде вважатися співзасновником нової України. Це дуже особлива і історична місія».

При цьому Президент розкритикував заяви Москви про нібито фінансові вигоди, які Вселенський Патріархат отримав від всієї процедури. «У таких твердженнях немає нічого здорового. Вони є злом як таким. Але, чесно кажучи, після років російської агресії і нашої боротьби за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, ми не очікували нічого іншого від Москви. Той, хто пригадує російські історії про «зелених чоловіків» у Криму, «відпочиваючих» на Донбасі, MH-17 і Солсбері, не повинен знову потрапити у пастки Кремля», – сказав Петро Порошенко.

«Російське керівництво є сумно відомим за брехню, обман і фальшиві новини. Багато разів вони були спіймані на гарячому, поширюючи брехню, але вони продовжують. Сама природа війни, яку Путін і його режим ведуть проти демократичного світу, передбачає дискредитацію, маркування і підробки», – додав він.

Водночас Президент зауважив, що ця підробка, створена Кремлем, є досить показовою, оскільки показує, як Москва сприймає світ. «Вони вважають, що без фінансової винагороди нічого неможливе. Я вважаю, що коли справа стосується впевненості і віри в Бога, і особливо відновлення історичної правди, не має місця для фінансових вигод. Ті, хто думають по-іншому або пропагують такі фейки, є слугами Кремля в його прагненні проти незалежності України і вільного світу як такого», – зауважив Петро Порошенко.

«У світі немає грошей, які могли б купити таких людей, як Його Всесвятість Варфоломій. Думаю, люди в Кремлі знають це – і таким чином намагаються фальсифікувати його мотиви. Проте Бог і історія знають правду. А ті, хто поширює брехню, в кінцевому підсумку зазнають краху. Якщо і є щось, від чого Його Всесвятість Патріарх отримав користь, то це від справжньої відданості України силі віри, і силі Божій. Автокефальна Православна Церква України збагатить світове православ’я», – підкреслив Президент.

За його словами, така реакція Москви також свідчить і про те, що вона слабша, ніж вважає багато хто на Заході. «Це великий урок. Кремль вкладає всі зусилля в свій образ, ніби він бездоганний, непереможний і всемогутній. Це просто ще одна підробка. Тому Москва дуже розгнівана на Константинополь, бо він відхилив будь-які претензії Росії щодо України як її канонічної території», – зауважив Президент.

При цьому він додав, що Кремль навіть не приховує того факту, що вважає Російську православну церкву одним з ключових інструментів утримання України в орбіті і в межах «русского мира». «Москва, Кремль занадто звикли використовувати церкву як один з інструментів у своїй гібридній агресії. Створення незалежної Православної Церкви України позбавляє її цих можливостей, або серйозно обмежує їх», – сказав Президент.

«Всі претензії Москви стосуються влади і контролю над територією, а не віри і любові», – також зауважив Петро Порошенко, нагадавши, що ситуація в українському православ’ї обговорювалася в Раді безпеки Росії під головуванням російського президента.

«Коли російський президент каже, що розпад СРСР став для Росії головною геополітичною катастрофою ХХ століття, то незалежна українська церква стала б другою», – додав він.

Джерело

Автор