«Нарешті Господь послав нам Православну Церкву України» – Петро Порошенко (фото, відео)

Президент Петро Порошенко у Стамбулі взяв участь у церемонії підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм

Молитва в Патріаршому Храмі Св.Георгія

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 5. Januar 2019

 

Президент Петро Порошенко у Стамбулі взяв участь у церемонії підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм. Урочиста церемонія відбулась у Патріаршому Храмі Святого Георгія.

Після церемонії Глава Української держави звернувся до учасників та присутніх: «Ваше Всесвятосте, Ваше Блаженство, Ваші Високопреосвященства, ваші преосвященства, пані і панове. Дорогі українці, які сьогодні дивляться нас зараз в Україні і по усьому світові, які тисячі років чекали цієї події. Слава Богу! Бо без Божої волі ця подія була б неможлива».

«Велика подяка Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію за його віру. Ваше Всесвятосте ці оплески лунають зараз по усьому світу», – сказав Петро Порошенко.

Президент подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за віру і любов до України, за молитву за Україну і український народ, за мужність, яку Його Всесвятість демонструє усе життя, але особливо починаючи з Великого понеділка – першого дня після Великодня 2018 року, коли було розпочато публічний процес надання автокефалії Православній Церкві України.

«Я хочу подякувати Святійшому Синоду, Собору Вселенського Патріархату, я хочу подякувати кожному ієрарху, який поставив підпис під зверненням до Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві України», – також сказав Президент.

Глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові Парламенту Андрію Парубію, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення Президента що Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві України.

«І, головне – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби Церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим», – особливо відзначив Петро Порошенко.

Він також зазначив, що вдячний поколінням українців, які мріяли про це чи 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років. «Нарешті Господь послав нам Православну Церкву України», – наголосив Петро Порошенко.

Президент приєднався до слів подяки патріаршим екзархам, зазначивши, що їх зусилля в цьому питанні важко переоцінити.

Джерело

 

Молюсь, щоб церква продовжувала об’єднувати Україну любов’ю і молитвою – Президент Предстоятелю Православної Церкви України

Церемонія підписання Томосу

Серед 15 зірок автокефальних православних церков з’явилася українська зірочка! Після того, як золоті чорнила підпису Його Всесвятості Патріарха Варфоломія лягли на текст Томосу, завтра, після його вручення, постане Автокефальна Православна Церква України – церква, яка демонструє любов і забезпечує єдність держави. Дякую Його Всесвятості Варфоломію за Віру, Любов до України та нашого народу, мужність розпочати процес надання Автокефалії Православній Церкві України, завершення якого ми святкуємо в ці дні.Мільйони українців по всьому світу молилися за постання Єдиної Помісної Православної Церкви. Покоління українців мріяли про цей історичний день. Молюсь, щоб наша церква продовжувала об’єднувати українців!Слава Богу!Слава Україні!

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 5. Januar 2019

 

«Ваше Блаженство, після того як золоті чорнила Його Всесвятості лягли на текст Томосу, завтра після вручення Томосу, Ви, базуючись на рішеннях Об’єднавчого собору 15 грудня, Ви стаєте у керма автокефальної Православної Церкви України, визнаної світовим православ’ям. Церкви, яка демонструє любов і яка забезпечує єдність держави», – звернувся Президент Петро Порошенко до Митрополита Київського і всієї України Епіфанія одразу по завершенні церемонії підписання Томосу Вселенським Патріархом Варфоломієм.

«Благаю Вас і молюсь, щоб церква продовжувала об’єднувати Україну любов’ю і молитвою», – додав Петро Порошенко.

Глава держави привітав Предстоятеля ПЦУ «з тією величезною місією, яку українці чекали багато поколінь, і яка зараз лягла на Ваші плечі».

«Ще раз наголошую, що ми будемо діяти виключно любов’ю і вірою. І я, читаючи передмову книги Його Всесвятості, знайшов цікаві слова: «Війна во ім’я релігії є війна проти релігії». Я дуже поділяю Ваші слова, Ваша Всесвятосте. І хочу сказати, що саме любов’ю і молитвою зараз об’єднується Україна. Це великий день. Велика подяка всім, хто долучився до цього», – зазначив Президент.

Джерело

 

Президент запросив Вселенського Патріарха Варфоломія з візитом в Україну

Президент Петро Порошенко запросив Вселенського Патріарха Варфоломія з візитом в Україну.

«Ваша Всесвятосте, велика Вам подяка. Хочу наголосити, ми чекаємо Вас в Україні. І чекаємо з нетерпінням», – звернувся Петро Порошенко до Вселенського Патріарха по завершенні урочистої церемонії підписання Його Всесвятістю Томосу про автокефалію Православної Церкви України.

«Ще раз слова великої подяки від імені українського народу, від імені нашої нації Вашій Всесвятості за ту величезну справу, яку Ви зробили. І серед п’ятнадцяти зірок автокефальних православних церков зараз з’явилась українська зірочка. Це дуже важливо», – наголосив Президент.

Глава держави додав, що багато років українці чекали, щоб у цьому храмі Святого Георгія, де відбулася сьогодні церемонія підписання Томосу, почули молитву українською мовою.

«Ми дуже довго до цього йшли. Я всіх із цим вітаю, дорогі українці. Це історична подія. Це великий день. І сьогодні, впевнений, що він назавжди увійде в історію», – особливо наголосив Петро Порошенко.

Вселенський Патріарх подякував Президентові України Петру Порошенку за його віру та молитву за єдину помісну Православну Церкву України.

«Ми вітаємо почесну присутність серед нас в цей священний момент глави України, Його Високоповажності пана Петра Порошенка, який так ревно наближав цей великий і славний день, ставши провідником найпотаємніших жадань і палких прохань свого народу, спраглого свободи і незалежності», – зазначив Вселенський Патріарх.

«Ми висловлюємо вдячність, схвалення і благословення від імені Церкви-Матері всім Вам. Ця Церква завжди буде на Вашій стороні, сподіваючись, молячись і працюючи за Ваше зростання і прогрес у Христі, а також за стабільність новоутвореної автокефальної Православної Церкви України. Христос серед нас», – завершив свою промову Вселенський Патріарх.

Джерело

 

Президент вручив високу державну нагороду Вселенському Патріарху Варфоломію

Президент Петро Порошенко нагородив орденом «За заслуги» І ступеня Вселенського Патріарха, архієпископа Константинополя – Нового Риму Його Всесвятість Варфоломія.

Петро Порошенко вручив нагороду за визначний особистий внесок Його Всесвятості у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України, піднесення авторитету православ’я у світі, багаторічну діяльність з утвердження ідеалів духовності, милосердя і міжконфесійної злагоди.

Вселенський Патріарх, в свою чергу, вручив Главі Української держави пам’ятну медаль – хрест Панагія Паммакарістос.

Джерело

 

Ми пройшли всі випробування і створили незалежну Православну Церкву України – Президент вручив державні нагороди

Президент Петро Порошенко у Стамбулі під час офіційного прийняття з нагоди підписання Томосу про автокефалію Православної Церкви України Вселенським Патріархом Варфоломієм вручив державні нагороди.

Глава держави наголосив, що кілька годин тому відбулась важлива подія, на яку українці чекали століттями. «Подія, яка відновила історичну справедливість і яка належить до високопомітних подій нашої української історії і історії світового православ’я. Наші єдність, сила і віра, а також мудрість його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія провели нас крізь всі випробування і негаразди, крізь всі пастки і підступні наміри недругів», – наголосив Петро Порошенко.

«Все це дало нам змогу створити об’єднану незалежну Православну Церкву України. Церкву, яка завтра отримає Томос з рук Його Всесвятості, який сьогодні вже підписаний», – додав він.

Президент подякував Господу та Вселенському Патріарху Варфоломію. «Диво на наших очах відбувається завдяки вашій непохитній та правдивій позиції, вашій мудрості і мудрості Константинопольської Церкви-Матері, її турботи про колись нею і охрещений український народ», – підкреслив Глава держави.

Окремо Глава держави подякував Президенту Туреччини, з яким вранці провів теплу і змістовну розмову з усіх питань, що стосуються дружніх українсько-турецьких відносин. Глава держави подякував за гостинність турецьким партнерам.

Петро Порошенко також подякував архієреям, які моляться за українську церкву та Митрополиту Епіфанію за надзвичайне важливе рішення об’єднати і вести вперед українську церкву та вірян. «В українських храмах і Церкві мають молитися за Україну, за український народ і нашу Матір-Церкву. Народження автокефальної православної церкви стало спільним святом для всіх українців, для кого є цінністю свобода України і її державна самостійність», – наголосив він. Президент вкотре підкреслив, що незалежна церква є ще однією гарантією державної незалежності, відновлення територіальної цілісності і сувереніту. Петро Порошенко подякував, що появу такої церкви з великим ентузіазмом привітали і лідери кримськотатарського народу.

«Дивлячись вперед бачу українську церкву, яка з кожним днем з Божою поміччю стає сильнішою і веде український народ до спасіння та щастя», – наголосив Глава держави та ще раз подякував Вселенському Патріарху, членам Священного Синоду і всім, хто вірив та молився за автокефалію української православної церкви.

«З нетерпінням і благогововінням чекаю на завтрашню подію історичну – вручення Томосу і літургію, де вперше будуть співслужити Вселенський Патріарх і Митрополит Київський і Всієї України. І ця служба стане наочним втіленням мрій всіх українців і сподівань нашої держави», – сказав Глава держави.

Президент вручив нагороди за визначну діяльність, спрямовану на зміцнення авторитету православ’я у світі, утвердження ідеалів духовності і милосердя, вагомий особистий внесок у розбудову автокефальної помісної Православної Церкви України. Орден князя Ярослава Мудрого ІV ступеня вручено митрополиту Бурському, іпертиму та екзарху Віфінії Елпідофоросу та митрополиту Галльському Еммануїлу.

Нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня архієпископа Памфільського і Західної єпархії Української православної церви в США, екзарха Вселенського Патріарха в Україні Даниїла та єпископа Едмонтонського і Західної єпархії Української православної церкви Канади, екзарха Вселенського Патріарха в Україні Іларіона.

Президент також вручив орден “За заслуги” ІІІ ступеня митрополиту Адріанополіса, директору представництва Вселенського Патріархату в Афінах Амфілохію, патріаршому диякону, заступнику Головного секретаря Святого і Священного Синоду Константинопольської православної церкви Вселенського Патріархату Грегоріосу та митрополиту Пергамському Іоанну.

Джерело

 

Фото Михайла Марківа та Миколи Лазаренка

Автор