Перемоги 2018 року

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Яким же був рік 2018? Чого ми досягли? Які переміни в нас сталися? Пропоную вам список перемог, досягнутих Україною протягом року, що уходить.

ГОЛОВНІ

Синод Вселенського патріархату схвалив рішення про автокефалію Української православної церкви. Президент України Петро Порошенко оголосив про заснування об’єднаної української церкви. Об’єднавчий Собор обрав предстоятеля Об’єднаної української церкви, яким став Епіфаній. Предстоятель Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату Онуфрій після Об’єднавчого собору офіційно втратив титул митрополита Київського і всієї України.

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” стосовно компенсації за недопоставлені обсяги газу для транзиту російським “Газпромом”. Нафтогаз домігся компенсації у сумі 4,63 млрд дол. США за недопоставку Газпромом погоджених обсягів газу для транзиту.

Україна уклала угоду з ірландським лоукост-перевізником Ryanair щодо спільної співпраці. Також про рішення співправцювати з Україною заявила компанія IKEA.

В Україні відкрили Бескидський залізничний тунель, який є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз.

Збройні сили України, за версією видання Business Insider, увійшли до десятки найсильніших армій в Європі, посівши 10 місце.

Вийшла рекордна для історії українського кіно кількість фільмів, а саме: понад 30 картин. Найуспішнішим став мультфільм “Викрадена принцеса: Руслан і Людмила”, що зібрав в загальносвітовому прокаті близько 2,5 мільйона доларів. Водночас фільм “Скажене весілля” заробив близько двох мільйонів доларів.

Створено Вищий антикорупційний суд.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні та за основу законопроект про зміну військового вітання на “Слава Україні – Героям Слава!”.

Подальші перемоги – за розділами.

ЕКОНОМІКА

Україна піднялась у міжнародному рейтингу бюджетної прозорості та посіла 39 місце зі 115. Рейтинг України зріс на 14% у порівнянні з оцінкою 2015 року, що дало їй змогу піднятися на 18 позицій.

Укрзалізниця уклала угоду з американською корпорацією General Electric на суму 1 млрд доларів, який передбачає постачання локомотивів, виробництво з поступовим збільшенням локалізації та модернізацію існуючих локомотивів.

Україна виплатила Міжнародному валютному фонду 165 мільйонів доларів заборгованості.

Частка Європейського Союзу у зовнішній торгівлі України сягнула 42%.

Україна протягом січня-жовтня 2018 року порівняно з аналогічним періодом минулого року скоротила імпорт газу на 24,7% до 8,1 млрд кубометрів, що на 2,6 млрд кубометрів менше. Україна не закуповувала газ у Росії з 26 листопада 2015 року — майже три роки.

Міжнародний арбітраж задовольнив позов державного Ощадбанку до Російської Федерації про відшкодування збитків, завданих анексією Криму. Сума відшкодування складає близько $1,3 млрд.

Україна піднялася в рейтингу «Індекс економічної свободи (Index of Economic Freedom) 2018 року» зі 166 на 150 місце.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА

Північноатлантичний альянс заявив, що визнає прагнення України бути повноцінним членом в даній організації. НАТО надало Україні статус країни-аспіранта.

Україна заявила про видворення 13 російських дипломатів через солідарність з Великою Британією щодо отруєння нервово-паралітичною речовиною “Новичок” колишнього шпигуна Сєргєя Скріпаля та його доньки Юлії у Солсбері.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення, у якому визнала окупацію окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) Російською Федерацією.

Україна перестала брати участь у координаційних органах Співдружності незалежних держав (СНД). Рада підтримала закон про припинення Договору про дружбу з Росією.

Конгрес США визнав Голодомор в Україні геноцидом проти українського народу.

В документах саміту НАТО Російську Федерацію почали називати агресором. Також міжнародний кримінальний суд визнав ситуацію в незаконно анексованому Криму міжнародним збройним конфліктом між Україною та Росією. Українська дипломатія добилася, аби Росію не повернули в ПАРЄ.

Український уряд затвердив угоду з Грузією про безвізові поїздки за внутрішніми біометричними паспортами в формі ID-карт.

АРМІЯ

У власність держави повернули нерухоме майно Міністерства оборони України вартістю понад 30 млн грн. В 2007 році службовці Укрконверсбуду, без відома оборонного відомства та Фонду держмайна, незаконно передали ПАТ “Дельта-Банк” частину нежилих приміщень МОУ в Києві, загальною площею майже 1,2 тис кв м.

Відбулися успішні льотні випробування української високоточної крилатої ракети, яка на великій дальності може знищувати наземні та морські ворожі цілі. Також українська армія взяла на озброєння потужний ракетний комплекс “Вільха”. Всього Державний концерн “Укроборонпром” передав українській армії 3500 одиниць озброєння та військової техніки цього року, понад 2000 з яких – це нове та модернізоване озброєння.

В Україні провели успішні вогневі випробування артилерійських боєприпасів калібру 152 мм виробництва Державної акціонерної холдингової компанії “Артем”. Також Шосткинський казенний завод “Імпульс”, що входить до складу Укроборонпрому, розпочав серійне виробництво боєприпасів для 40-мм автоматичного гранатомету ПГОФ-40, які відповідають стандарту НАТО. Також державний Науково-дослідний інститут Хімічних продуктів налагодив виробництво реактивних піхотних вогнеметів РПВ-16.

Президент Петро Порошенко переніс святкування Дня морської піхоти Військово-морських сил Збройних сил України на 23 травня. Крім того, Президент підписав указ і про зміни у військовій формі морських піхотинців: колір беретів буде тепер відтінку морської хвилі.

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби». Було підвищено з 23 до 30 років вік прийому громадян в курсанти вищих військових навчальних закладів, що дозволило учасникам АТО та операції Об’єднаних сил вступати на навчання та продовжувати військову службу офіцерами або сержантами. Документ також дозволив звільнитись чи укласти новий контракт військовослужбовцям, дія контрактів яких примусово продовжена після закінчення його строку в особливий період, та військовослужбовцям, які уклали контракт до закінчення особливого періоду й оголошення демобілізації.

Україні передали комплекси «Джавелін».

Збройні сили України з початку війни на Донбасі повністю відмовились від використання радіостанцій радянського виробництва та замінили їх на новітні цифрові.

Президент Петро Порошенко перейменував низку військових частин Збройних сил України та Державної прикордонної служби з метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин. 3-му окремому полку Спеціального призначення присвоєно почесне найменування “імені князя Святослава Хороброго”, 30-й окремій механізованій Новоград-Волинській Рівненській бригаді почесне найменування “імені князя Костянтина Острозького”, 55-й окремій артилерійській бригаді почесне найменування “Запорізька Січ”, 93-й окремій механізованій Харківській бригаді присвоєно почесне найменування “Холодний Яр”, тощо.

У Німеччині на навчаннях Saber Junction-2018 рота 13-го батальйону 95-ї десантно-штурмової бригади ЗС України захопила польовий штаб батальйону 173-ї бригади та групу італійських спецпризначенців. Також українські сапери визнані найкращими під час міжнародних військових навчань Ardent Defender – 2018, які відбувалися на військовій базі «Борден» у канадському місті Міфорд.

В Україні жінка вперше отримала військове звання генерала.

ВІЙНА ТА СПЕЦСЛУЖБИ

У Києві Служба безпеки України затримала працівника “РІА Новості Україна” Кирила Вишинського.

Верховна Рада ухвалила проект закону №7163 про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей – впроваджено режим Операції об’єднаних сил.

Біля окупованого Луганська згоріла військова техніка бойовиків, яку готували до “параду”.

Бійці 24-ї бригади (ОМБр) в координації з командуванням взяли під свій контроль населений пункт Південне в Донецькій області. Також у Луганській області українські військовослужбовці взяли під контроль населений пункт Золоте-4. Також у Луганській області українські військові звільнили хутір Вільний в районі населеного пункту Золоте-5.

Служба безпеки України успішно провела спецоперацію з інсценування вбивства та попередження замаху на російського журналіста Аркадія Бабченка.

У центрі окупованого Донецька ватажок “ДНР” Олександр Захарченко отримав смертельні поранення у результаті вибуху в кафе “Сєпар” на вулиці Пушкіна. Під час вибуху отримав поранення “глава мінфіну” псевдореспубліки Олександр Тимофєєв. Також на Донбасі в районі Авдіївської “промки”ліквідовано осетинського найманця Олега Мамієва з позивним “Мамай”, командира бригади терористів “П’ятнашка”.

Нова українська система блокування російських пропагандистських каналів “Серпанок” покриває 180 населених пунктів поблизу лінії зіткнення на Донбасі. Блокуються також ворожі FM-станції.

ТЕХНОЛОГІЇ

Премію платформи Product Hunt Golden Kitty Awards в номінації “Найдивніший продукт року отримав пристрій Petcube Bites української компанії Petcube, обігнавши при цьому “The Boring Company” Ілона Маска.

В Україні було запущено технологію 4G-інтернета.

У Вірджинії Національне управління з аеронавтики та дослідженню космічного простору США (NASA) запустило модернізовану ракету-носій «Антарес», основну конструкцію якої розробили в Україні.

Науково-виробничий комплекс “Іскра”, який входить до складу Держконцерну “Укроборонпром”, передав Збройним силам України новітні радіолокаційні станції.

У рейтингу інноваційних країн Україна піднялась на 43 місце. За рік наша держава піднялася на сім сходинок, а за останні три роки – більше, ніж на 20 позицій.

Енергоблок Южно-Української атомної електростанції став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на американському паливі компанії Westinghouse.

У Києві на суднобудівному заводі “Кузня на Рибальському” відбулася церемонія спуску на воду першого з серії десантно-штурмового катера типу “Кентавр”.

КУЛЬТУРА ТА САМОСВІДОМІСТЬ

Конституційний суд визнав неконституційним так званий мовний закон “Ківалова-Колесніченка. Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Будівлю «Гостиного двору» в Києві повернули в комунальну власність.

Українку Оксану Линів призначили головним диригентом австрійської Опери Граца.

В Україні найнижчий рівень антисемітизму серед країн Центральної та Східної Європи – опитування аналітичного центру Pew Research Center.

Українці обвалили рейтинг сторінки Міжнародної федерації футболу (ФІФА) в соціальній мережі Facebook, протестуючи проти засудження ФІФА відео, на якому футболіст збірної Хорватії Домагой Віда та футбольний фахівець Огнєн Вукоєвич виголошують гасло “Слава Україні”.

Рада визнала борців за незалежність України у XX столітті учасниками бойових дій. Законом до переліку учасників бойових дій додаються особи, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі УПА, Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця (Бульби) “Поліська Січ”, Української народної революційної армії (УНРА), “Карпатської Січі”, Української військової організації (УВО), збройних підрозділів ОУН.

Верховна Рада підтримала за основу та в цілому законопроект про внесення змін до закону “Про свободу совісті та релігійні організації”, за яким УПЦ-МП мусить називатися «РПЦ в Україні».

Таким от був цей непростий рік. Сподіваюся наступний буде набагато кращій.

З Новим роком, українці!