Робоча поїздка Президента до Одеської області (фото, відео)

Президент України та Прем’єр-міністр Молдови відкрили спільний пункт пропуску: Це скоротить час перетину кордону та стане ефективним засобом для боротьби з контрабандою та корупцією

Два роки тому в ході зустрічі з Прем’єр-міністром Молдови Pavel Filip ми оголосили про початок масштабної реконструкції пункту пропуску «Паланка-Маяки-Удобне». Сьогодні я вітаю всіх із завершенням будівництва цього сучасного європейського пункту пропуску.Спільний прикордонно-митний контроль – це захист прав і свобод людей і одночасно – це є надзвичайно ефективний захід для боротьби з контрабандою і корупцією.Особливі слова подяки висловлюю Представництву ЄС, Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні і Молдові, а також міжнародним організаціям з міграції, які вже багато років підтримують Україну та Молдову у впровадженні найкращих прикордонних практик.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 28. Dezember 2018

 

Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп взяли участь у відкритті спільного українсько-молдовського контролю у пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне».

Президент України зауважив, що сьогодні важлива дата для українсько-молдовських відносин.

«Це не просто вводиться в експлуатацію спільний пункт пропуску. Це не просто скорочується, як сказав пан Прем’єр-міністр, час на перетин кордону дружби між Україною і Молдовою. Одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний догляд, одна спільна база. І для простих людей це є елементом захисту їхніх прав, свобод, безпеки і одночасно це є надзвичайно ефективний захід для боротьби з контрабандою і з корупцією», – підкреслив Глава держави.

Президент нагадав, що наприкінці 2016 року він домовився з Прем’єр-міністром Молдови в короткі терміни із залученням допомоги Євросоюзу побудувати і здати в експлуатацію спільний пункт пропуску. «Подивіться на назву цього пункту «Паланка-Маяки-Удобне» – він дійсно є «удобним» (зручним – ред.) для людей», – зазначив Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що наші країни виконують свої зобов’язання, свою програму співпраці з нашими партнерами з ЄС, бо була домовленість, що роботи будуть виконанні і запуск відбудеться саме в 2018 році», – наголосив Глава держави. Він подякував Представництву ЄС в Україні, Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні і Молдові, а також Міжнародній організації з міграції, які вже багато років підтримують дві країни у провадженні кращих прикордонних практик.

Петро Порошенко також відзначив ефективність програми «Східного партнерства», де зараз додаткові 4 млн євро виділені для розбудови інфраструктури спільних пунктів пропуску, включно з «Кучурганом» і «Рені». «Спільний прикордонно-митний контроль – це реалізація складової програми «Східного партнерства» про інтегроване управління кордоном. І успішно співпрацюють з ЄС Україна і Молдова вже декілька років», – зауважив Глава держави.

Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп також зауважив, що для обох країн відкриття спільного пункту пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» є знаковою подією. Він нагадав, що Президент України у 2016 році назвав цей проект «символом дружби між Молдовою та Україною».

Павел Філіп подякував партнерам з ЄС за допомогу: «Цей проект є прикладом як ефективно використовувати кошти Європейського Союзу. Нам вдалося тут розбудувати сучасну європейську інфраструктуру, і цей пункт пропуску нас наближає до Європи». Він додав, що все це зроблено для полегшення перетину кордону громадянами двох держав. Прем’єр-міністр Молдови зауважив, що це же шостий спільний пункт пропуску через українсько-молдовський кордон на його центральній ділянці.

Українсько-молдовський пункт пропуску для автомобільного сполучення «Паланка» визначений Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про пункти пропуску через українсько – молдавський кордон та спрощений пропуск громадян, які проживають в прикордонних районах, у березні 1997 року. Знаходиться в 60 км від Одеси по дорозі «Одеса – Рені».

Розбудова пункту пропуску для автомобільного сполучення була здійснена за рахунок коштів Європейського Союзу із бюджетом в 5 млн доларів на території Республіки Молдова.

Пункт пропуску розбудований за рік, з метою запровадження в ньому спільного контролю. Проектна пропускна спроможність: за добу – 5-6 тис осіб та до 2 тис. одиниць транспорту.

Джерело

 

Єдність позицій України та Молдови завадить планам Кремля впливати на виборчі процеси двох країн у 2019 році – Президент Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна та Республіка Молдова стоять на порозі важливих виборів, які мають відбутися в країнах у 2019 році. Однак, на жаль, Росія вже почала реалізовувати свій сценарій із безпосереднього втручання у виборчі процеси обох держав. Про це Глава Української держави заявив під час робочої поїздки до Одеської області, де разом з Прем’єр-міністром Молдови Павлом Філіпом взяв участь у церемонії відкриття спільного українсько-молдовського контролю у пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне».

«В Україні і в Республіці Молдова 2019 рік є дуже важливим. Є принципові вибори до парламенту Республіки Молдова, і є президентські і парламентські вибори в Україні. І на жаль, Російська Федерація почала реалізовувати сценарій безпосереднього втручання у виборчі процеси», – наголосив Петро Порошенко.

«Росія намагається використовувати сучасні інформаційні технології, в першу чергу для дискредитації керівництва України і Молдови. І наслідок цієї політики відчувають не лише Україна і не лише Молдова, але і більшість країн Європейського Союзу», – заявив Президент.

«Що ми можемо цьому протиставити? Лише нашу єдність. Лише об’єднання і лише твердий поступ і України і Молдови в Європейський Союз. Це є принципова позиція нашої політики і цьому сприяє і наша сьогоднішня подія – відкриття спільно у співпраці з Європейським Союзом цього фантастичного пункту пропуску», – додав він.

За його словами, також йдеться і про активні дії п’ятої колони всередині України, «яка готова негайно бігти і вести переговори на умовах капітуляції з Росією». Президент підкреслив: «Наголошую, що ніхто більше, ніж ми, українці не хоче миру. Але миру – на умовах міжнародного права і національних інтересів України, а не на умовах капітуляції».

Джерело

 

Президент: Україна вдячна Молдові за підтримку нашого суверенітету і територіальної цілісності

Президент Петро Порошенко на церемонії відкриття спільного українсько-молдовського контролю у пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» разом з Прем’єр-міністром Республіки Молдова Павлом Філіпом відзначив підтримку України молдовською стороною у нашій боротьбі із захисту територіальної цілісності та суверенітету держави.

«Питання дотримання суверенітету і територіальної цілісності наших країн дуже добре відоме і в Україні, і в Молдові. Ми твердо стоїмо на позиції захисту суверенітету і територіальної цілісності України і підтримки суверенітету і територіальної цілісності республіки Молдова. І, на жаль, країна, яка порушує територіальну цілісність у нас також одна – це Російська Федерація», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що Україна і Молдова, разом з Грузією є країнами «Східного партнерства», які досягли найбільших успіхів в реалізації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. «Ця угода є і поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі. Це є і складовою секторальних програм, які зараз розвиваються. Це є і безвіз, якого досягли Україна і Молдова, і Грузія. І багато інших речей щодо спільного руху наших країн, до Європейського Союзу і НАТО», – зазначив він.

За словами Петра Порошенка, Україна і Молдова спільно співпрацюють і в міжнародних організаціях. «І я хочу подякувати нашим молдовським колегам за підтримку останніх резолюцій Генеральної асамблеї ООН. Молдова не лише підтримала голосуванням, а була співавтором цих резолюцій. Йшлося про дотримання прав людини в окупованому Криму, і про зупинку мілітаризації Криму, і Азовського і Чорного морів», – нагадав Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що не менш ефективна співпраця двох країн в Раді Європи, в ОБСЄ. «Я дякую Молдові за те, що вона спрямувала своїх спостерігачів до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка надає можливість (представлення – ред.) об’єктивної, неупередженої інформації для світу про російську окупацію сходу нашої держави. Ми дійсно покладаємось на продовження цієї співпраці з нашими партнерами з Молдови», – сказав Президент.

Глава держави зазначив, що важливою складовою двосторонньої співпраці є і значне підвищення рівня безпеки в регіоні. «Я хочу наголосити, що ніколи україно-молдовські відносини не були на такому високому рівні, як за останні кілька років. І я хочу за це подякувати керівництву Республіки Молдова і особисто Прем’єр-міністру, великому другу України Павлу Філіпу», – підсумував Петро Порошенко.

Прем’єр-міністр Республіки Молдова Павел Філіп також зауважив, що у сучасному світі архітектура безпеки змінюється і постають нові виклики, тому охорона державного кордону стає стратегічно важливим питанням для обох держав.

«Хотів би відзначити, що ми відчуваємо постійну підтримку і допомогу з боку наших колег з України. І хотів би запевнити Вас, шановний пане Президенте, що ми будемо завжди поряд з керівництвом України у захисті територіальної цілісності і суверенітету України», – запевнив керівник молдовського уряду.

Джерело

 

Ми на порозі народження української Помісної Церкви – Президент про отримання Томосу про автокефалію ПЦУ

Молебень у Свято-Успенському Храмі с. Мирне на Одещині

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 28. Dezember 2018

 

«Ці дні ми запам’ятаємо назавжди. Ми з вами стоїмо на порозі отримання Томосу. Ми стоїмо на порозі великої радості. Ми стоїмо не просто на порозі різдвяних свят, а – народження української автокефальної церкви», – звернувся Президент Петро Порошенко до віруючих, які зібралися на молебень у Свято-Успенському Храмі у селі Мирне на Одещині.

Президент нагадав, що 15 грудня на об’єднавчому соборі було ухвалено рішення про створення Православної Церкви України і було обрано її предстоятеля.  Він зазначив, що за плечима сучасних українців, які стануть свідками цієї визначної історичної події, стоять сотні поколінь українців, які лише мріяли про це. Петро Порошенко підкреслив, що Україна чекала і молилася за це тисячу років.

Глава держави також нагадав, що в той день на Софійській площі велика кількість людей незважаючи на мороз прийшли підтримати об’єднавчий собор: «Вони були учасниками процесу, бо кожен з них 11 довгих годин поки був собор, молився, щоб Господь послав церкві єдність. І Господь почув цю дуже потужну подячну молитву».

«Я хочу подякувати Його святості Філарету. Бо та жертовність, яку Його святість демонстрував весь цей час… ми просто не маємо таких прикладів в історії України», – сказав Петро Порошенко. Глава держави також підкреслив, що Його святість поставив питання створення церкви набагато вище, ніж особисту долю. «Без цього церкву не було б створено», – зауважив він.

«Багато разів здавалося, що ситуація заходить у глухий кут. І тільки мудрість Його святості, і мудрість вселенська дозволили нам знаходити цю дорогу до нашої об’єднаної церкви», – також сказав Президент.

Глава держави також подякував Його блаженству митрополиту Макарію, Його преосвященству владиці Симеону, всім ієрархам, які прийняли дуже мудре рішення.

Президент особливо наголосив, що нова українська церква йде до всіх із любов’ю, і той, хто прийняв для себе рішення залишатись у церкві, яка зберігає спілкування і керівництво з боку Росії, це їх вибір. «Ніхто не забороняє  вам ходити до церкви і починати службу Божу з молитви за Росію, якщо це ваш вибір», – зауважив він.

Водночас він наголосив, що 15 грудня не був завершений процес створення об’єднаної церкви, навпаки він тільки почався. «І зараз церква потребує ще більше молитви, ще більше наших зусиль, ще більше добра і ще більше любові», – сказав Президент.

«Нехай Господь почує нашу молитву, нехай Господь допоможе нам», – сказав Петро Порошенко та подякував всім, хто сьогодні прийшов на молитву у Свято-Успенському Храмі.

Президент зазначив, що сьогоднішня молитва відбулася напередодні великого християнського свята – Різдва Христового. «Цього року це свято буде дуже особливим і Святвечір 6 січня 2019 року назавжди увійде в історію нашої держави. Так само як увійшло 15 грудня, коли зібрався собор об’єднаної української автокефальної православної церкви», – наголосив Глава держави.

В свою чергу, святіший Філарет зазначив, що Україна протягом тисячі років йшла до незалежності церкви. Він подякував Вселенському Патріарху Варфоломію за важливе рішення та відзначив зусилля Президента. «Багато Президентів, його попередників, теж мріяли і робили все що могли, щоб українська церква була визнана. Але не досягли. А ось Петро Олексійович, завдяки його мудрості, досвідченості та волі, досяг. І ми дякуємо і йому, і Патріарху Варфоломію за те, що вони пішли на такий крок», – наголосив святіший Філарет.

Він нагадав, що 6 січня українська православна церква отримає Томос: «Це наше велике досягнення. Ми повинні дякувати за це Богові… Ми вірили, що це буде так. І наша віра виправдалася – ми маємо сьогодні єдину українську православну церкву. Та церква, яка не хоче бути українською, нехай буде в Україні, але не українською, а російською».

Святіший Філарет також закликав українців до єдності.

Джерело

 

Президент в Одесі оглянув гуртожиток для моряків-контрактників ВМС, серед яких і захоплені в російський полон моряки

Президент Петро Порошенко в ході робочої поїздки до Одеської області оглянув гуртожиток покращеного типу, збудований для контрактників Військово-Морських Сил Збройних Сил України. «Це вже казармою не назвеш. Це вже по-справжньому гуртожиток», – зауважив Глава держави про внутрішнє облаштування приміщень для проживання військовослужбовців.

Петро Порошенко окремо звернувся до захоплених у полон Росією українських моряків.

«Шановні військові моряки «Бердянська», «Нікополя», «Яни Капу», ми дуже чекаємо вас вдома. І сьогодні потужна заява з боку Європейського Союзу, лідерів Німеччини і Франції. Зараз весь світ бореться за ваше звільнення», – сказав Петро Порошенко. Він додав, що Президент Франції Еммануель Макрон та Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступили з вимогою негайно і безумовно звільнити українських моряків та повернути кораблі, а також забезпечити вільне судноплавство в Керченській протоці.

Президент наголосив, що в гуртожитку, який на цьому тижні було відкрито, як у кубрику (будуть розміщуватись – ред.) по три моряка. «Це кубрики зарезервовані для того, щоб ви могли по поверненні спокійно розселитися», – підкреслив Петро Порошенко.

«Тут вас чекають не тільки рідні, не тільки батьки і дружини, не тільки діти. А чекає вся Україна», – сказав Президент. Він додав, що у гуртожитку є багато листів та малюнків від дітей, які побажали українським героям та їх родинам миру, щастя та добра, а також побажали якнайшвидше повернутися додому.

Президент додав, що на моряків чекають і Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України, адмірал Ігор Воронченко, і Міністр оборони Степан Полторак і начальник Генерального штаба ЗСУ Віктор Муженко.

В свою чергу, Міністр оборони Степан Полторак уточнив, що у гуртожитку обладнані кімнати для не одружених військовослужбовців. «Але для тих, які одружені, які мають дітей, за вашим доручення ми вже закупили п’ять квартир і в лютому закупимо інші квартири, і всі сім’ї будуть мати квартири», – повідомив міністр.

«Ми чекаємо всіх хлопців додому, в Україну. Вони герої», – додав Степан Полторак.

Президент повідомив також, що обговорив з Міністром оборони можливості розширення фінансового забезпечення контрактників, що дасть змогу компенсувати витрати на оренду житла не лише офіцерам-морякам, а й морякам-контрактникам.

В свою чергу, Командувач ВМСУ адмірал Ігор Воронченко передав пряники, які спеціально для Президента та Міністра оборони спекла мати командира захопленого Росією бронекатера «Бердянськ» Романа Мокряка.

Президент подякував за подарунок. «Ви демонструєте зараз наскільки велика шана і повага до вашого сина. На сьогоднішній день всі наші моряки відмовилися від будь-яких висунених звинувачень і заявили про те, що вони військовополонені», – зауважив він. «Низько вклоняюсь перед вами і дуже дякую за вашого сина, бо командир «Бердянська» і екіпаж судна продемонстрували не просто високі професійні здібності, а справжній патріотизм і героїзм, що вартує високого звання українського моряка», – зазначив Петро Порошенко.

Президент також поспілкувався з моряками та відзначив, що кімнати зручні, зокрема обладнані душовою кімнатою. Він також оглянув їдальню поліпшеного типу з новою системою харчування та поцікавився якістю їжі в умовах переходу на нові стандарти. Військові, які до гуртожитку мешкали на кораблях, заначили, що харчування і проживання комфортне. За результатом ознайомлення з умовами проживання моряків Президент доручив забезпечити усі кімнати мікрохвильовими пічками, які дозволять швидко розігріти чи приготувати їжу.

«Зараз є певний опір запровадженню нової системи… Бо раніше сиділи і розкрадали, сиділи там тиловики. А сьогодні те, що солдат чи матрос замовив, маємо забезпечити. І знаєте, що дивно? Держава і бюджет не витрачає на це більше грошей. Бо достатньо дати по рукам тим, хто краде і одразу ж всі продукти залишаються, якість зростає, вибір покращується», – наголосив Глава держави. Він додав, що в усьому, в тому числі у харчуванні і розміщенні, демонструється як змінилася армія.

За його словами, збільшується зарплата військових і моряків. «У ЗСУ ми маємо забезпечити ту зарплату, яка відповідає рівню завдань, що стоять перед ЗСУ, і рівню поваги, які Верховний Головнокомандувач, країна та народ має до наших військових», – сказав Президент. Глава держави повідомив, що воїн не буде отримувати менше 10 170 грн. Грошове забезпечення військових ВМС буде починатися десь 10300-10400 грн., якщо військовослужбовець не несе службу в зоні проведення операції Об’єднаних сил. По молодшим командирам, командирам корабля заробітна плата буде і 13 тис., і 15 тис., і 17 тис. грн. Він також зазначив, що військовим-контрактникам і офіцерам, які знімають житло, будуть компенсуватися витрати.

Шестиповерхова будівля гуртожитку розташована на відстані до 1 км від Практичної гавані, де проходять службу розміщені в ній військовослужбовці. Гуртожиток розрахований на комфортне проживання близько 300 військовослужбовців військової служби за контрактом у житлових двокімнатних блоках.

У гуртожитку є житлові приміщення блочного типу із санітарними вузлами та ванною кімнатою на блок; кімната психологічного розвантаження; приміщення чергової служби; кухні; побутові кімнати та кімнати відпочинку. Для загального користування також обладнано міні-спортзал.

Джерело

 

Автор