Світ 18 вересня. Результати дня

Серія вибухів у США, бої за нафту у Лівії, напад на військову базу в Індії, вибори у Берліні, вибори в РФ, турецька інтервенція в Сирії та багато іншого.

Африка:

– У Лівії спалахнули бойові дії між проурядовими військами та загонами генерала Халіфи Хафтара, який не визнає лівійський уряд національної єдності. Тиждень тому, Хафтар захопив найбільші в країні нафтові термінали у портах Брега, Рас-Лануф та Ес-Сідр. Зараз урядові війська намагаються відбити міста. Однак їх напад зупинили, а сили Хафтара захопили місто Бен-Джавад. Генерал оголосив в розшук командира місцевих сил, які охороняли термінали – Ібрагіма Аль-Джадрана. Халіфа Хафтар – командувач «Лівійської Національної Армії», яка підпорядкована східному уряду міста Тобрук. Він найвпливовіший генерал в країні. Служив в армії Муаммара Каддафі, однак у 2011 році виступив проти нього. Він відмовляється визнавати повноваження уряду національної єдності у Тріполі, сформованого за посередництва ООН.

– У Сомалі внаслідок теракту вбитий високопоставлений генерал та семеро його охоронців. Смертник підірвав себе біля армійського конвою у Могадішо. Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація «Аль-Шабаб».

– 26 мирних жителів загинули внаслідок нападу мусульманських бойовиків на християнське селище у ЦАР.

Америка:

– Восьмеро людей поранені внаслідок нападу у місті Сент-Клауд в американському штаті Міннесота. Чоловік із ножем накинувся на перехожих у центрі міста. Поліція, яка прибула на місце події, застрелила нападника. Правоохоронці підтвердили, що чоловік перед нападом перепитав у людей, чи вони мусульмани. Відповідальність за напад взяла на себе «Ісламська держава».

– 29 осіб зазнали поранень в результаті вибуху в центрі Нью-Йорка. Саморобна вибухівка була закладена у сміттєвий бак в елітному районі Челсі у Нижньому Манхеттені. Всі постраждалі – госпіталізовані із уламковими пораненнями. Поліція кваліфікувала це як теракт. За кілька кварталів від місця події сапери виявили ще одну вибухівку, її знешкодили. Місцева влада перевіряє зв`язок теракту із міжнародним тероризмом.

– Бомба вибухнула в американському Нью-Джерсі – в одному з парків відпочинку. Саморобний пристрій був закладений у сміттєвий бак. Вибухнув за кілька хвилин до початку благодійного марафону, в якому мали взяти участь сотні людей – насамперед військовослужбовців. Даних про постраждалих – немає. Поліція оточила район – перевіряє версію теракту.

– США та Норвегія ухвалили рішення виділити 58 млн. доларів на розмінування територій у Колумбії.

Азія:

– На японському острові Окінава археологи знайшли найстаріші у світі риболовні гачки, яким, за оцінками вчених, 23 тисячі років. Перші люди на Окінаві заселилися близько 30 тисяч років тому.
– Троє військових вбиті у боях із бойовиками «Талібану» у Пакистані. Група озброєних чоловіків здійснила напад на армійський блокпост на сході країни.

– 17 військовослужбовців Індії загинули внаслідок нападу бойовиків на військову базу у штаті Кашмір. Група озброєних людей увірвалася на базу міста Урі та відкрила стрілянину по солдатах. Також вони закидали казарми гранатами. Внаслідок кількагодинного бою всі нападники були вбиті. Індія звинуватила в організації теракту Пакистан. У Кашмірі вже 2 місяці триває протистояння між місцевим мусульманським населенням та індійською армією. Приводом до цього стало вбивство у червні лідера місцевої сепаратистської групи. Місцева влада запровадила комендантську годину та ввела війська у сільські райони Кашміра.

Європа:

– Партія канцлера ФРН Ангели Меркель програє на регіональних виборах у Берліні. За даними екзит-полів, її політична сила набрала 18% голосів, за Соціал-демократичну партію проголосували 22%. Понад 15% отримала Ліва партія, і аналогічний результат – у «зелених». Значно посилила свої позиції й ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини». Вони вперше отримають кілька мандатів у регіональному парламенті Берліна. За даними аналітиків, цьому сприяло зростання анти-іммігрантських настроїв.

– У Росії пройшло голосування на парламентських виборах. Вперше, у ньому брали участь мешканці окупованого Криму. МЗС України закликало світ не визнавати результати виборів. Державний департамент США вже заявив, що не визнаватиме вибори в Криму. За даними екзит-полів, до Держдуми РФ проходять ті самі партії, що й були – «Єдина Росія», яка отримала абсолютну більшість, «Справедлива Росія», КПРФ та ЛДПР.

– У Франції госпіталізований екс-президент країни Жак Ширак.

– У Греції в Афінах сталися масові сутички між ультраправими та учасниками антифашистського мітингу. Останні вимагали не приймати біженців.

Близький Схід:

– Двоє поліцейських були застрелені озброєними людьми на сході Саудівської Аравії.

– Коаліція ісламістів «Армія завоювання» атакувала сирійські війська у районі Аль-Наср в місті Алеппо та біля міста Хан-Туман на південних околицях.

– Останні загони ісламістів залишили місто Хомс у Сирії відповідно до угоди з урядом. Їх вивезли до провінції Ідліб.

– Понад 60 бійців про-турецьких ісламістських груп загинули та чотири турецькі танки знищені у боях на півночі провінції Алеппо під час наступу на підконтрольні «Ісламській державі» населені пункти. Турецькій армії та їх союзникам вдалося захопити селища Кара Куз, Таль Шаер, Талар Гарбі, Талар Шаркі та Джакка. Кінцевою метою операції є захоплення міста Аль-Баб – бастіону бойовиків в Алеппо. Під час бою загинув командир батальйону ісламістів «13-а Дивізія» Абдул Карім Аліто.

– В авіаударі сил коаліції по позиціях сирійських військ у провінції Дейр-аз-Зор брали участь австралійські та данські літаки.

Автор