Петро Порошенко дав ексклюзивне інтерв’ю ТРК “Перший Західний” на Львівщині (відео)

Робитиму все можливе задля звільнення українських моряків з російського полону – Президент

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що використовував і надалі використовуватиме всі можливі засоби, аби звільнити українських моряків, які були захоплені у полон Росією.

Глава держави повідомив, що задля досягнення цієї мети навіть звернувся до очільника Української православної церкви московського патріархату. «Вчора і позавчора я мав розмову з предстоятелем Української православної церкви московського патріархату блаженнійшим Онуфрієм. Звернувся до нього з проханням негайно зв’язатися з Москвою для того, щоб по лінії церкви вжити відповідних заходів для того, щоб повернути (наших моряків – ред.). Я не буду зупинятися перед будь-якою можливістю для того, щоб повернути наших солдат. Ми будемо молитися і сподіватися, що це відбудеться якнайскоріше», – заявив Глава держави в інтерв’ю телеканалу «Перший західний» на Львівщині.

Президент також повідомив, що одразу ж після отримання інформації про обстріл українських кораблів запросив розмову з президентом Росії Володимиром Путіним «для того, щоб отримати пояснення дій російських Збройних Сил».

«Ви знаєте, що Путін уникає розмови», – зауважив Петро Порошенко. Він зазначив, що після такої реакції Росії, зв’язався з низкою світових лідерів та керівників міжнародних організацій. Зокрема, відбулися переговори Президента України з очільником НАТО Єнсом Столтенбергом, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Державним секретарем США Майком Помпео, Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом і багатьма іншими лідерами країн світу та міжнародних організацій.

Глава держави вкотре підкреслив, що жоден російський суд не має жодної юрисдикції над українськими моряками, адже відповідно до Женевської конвенції вони є військовополоненими.

«Вони мають бути негайно звільнені. В іншому випадку Росія буде притягнута до відповідальності», – сказав він.

Президент наголосив, що Україна також вимагає негайного звільнення українських кораблів та негайного відкриття Керченської протоки і Азовського моря, припинення часткової окупації Азовського моря.

Джерело