Президент взяв участь у нараді щодо створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю (фото, відео)

Міжнародний день осіб з інвалідністю став для органів влади і для всіх громадян нагодою певного підведення підсумків – наскільки ми наблизилися до повної реалізації прав і просто повсякденних потреб осіб з інвалідністю, як широко суспільство відкриває можливості для реалізації їхніх прагнень, надій, сподівань.Створюючи безперешкодне середовище для людей з інвалідністю, ми створюємо комфортне життя ще й для людей похилого віку, батьків з діточками – фактично для всіх без винятку громадян. Тож для того, щоб проектувати та будувати правильно, на сьогоднішній нараді Мінрегіоном презентовано розроблені відповідно до положень підписаних мною Указів нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд».Також нашою командою ініційовані і будуть внесені 2 надзвичайно значущих законопроекти, спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю і посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій й існуючій забудові.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 3. Dezember 2018

 

Президент: Нові державні будівельні норми мають передбачати доступність і комфортність для людей з інвалідністю

Президент Петро Порошенко під час Всеукраїнської наради з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю наголосив, що важливим фактором доступності є універсальний дизайн або розумне пристосуванням об’єкта чи послуги.

«Створюючи безперешкодне середовище для людей з інвалідністю, ми створюємо просто комфортне життя ще й для людей похилого віку, життя батьків з діточками… Фактично для великої кількості, якщо не для всіх, категорій громадян», – зауважив Глава держави. За його словами, для цього вже багато зроблено, зокрема Мінрегіоном і Урядом взагалі.

«За підрахунками міжнародних експертів, проектуючи об’єкти з урахуванням принципів універсального дизайну, ми витрачаємо на доступність в середньому декілька відсотків, а іноді, і часто-густо це так, один відсоток від вартості об’єкта будівництва. Пристосування ж введеного в експлуатацію об’єкта може коштувати 25, 30 і навіть 40% (вартості об’єкта – ред.)», – зазначив Президент.

«Закликаю усіх, хто збирається проектувати та будувати задуматися зараз над цими цифрами – 1% чи 25-40%. Хочу нагадати, що скупий платить двічі… При чому я хочу наголосити, що відмова в розумному пристосуванні – це дискримінація, дискримінація великої кількості людей, що є абсолютно неприйнятно. Якщо хочете, це порушення норм Конвенції, що також є неприйнятним для України як цивілізованої європейської держави», – додав Петро Порошенко.

Президент розповів, що для правильного проектування і будівництва Мінрегіоном буде презентовано нові державні будівельні норми «Інклюзивність будівель і споруд».

«Прошу ще раз звернути увагу на важливість цього нормативного акту, адже насправді він є тим практичним інструментом реалізації державної політики в архітектурно-будівельній сфері, який повинен забезпечити будівництво без бар’єрів», – наголосив Глава держави.

«Це надзвичайно важливий крок, але я хотів би, щоб нові норми були якнайшвидше підкріплені належним фінансуванням. Бо без грошей це все залишиться на папері. Та належним рівнем контролю за виконанням зазначених нормативних документів», – зауважив він. За його словами, для цього було розроблено два надзвичайно значущих законопроекти. «Вони своєчасні і сучасні, які спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища для осіб з інвалідністю. І не тільки це, а і посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю в новій (забудові – ред.), що на мою думку зробити легше, бо для цього потрібна лише політична воля – щоб ми по іншому вже просто не будували. Але і розробити модель як ми вирішуємо питання в існуючій забудові», – зауважив Президент.

Глава держави відзначив вагому роль в опрацюванні цих документів Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю Валерія Сушкевича, Віце-прем’єр-міністра, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, Фонду Петра Порошенка на чолі з Мариною Порошенко та представника Президента України у Верховній Раді України Ірини Луценко. Окремо Президент подякував за роботу над документами представникам громадських об’єднань осіб з інвалідністю та профільним науковим інститутам. «Ще раз наголошую, що для того, щоб підготувати такий документ потрібен був дуже професійний підхід, великі зусилля великої команди людей, які дуже добре вмотивовані. І потрібна політична воля керівництва держави», – додав він.

Глава держави зазначив: «Кожен має свою дорогу до сприйняття людей з інвалідністю. Осіб з інвалідністю в Радянському союзі не існувало. Відповідного ставлення не було. І ти сам до цього приходиш крок за кроком».

Президент навів приклад інклюзивності в Українському Католицькому Університеті, де запроваджена система, коли студенти з інвалідністю мешкають з усіма в одному приміщенні. «Інклюзивність, яка почалася в освіті, зараз вже перейшла в архітектуру», – зазначив він.

Глава держави наголосив, що це відбувається під час війни. «В мирний час не знаходили для цього гроші, а ми знаходимо під час війни», – зазначив Петро Порошенко. Президент окремо зауважив, що «серед майже 3 млн людей з інвалідністю близько 12 тис інвалідів – ветерани АТО».

Джерело

 

Участь людей з інвалідністю в житті суспільства є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що ніколи раніше влада не приділяла стільки часу і стільки уваги проблемам осіб з інвалідністю. І питання забезпечення активної участі осіб з інвалідністю у суспільному житті є одним із важливих питань, якими опікується влада.

«Забезпечення наскрізної участі людей з інвалідністю в житті соціуму є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави. Це тест, це лакмусовий папірець. Якщо ми йдемо в Європу, якщо ми вносимо конституційні зміни про майбутнє членство в ЄС та НАТО, ми маємо відповідати певним критеріям. І хочу окремо наголосити – цей критерій один із основних. І саме тому це так важливо. І саме тому це справа Президента. І саме тому я зараз на цій нараді», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що протягом 2017-2018 років Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продемонструвало абсолютно глибоке розуміння проблем, які постають перед людьми з інвалідністю, а також дуже активну позицію на виконання і звернень Президента, і звернень Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю, і в співпраці з громадськими організаціями для того, щоб ці позиції вирішувати.

Президент підкреслив, що Україна з першого дня незалежності прагнула якнайповніше реалізувати права людини, які стали основним змістом нашої Конституції. Разом з усім міжнародним співтовариством Україна продовжила створення системи захисту прав тих людей, які потребують цього захисту точно найбільше, зокрема осіб з інвалідністю. Для цього десять років тому була підписана Конвенція про права осіб з інвалідністю, яка є визначальним міжнародно-правовим документом для органів влади під час формування та реалізації державної політики у сфері прав людей з інвалідністю.

«З того часу Міжнародний день осіб з інвалідністю став і для органів влади, і для органів місцевого самоврядування, для громадських організацій і для всіх громадян дуже гарною нагодою певного підведення підсумків що зроблено до цього і накреслення планів на майбутнє – що нам зараз треба зробити», – констатував він.

«Ми даємо оцінку державній політиці – наскільки ми наблизилися до повної реалізації прав і просто, знаєте, не гучних лозунгів, а просто повсякденних потреб осіб з інвалідністю і як широко суспільство відкриває можливості для реалізації їхніх прагнень, надій, сподівань. Я хочу нагадати всім – йдеться не про одну, не про тисячу і не про десяток тисяч людей. Йдеться про 2 млн 630 тис наших співгромадян», – також підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що останнім часом Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю і особисто її керівник Валерій Сушкевич на всіх міжнародних майданчиках привертає увагу до такого тяжкого наслідку російської агресії як порушення прав осіб з інвалідністю.

«Проте хочу окремо наголосити – агресія аж ніяк не припиняє наших зусиль із забезпечення прав осіб з інвалідністю по всій території нашої держави. І це є абсолютно моя чітка вказівка, що ми маємо працювати предметно і тому наша сьогоднішня нарада присвячена дуже конкретному питанню: створенню безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю», – підкреслив Президент.

Водночас Глава держави запропонував не робити акцент лише на доступності до фізичного оточення, хоч доступність у широкому розумінні є одним з основних восьми ключових принципів Конвенції про права осіб з інвалідністю.

«Йтиметься про доступність у широкому сенсі цього слова, про її значущість у всіх без винятку сферах життєдіяльності та про спрямування на реалізацію принципу доступності роботи всіх без винятку органів влади», – сказав Петро Порошенко.

Джерело