Робоча поїздка Президента до Хмельницької області (фото, відео)

Президент закликав усіх українців молитися за полонених українських моряків

Хочу закликати молитися за наших українських героїв-моряків, яких 25 листопада країна-агресор взяла у полон. Помолімося і за українців, які перебувають у полоні і у підвалах окупованого Донецька і Луганська, і в окупованому Криму, і як політичні в’язні – у московських в’язницях.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 30. November 2018

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Хмельниччину відвідав храм «Всіх Святих землі Української» Української Православної Церкви Київського Патріархату, де взяв участь у молитві з військовими капеланами та жителями Хмельницька.

Глава держави закликав усіх українців молитися за захоплених росіянами в полон українських моряків та усіх полонених і ув’язнених в російських в’язницях.

«Ви знаєте, що 25 листопада 24 українських героя потрапили в полон до країни-агресора. Українці зараз перебувають в полоні і в окупованому Криму, і в підвалах окупованого Донецька і Луганська як політичні в’язні в московських в’язницях. У мене прохання – моліться за них. Вони потребують і допомоги і підтримки. Вони справжні українські герої», – сказав Президент.

Глава держави наголосив, що він як Президент і вся українська влада буде робити все можливе, щоб їх звільнити.

«Ми підняли увесь світ зараз для того, щоб повернути їх додому. Я хотів би, щоб вони зараз це почули», – сказав Президент.

Президент після спільної молитви поспілкувався з місцевими мешканцями та ще раз наголосив на важливості для України рішення Вселенського Патріарха щодо надання Томосу про помісну автокефальну православну церкву і проведення Собору. «Україна більше не буде мати церкву, яка керується з Москви. І в українських церквах не будуть більше молитися за російську владу і за російське воїнство, а будуть молитися за Україну і український народ – за його щастя, за волю. І дуже важливо, що Господь почув наші молитви», – зауважив він. Президент подякував мешканцям Хмельницька за підтримку єдиної церкви в Україні.

«Хочу сказати, що це не маленька, а велика наша перемога – перемога поколінь українців. Наголошую, не з 1991 року, і не 332 роки тому, а з Дня Хрещення», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Президент привітав ветерана АТО Дармороса та його родину з новосіллям

Президент Петро Порошенко відвідав ветерана АТО Олександра Дармороса та його родину під час робочої поїздки на Хмельниччину. Глава держави привітав героя та його родину з новосіллям.

Петро Порошенко нагадав, що на попередній зустрічі з Олександром та дружиною прийняв запрошення завітати в гості до їх нового будинку.

Глава держави нагадав, що було створено Міністерcтво ветеранів, діяльність якого буде спрямована на допомогу ветеранам. «Обрали вже міністра – Ірину Фриз, і зараз декілька ветеранів призначимо на посади керівників департаментів, заступників міністра для того, щоб швидко налагодити ветеранську справу. Для того, щоб кожен ветеран мав тверде переконання, підтвердження, що держава ставить це своїм першим пріоритетом – турботу про ветеранів», – зазначив Президент.

Петро Порошенко також наголосив, що ветеранський досвід особливо важливий для ефективної роботи з відомства.

«І ваш досвід, і ваш приклад країні надзвичайно потрібні», – звернувся до ветерана Глава держави, додавши, що Олександр є прикладом сильного духу, віри в Україну та патріотизму.

Президент також зазначив, що у зв’язку із актом агресії Росії та нападом на українських моряків в Керченській протоці, підписав Указ про введення воєнного стану до 26 грудня.

Він також зауважив, що з моменту появи інформації про напад на українські кораблі було тисячі заявок від ветеранів АТО, які вже пакували рюкзаки та заявляли про готовність йти боронити державу.

Олександр Дарморос подякував Главі держави та відзначив допомогу місцевої влади і благодійників у ремонті та облаштуванні будинку.

У серпні 2018 року Олександр Дарморос придбав двоповерховий будинок за відповідною державною програмою. На момент придбання загальна готовність внутрішніх та зовнішніх ремонтних робіт у будинку становила 40 %. Протягом вересня-листопада 2018 року силами родини, волонтерів, друзів та за сприяння облдержадміністрації у будинку було завершено ремонтні роботи.

Президент вручив родині подарунок.

У січні 2015 року Олександр Дарморос був мобілізований до лав Збройних Сил України та проходив службу у 8-му окремому полку спеціального призначення в м.Хмельницький.

У березні 2016 року під час виконання бойового завдання в районі селища Золоте Луганської області в результаті підриву на міні отримав поранення, внаслідок якого втратив ногу та зір.

Олександр перебував на лікуванні у США. Пройшов відбір для участі у 43-му Марафоні морської піхоти США у 2018 році.

Джерело

 

Рішення про надання Єврокомісією допомоги для України в 500 млн євро дуже важливий сигнал підтримки  – Президент

Президент Петро Порошенко під час перебування на Хмельниччині та зустрічі зі студентами повідомив, що Єврокомісія ухвалила рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 500 млн євро.

«Сьогодні мій великий друг Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс, великий друг України написав мені декілька годин тому, що рішення про надання макроекономічної допомоги Єврокомісією прийнято. Єврокомісія з вами», – повідомив Президент та подякував Європейській Комісії за підтримку та солідарність з Україною.

Глава держави зазначив, що цей перший транш в 500 млн євро має надійти вже найближчим часом.

«Дуже важливий сигнал незмінної підтримки Євросоюзу в умовах останніх викликів з боку російського агресора», – також наголосив Президент на своїй сторінці у Фейсбук.

Джерело

 

Президент студентам на Хмельниччині: Не бійтеся змагатися і перемагати. Україна розраховує на ваші знання і на готовність служити країні

Хоча війна все ще триває, ми знайшли ресурси для того, щоби не вдаватися більше до часткової мобілізації, щоби армія формувалася здебільшого на контрактній основі, і сьогодні оборону на Сході тримають саме контрактники. Про це сьогодні говорив зі студентами Хмельницького Національного Університету.Ми ухвалили дуже важливе рішення не проводити мобілізацію, а формувати контрактну армію, щоб студенти мали можливість спокійно навчатися, як решта – спокійно працювати.Кожен відчує, що влада так організувала оборону країни, що студентів ніщо, ніхто і нічим не відволікає від оволодіння знаннями. Доки РФ не вторгнеться на нашу територію, не проявить наземну агресію, не буде ні мобілізації, ані обмеження прав і свобод – це моє президентське слово.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 30. November 2018

 

Президент Петро Порошенко переконаний, що саме якісна освіта молоді, її розвиток є тим фактором, який забезпечить розвиток держави, тому влада має докладати максимум зусиль для підтримки талановитої молоді та створення сприятливих умов для її роботи саме в Україні.

«Освіта, наука і інтелектуальне збагачення нації – це є той пріоритет нашої з вами політики», – сказав Глава держави під час зустрічі з професорсько-викладацьким складом та студентським активом Хмельницької області.

«У вас такі перспективи для освіти, яких точно не було у мого покоління…Інтернет зараз дає дистанційний доступ до різних університетів світу. Ми про це і мріяти навіть не могли», – розповів Президент. Він нагадав, що в радянські часи потрібно було не лише дозвіл на в’їзд до країни, але і на виїзд з СРСР, який давали далеко не всім. «Зараз у вас доступ до всесвітньої скарбниці знань. Надзвичайно широкі можливості отримати освіту і отримати подвійний диплом, в тому числі вчитися за кордоном і дуже бажано і навіть обов’язково – з поверненням додому. Ваших знань вкрай потребує Україна. Глобалізація призвела до того, що для вашого покоління не існує мовних, цивілізаційних бар’єрів чи кордонів», – наголосив Петро Порошенко.

«Коли стоять великі завдання – не бійтеся перемагати, не бійтеся змагатися. У вас є потенціал стати першими. Україна розраховує на ваші знання і на вашу готовність служити країні», – підкреслив Глава держави.

Саме задля надання якісних освітніх послуг в Україні і було здійснено реформу галузі, констатував Президент, адже саме реформування освіти відкриває можливості освітнього процесу для студентів і молодих дослідників. «Відкриваються двері зараз для програми підтримки, що фінансується ЄС, США, Канадою і багатьма іншими нашими партнерами. І вже тепер за оцінками 70 тисяч здібних молодих українців навчається за кордоном», – сказав він зазначивши, що є чимало прикладів успіху молодих українців в зарубіжних освітніх і наукових центрах.

Водночас Петро Порошенко акцентував – влада має зробити все можливе для того, аби ця молодь поверталася в Україну. «Щоб всередині країни була критична маса молодих, амбітних творчих людей, які не просто готові до змін, а самі є рушійною силою змін», – сказав Глава держави.

«Спираючись на новий досвід вони мають активізувати той потенціал, який ми маємо і дуже важливо, щоб молодь, яка має талант, амбіції, має бажання підвищувати свій інтелектуальний потенціал і рівень, мала можливість реалізувати свої таланти, здібності і потенціал на благо нашої країни», – додав він.

Глава держави наголосив, аби талановита та освічена молодь мала бажання повертатися на Батьківщину дуже важливо, щоб вона мала нарешті державну підтримку, а не лише підтримку США і ЄС.

«Саме тому кілька тижнів тому я підписав Указ про створення державного фонду Президента України з підтримки освітніх і наукових програм для молоді. Верховна Рада, і я їй дякую, підтримала цю ініціативу, виділивши в бюджеті на 2019 рік 1 млрд для цього фонду підтримки освітніх і наукових досліджень», – сказав Петро Порошенко.

«Фінансова допомога, яку надає Фонд, забезпечить молодь України можливістю навчатися за магістерськими програмами (в тому числі, за кордоном – Ред.) після закінчення українських вузів з обов’язковим поверненням до України. Здійснювати наукові дослідження в провідних закладах вищої освіти та наукових установах за кордоном. І це стане основою реалізації перспективних та прогресивних освітніх і наукових програм», – наголосив він.

Президент підкреслив, що боротьба за наше українське майбутнє – це один із вимірів нашого протистояння сьогодні, коли країна відстоює свою незалежність, територіальну цілісність і суверенітет. «А ви – молоді, креативні, патріотичні хлопці та дівчата є рушійною силою змін в країні. Не бійтеся ставити, як зараз Україна ставить перед собою, амбітні завдання», – закликав Глава держави.

Джерело

 

Президент: У кожного регіону мають бути плани розвитку територій на 2019-2021 роки з чітко визначеними пріоритетами

Децентралізацію, про яку всі роки незалежності лише говорили, ми реально почали 4,5 роки тому. Збільшення можливостей місцевого самоврядування добре ілюструє приклад Хмельниччини. Власні доходи місцевих бюджетів області з 2014 року зросли у 2,5 рази. Бюджет розвитку області розширився у шість разів.Верховна Рада прийняла бюджет на 2019 рік, в якому, за попередніми розрахунками, закладена достатня сума на виплату субсидій.Також у нас з урядом є спільна принципова позиція і щодо монетизації субсидій. Якщо людина економить гроші завдяки досягненню в домогосподарстві високого рівня енергоефективності, зокрема завдяки підтримці держави, вона повинна мати можливість отримати гроші за економію. У Хмельницькій області вже 106 тисяч господарств отримали зекономлену різницю. В наступному році ця кількість має збільшуватись.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 30. November 2018

 

Президент Петро Порошенко під час Ради регіонального розвитку на Хмельниччині наголосив, що регіональні влади мають підготувати плани розвитку територій на 2019-2021 роки і чітко визначити пріоритети.

«З урахуванням вже набутого досвіду нам необхідно посилити плановість і подолати непередбачуваність в реалізації політики розвитку регіонів. Тому зараз моє завдання, яке ставлю всій регіональній владі, зокрема й на Хмельниччині – розробити плани перспективного розвитку територій на 2019-2021 роки. І не просто розробити, а й почати обговорення цих планів з громадами», – підкреслив Глава держави.

Президент додав: «Бо це не просто якась стратегія згори, а починатися має з громади, де громада має визначити пріоритети і ми спільно проводити державницькі рішення по розвитку території».

За словами Президента, ці плани мають бути прийняті на рівні громад – кожна громада має визначити свої переваги, пріоритети і на їх основі в планах мають з’явитися першочергові об’єкти, які і будуть для всіх маркерами розвитку. Зокрема, Глава держави навів приклад з Хмельницьким аеропортом, це питання піднімали під час зустрічі зі студентами і його запитали, коли будуть виділені гроші на цей проект. Президент зауважив, що міська влада має ухвалити рішення не на словах і не під час розмов з виборцями, зробити будівництво Хмельницького аеропорту своїм пріоритетом і підтримати, в тому числі фінансово, а потім звернутись до Глави держави і Уряду з конкретною пропозицією щодо надання допомоги через Фонд регіонального розвитку. «Це буде спільне рішення і спільний результат. А коли як обіцяти – то ковдру на себе, а як робити – то нехай дядько робить, то нічого не побудуємо», – наголосив Президент.

«Наявність перспективних планів із затвердженими громадою проектами, механізмами фінансування в рази підвищить інвестиційні перспективи територій», – підкреслив Глава держави. За його словами, держава знайде можливість співфінансувати перші проекти, аби заохотити громади і показати правила гри. «Йдеться не про те, щоб знову поставити під контроль кошти місцевого самоврядування. Як тільки повернемося до цього, то все -децентралізації немає», – сказав він. Президент підкреслив, що необхідно діяти об’єднано, але кожен має виконувати свою роль як «чітко злагоджений механізм». Він додав, що держава надасть фінансову допомогу для реалізації особливо значимих проектів.

Джерело

 

Надання автокефалії українській церкві – подія співставна референдуму про нашу незалежність – Президент напередодні 1 грудня

Під час перебування на Хмельниччині Президент Петро Порошенко взяв участь у засіданні Регіональної ради розвитку області та наголосив, що історичне рішення Священного Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію української православної церкви можна порівняти з референдумом 1 грудня 1991 року про незалежність України.

«Дуже символічно, що звістки з Синоду приходять напередодні річниці референдуму 1 грудня 1991 року, коли наш народ підтвердив свою волю жити у власній суверенній державі», – сказав Президент.

«Ми розриваємо імперські пута і йдемо своїм шляхом. А шлях цей один – повернення України до сім’ї європейських народів», – наголосив Глава держави.

«Ми будемо молитися і працювати заради соборної єдиної незалежної України, єдиної помісної православної церкви. Волею Божою в Україні здійснюється мрія, якій 1030 років. Україна здобуває духовну незалежність. Це виняткова історична подія, яку справедливо було б порівняти зі здобуттям політичної незалежності », – додав Петро Порошенко.

При цьому Президент нагадав, що завтра Україна відзначатиме річницю референдуму про державну Незалежність України. Саме 1 грудня 1991 року в Україні відбувся всенародний референдум, який підтвердив незалежність нашої держави.

«Історичний акт, від якого почалася, відбулася і відновилася наша незалежність. Можу наголосити, що рішення, яке було прийняте вчора щодо надання автокефалії українській церкві для нас, для українців абсолютно дорівнює референдуму про нашу незалежність. Бо незалежна церква – це духовна незалежність українців. Бо зараз йде процес державотворення», – сказав Президент.

Глава держави підкреслив, що «так само як армія є гарантом нашої незалежності, гарантом духовної незалежності є автокефальна православна церква».

«Надзвичайно важливо, що українська церква буде однією з 15 самостійних православних церков, з яких і складається Вселенське Православ’я», – сказав Президент та додав, що «держава для цього все зробила, що могла і мусила зробити».

Він розповів про свої багатогодинні перемовини з Вселенським Патріархом і подякував йому за те, що це стало можливим.

Глава держави повідомив, що дату цього собору оголосить Вселенський Патріарх, але припустив, що він відбудеться незабаром.

«Можу сказати, що він буде в середині грудня, а може й в першій половину грудня. Учасники Собору оберуть Предстоятеля незалежної автокефальної помісної православної, і головне – української церкви», – сказав Президент та повідомив, що Предстоятелю церкви буде вручено Томос – грамоту про нашу духовну незалежність.

Президент висловив сподівання, що українські ієрархи православних церков «добре усвідомлюють відповідальність, яка лежить на них» напередодні Об’єднавчого Собору Українського Православ’я.

«І я вірю, що їх рішення буде продиктовано любов’ю до Бога і бажанням зцілити рани, бажання відновити і відтворити церков. Бо рани, які були завдані українському православ’ю давніми і новими несправедливостями – несправедливостями по відношенню до ієрархів, України та українців», – зазначив Президент.

«Їх участь у Соборі і вибори Предстоятеля будуть також обумовлені бажанням служити українському народу так, як служать капелани на фронті – синами українського народу є вони», – додав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент: Децентралізація – реформа, результати якої суспільство вже відчуло

Президент Петро Порошенко наголошує, що попри те, що реформа децентралізації ще триває, вона є однією з тих, результати якої вже відчутні в країні. «Хоча реформа ще далека від завершення, я наголошую – вона буде потребувати і конституційного врегулювання, вона точно належить до числа тих, позитивні результати яких суспільство вже точно помітило. Йдіть до людей і розказуйте, що це наша спільна перемога», – сказав Глава держави під час виступу на Раді регіонального розвитку Хмельницької області.

Петро Порошенко нагадав, що обіцяв запровадити децентралізацію ще під час своєї передвиборчої кампанії. Але, зазначив він, багато хто з острахом тоді сприймав його слова і не вірив: «Я питаю – чому? Відповідають: а хто ж гроші з центру віддасть? Якщо в центрі було 70% грошей, а на місцях – 30 %. Думали, так і буде, бо добровільно не віддадуть», – зауважив Президент.

Та попри недовіру реформу децентралізації було розпочато, констатував Глава держави. «Цього року частка місцевих бюджетів зросла до 52%. 48% державі на виконання всіх функцій – від оборони до зовнішньої політики, в тому числі охорони здоров’я до функцій освіти. А з субвенціями і субсидіями 52% – сьогодні це кошти місцевих бюджетів. Такого ж ніколи не було», – підкреслив він.

«І те, що ми на сьогоднішній день маємо зростання бюджетів розвитку за останні чотири роки, вибачте, та по деяким громадам у 10 разів – то це результат нашої з вами політики децентралізації. Тому, що Президент, Уряд прийняли рішення гроші віддати», – додав Петро Порошенко.

Він зазначив, що за всіма прогнозами протягом найближчих років в Україні триватиме економічне зростання. «В першу чергу, будуть зростати стандарти життя – це моя наполеглива умова. Зростає мінімальна і середня заробітна платня. А куди йдуть доходи, ПДФУ, від зростання заробітної плати? І випереджаючими темпами далі будуть зростати місцеві бюджети. Вони будуть швидше зростати, ніж бюджет держави», – сказав Президент.

«Економіка відновиться і піде вперед, якщо на виборах відповідальні політики і виборці дадуть відсіч демагогам і популістам, якщо суспільство не дозволить зруйнувати так важко досягнуту макроекономічну стабілізацію. В такому випадку децентралізація призведе до появи у громади ще більших коштів», – також наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, Хмельниччина однією з перших стала активно втілювати децентралізацію і на сьогодні займає в Україні позицію лідера.

«Сьогодні діє 42 об’єднаних територіальних громади із запланованих 62. І ми маємо міцно тримати цей прапор, бо в цих громадах активно ведеться будівництво, реконструкція соціальних об’єктів «без указующего перста» з Києва, бо громада сама знає що будувати. А в цьому залі є лідери об’єднаних територіальних громад, які користуються твердою підтримкою Президента. Бо вони знають, громада знає що будувати – лікарні, школи, дитячі садки, дороги, освітлення, водогони, заходи з енергозбереження чи в селі створити ЦНАП. А чому б й ні?», – сказав Глава держави.

«Гроші і децентралізація даються для того, щоб максимально наблизити громаду до влади, людину – до прийняття рішення, яким забезпечується його життя. І збільшення можливостей місцевого самоврядування добре ілюструє приклад Хмельниччини. Власні доходи місцевих бюджетів області з 2014 року зросли майже в 2,6 рази, а доходи місцевих бюджетів з дотаціями і субвенціями теж збільшились в 2,2 рази, бюджет розвитку області збільшився в 6 разів», – резюмував Президент.

Джерело

 

Президент на Хмельниччині зустрівся з рідними одного із захоплених в російський полон українських моряків

Президент Петро Порошенко на Хмельниччині зустрівся з рідними одного із захоплених в російський полон українських моряків Сергія Цибізова. Петро Порошенко висловив слова підтримки рідним Сергія. Він наголосив, що Сергій та інші українські військові справжні герої. Президент особливо підкреслив, що вони діяли під час нападу російських військових у повній відповідності до вимог міжнародного законодавства.

Президент поінформував про заходи, які вживаються державою у питанні звільнення військовослужбовців. Він зазначив, що згідно міжнародного законодавства, українські воїни є військовополоненими.

Петро Порошенко також зазначив, що провів низку телефонних розмов з лідерами Європейського Союзу та інших країн світу. Зокрема, під час телефонної розмови з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Держсекретарем США Майком Помпео, Прем`єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, під час яких особливо наголошував на важливості підтримки вимоги України звільнити українських військовослужбовців та повернення незаконно захоплених кораблів. «Ми маємо повну підтримку наших міжнародних партнерів», – сказав він.

Глава держави також запевнив, що постійно тримає на контролі це питання. Зокрема, надання всім військовополоненим морякам повної правової допомоги. Відповідні доручення Глава держави напередодні дав Міністерству закордонних справ.

Президент також дав доручення голові Хмельницької обласної державної адміністрації постійно підтримувати зв’язок із родиною Сергія Цибізова та надавати всю необхідну допомогу.

Джерело

Автор