Петро Порошенко дав інтерв’ю українським телеканалам «Україна», Інтер та ICTV (фото, відео)

 

Загроза повномасштабної військової операції Росії залишається – Президент

Напад та захоплення російськими військовими українських моряків та кораблів, що відбувся 25 листопада в Керченській протоці, це надзвичайна подія, яка відбулася вперше за 4,5 роки російської агресії. І загроза повномасштабного російського вторгнення в Україну залишається. Про це Президент Петро Порошенко сказав в інтерв’ю українським телеканалам.

«Насправді те, що відбулося 25 листопада – це надзвичайна подія вперше за 4,5 роки російської агресії. Офіційно, без будь-якого зривання шевронів, без «зелених чоловічків» російські військові кораблі у величезній кількості атакували кораблі Збройних Сил України», – сказав Петро Порошенко.

Президент продемонстрував матеріали розвідувальних даних та супутникові знімки: «Розвідка надала декілька доказів. Я їх хочу вам вперше продемонструвати. Це є російська військова база, яка розташована у 18 км від нашого кордону. За 17 вересня, 24 вересня. Це все танки. Це жовтень».

«Як ви бачите, кількість танків на базах, які розташовані на вздовж нашого кордону зросла в тричі. Для чого вони були туди передислоковані? Кількість підрозділів, які були передислоковані вздовж нашого кордону, причому по всій довжині, кардинально зросла. Позиція щодо можливих навчань – ніяк це збільшення не виправдовують», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави додав: «І після інциденту, який відбувся в Азовському морі, ми мали забезпечити українські Збройні Сили на відсіч у випадку широкомасштабного наземного вторгнення. Ці танки ще не виведено. Вони залишаються там».

«І тому я хочу, щоб ніхто не думав, що це – забавки або іграшки. Країна знаходиться під загрозою повномасштабної війни з Російською Федерацією», – підкреслив Президент.

За його словами, тому було необхідним запровадження воєнного стану. Цю пропозицію спочатку вніс Воєнний кабінет, потім Рада національної безпеки і оборони, де це було проголосовано одноголосно. «Безумовно я не міг чекати ні хвилини. І я звернувся до Верховної Ради з вимогою щодо скликання позачергової сесії Верховної Ради України і вніс той проект Указу, який був підготовлений Воєнним кабінетом, і розглянутий і одноголосно прийнятий на засіданні РНБО», – сказав Петро Порошенко та подякував Парламенту за підтримку цього рішення.

Він також продемонстрував дані про кількість кораблів і різке їх збільшення в Азовському морі: назви, типи, кількість, сконцентрована в Чорноморсько-Азовському басейні. «Ми бачимо, що в Азовському морі вони розташовані по всій акваторії, роблячи особливу концентрацію в районі Керченського каналу. Тобто вони знали, вони готувалися. Це були цілеспрямовані дії, з підведенням необхідної для них авіації, підведенням засобів радіоелектронної боротьби, з підведенням десанту, спецназу. І всього іншого», – зазначив Петро Порошенко.

Президент навів порівняльні данні про кількість російських військ, які були в Криму, у 2014 році і у 2018 році. «Яку б позицію ви не взяли… Солдат збільшилося втричі, БТРів – в п’ять разів, артилерії – майже в 10 разів. Літаків, систем залпового вогню, кораблів – мінімум в 5-10 разів. Це відбувається збільшення зараз», – зауважив він.

«Саме тому, я як Президент безумовно вимушений був скористатися своїми конституційними повноваженнями і відповідним чином надати законодавче забезпечення Збройним Силам України для того, щоб захистити кожного українця. Захистити суверенітет, територіальну цілісність, незалежність нашої держави, захистити нашу землю», – підкреслив він.

Президент особливо наголосив, що українські кораблі діяли у чіткій відповідності з міжнародним правом, у чіткій відповідності з нашою двосторонньою угодою про використання Чорного і Азовського морів. Про свої дії вони повідомили заздалегідь, чітко дотримуючись вказівок trafic-контроля Керчі, які наказали їм розміститися в певній зоні акваторії і чекати подальших вказівок щодо черги для проходу каналом Керченської протоки.

Президент зауважив: «Потім ми всі бачили на відео – атака військових кораблів на першому етапі без застосування зброї, але тараном намагання потопити наші кораблі. І коли командувач Військово-Морських Сил, побачивши ці тоді ще провокативні дії чорноморського флоту РФ і прикордонної служб ФСБ Росії, віддав наказ нашим кораблям розвернутися і повертатися в Одесу».

При цьому цей інцидент відбувся у нейтральних водах і по нашим кораблям був відкритий вогонь. «Кораблі були уражені, були поранені моряки. Відбувся штурм. Наші захищалися і лише захищалися. Бо я впевнений, що метою була провокація для того, щоб ми відкрили вогонь і бажано було б, щоб було когось вбито. І я не виключаю, що після цього сценарій був б подібним до сценарію у 2008 році в Грузії», – додав Петро Порошенко.

За словами Глави держави, згідно інформації наданої Начальником Генерального штабу, Головнокомандувачем Збройних Сил України Віктором Муженком, є чіткі докази, що по нашим кораблям відкрився вогонь і з літаків Російської Федерації. «І це – повномасштабна військова дія, яка чітко підпадає під міжнародне визначення агресії, яка була визначена конвенціями ООН», – підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що ми маємо «чіткі данні, що це лише початок». «Вчора намагалися ті дані, які не є таємницею, продемонструвати: перехоплення переговорів російських моряків, де було чітко визначено, що команду на відкриття вогню на враження вони отримали від свого командування. Тобто, це була ліцензія на вбивство».

«І, безумовно, що Україна має реагувати», – сказав Президент. Він додав, що негайно скликав Воєнний кабінет і «надав можливість військовим терміново внести пропозиції, які необхідні для того, щоб озброїти законодавчо армію, захистити воїна, який має виступити на відсіч можливій широкомасштабній наземній агресії з боку Російської Федерації».

Джерело

 

Президент про введення воєнного стану: Противник заплатить дуже високу ціну, якщо вирішить напасти на нас

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам пояснив необхідність прийняття рішення по запровадження воєнного стану в десяти областях України.

«Мета цього воєнного стану – показати, що противник заплатить дуже високу ціну, якщо він вирішить напасти на нас, і що це буде як холодний душ, який зупинить божевільних, які мають плани атакувати Україну. І якщо агресії не буде, вважайте, що мета цих дій досягнута», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави також наголосив, що його повноваження не розширюються. «Президент має виключні конституційні повноваження щодо, в тому числі оборони країни в рамках 106 статті Конституції. Це пряма конституційна відповідальність Президента, який має захистити країну», – сказав він.

Президент також зазначив, що всі ці заходи носять виключно можливий або превентивний характер: «Для чого? Якщо відбудеться агресія – мені буде потрібно хвилини для того, щоб організувати ефективний захист України».

За його словами, вже зараз відбуваються наради в Міністерстві оборони і в Генеральному штабі із залученням всіх представників сектору безпеки і оборони для того, щоб вибудувати оборону України в рамках прийнятих рішень, в рамках Указу Президента.

Президент також послався на документ, підготовлений за даними розвідки. «Це є цілком таємний документ, але можу наголосити вам, що вздовж кордону з чітким поставленням позицій: хто організовує диверсії, хто організовує кібератаки, якими будуть засоби щодо блокування Збройних Сил України, які перекинуті, в тому числі повітряна розвідка, літаки для забезпечення всіх видів розвідки. Це відбувається прямо зараз», – зазначив він.

Глава держави також наголосив, що на час дії Указу військові адміністрації не будуть створюватися, а будуть створюватися лише штаби оборони. «Для організації підготовки територіальної оборони: перевірка резерву, перевірка можливостей по мобілізації, перевірка технічного стану. Буде передислоковано частину військ, буде скорочено бойове злагодження, буде скорочено перебування у пунктах постійної дислокації і висунення на кордон для того, щоб одразу ж організувати ефективний захист».

Джерело

 

З введенням воєнного стану жодних обмежень конституційних прав громадян України не буде – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що після запровадження воєнного стану не будуть застосовуватися жодні обмеження конституційних прав і свобод громадян нашої держави.

«Головне, якщо не буде відкритого вторгнення Росії за межами операції Об’єднаних сил на сході і незаконно анексованого Криму, я наголошую, і це моя принципова позиція – ніяких обмежень конституційних прав і свобод не відбудеться», – сказав Глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

«Проводьте концерти, ходіть у банки. Не треба бігти до крамниць і скупати сірники та сіль… Ніяких обмежень на зняття депозитів, операцій з обміну валют, поїздок за кордон для українських громадян не буде», – підкреслив Петро Порошенко, додавши, що доручив Голові Національного банку провести відповідну роз’яснювальну роботу з банками.

«Для російських громадян ці обмеження будуть введені. І я думаю, що це цілком виправдано. Бо нам створити через відповідний безвізовий режим тут, в середині, доповнення до п’ятої колони, яка й так тут працює – є абсолютно безвідповідально», – у той же час додав Президент.

Глава держави також акцентував на тому, що рішення про запровадження воєнного стану носить превентивний характер.

Щодо необхідності запровадження особливого правового режиму у визначених областях Президент зазначив, що він потрібен для оперативної реакції українських Збройних Сил у разі агресії Росії. «Для чого? Якщо відбудеться агресія – мені буде потрібно хвилини для того, щоб організувати ефективний захист України», – наголосив Петро Порошенко.

Глава держави також повідомив, що у разі здійснення РФ агресії буде проведена часткова мобілізація до війська. «Якщо буде агресія – буде мобілізація часткова. В першу чергу, буде мобілізований резерв першої черги, де «дембеля» і зараз пакують рюкзаки і пишуть у військкомати про свою готовність стати на захист України», – констатував він.

«І це вже будуть не аватари і дизертири, яких було дуже багато при мобілізації 2014 року, а це вже підготовлені воїни з досвідом АТО, які знають в якій частині вони будуть служити, мають професійну підготовку. І одразу ж, з перших хвилин ми суттєво наростимо чисельність наших Збройних Сил, перерозподіл фінансових ресурсів, забезпечимо всім у необхідній кількості наші Збройні Сили і змусимо противника відповідати за порушення державного кордону України», – резюмував Президент.

Джерело

 

Президент: Будемо боротися всіма наявними заходами для повернення захоплених РФ українських моряків

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам наголосив, що Україна буде боротися всіма можливими методами за звільнення українських моряків.

«Безумовно, ми будемо продовжувати нашу боротьбу для того, щоб витягнути українських моряків і офіцерів з російських в’язниць, бо я впевнений, що зараз буде розігруватись спектакль нібито кримінальної відповідальності за порушення українського кордону, бо весь світ визнає: Крим – це Україна і територіальні води українські. І взагалі – це є нищівний фарс», – сказав він.

Глава держави повідомив, що надано доручення відповідним спецслужбам, Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій, посольствам вжити всіх заходів, які є в розпорядженні України, для повернення українців.

Петро Порошенко також розповів, що замовляв розмову з президентом Росії Путіним, однак відповіді не отримав. Тому Президент звернувся до Канцлера Німеччини Ангели Меркель, щоб вона провела розмову з Путіним для негайного звільнення українських воїнів і українських кораблів. «Ми маємо бути єдині і за своїх стояти до кінця», – сказав Президент.

Джерело

 

Закон не передбачає можливості продовження строку дії воєнного стану Президентом без рішення Верховної Ради – Глава держави

Президент Петро Порошенко під час інтерв’ю українським телеканалам наголосив, що ухвалений вчора Закон не передбачає можливості для Президента без рішення Верховної Ради продовжувати режим воєнного стану.

Глава держави зауважив, що документ запроваджує воєнний стан на 30 днів. «Відповідно до Закону термін дії буде припинений, наскільки я розумію, 26 грудня… Були абсолютні нісенітниці вчора у Верховній Раді, коли всіх лякали тим, що Президент без Верховної Ради продовжить дію воєнного стану ще на невизначений термін. Закон не передбачає таких можливостей. І це була пряма дезінформація. Це була спеціально розв’язана компанія фейкових новин або дезінформації навмисно для того, щоб збити прийняття цього Закону», – підкреслив Петро Порошенко.

«Кому це вигідно? Це ж очевидно. Для чого це робилося, де відповідальність цих політиків? Думаю, що це зараз питання, над якими нам треба дуже серйозно подумати і ви самі зможете переконатися, хто і для чого це робив», – додав він.

Глава держави також розповів, що військові запропонували Воєнному кабінету, що їм потрібно, щоб негайно організувати оборону країни. В результаті РНБО підтримало військових, затвердила проект Указу Президента і він був направлений до Верховної Ради. «Як тільки ми почули дискусію, що можливо проект, запропонований військовими, може порушити виборчі права громадян, я негайно підготував проект змін, обмеживши термін дії воєнного стану до 30 днів для того, щоб не збивався графік виборів», – зауважив Петро Порошенко. За його словами, у Верховній Раді всі бачили цю пропозицію, вона була в тексті виступу.

«Далі відбулися дивні речі – замість того, щоб послухати Президента, виступити і обговорити та в 16:20-16:30 проголосувати, що відбувалося вчора в Раді ви бачили. У нас почався, замість того, щоб турбуватися про оборону держави, передвиборчий фарс і хаос. Я уявляю собі якби була агресія, ми би прийшли в Раду і наші танкісти сиділи би перед наданням можливості, які дає воєнний стан, сиділи би і чекали поки будуть відбуватися дискусії такого ґатунку», – сказав Президент.

За його словами, він поїхав з Ради, виступив із зверненням, наголосивши, що «це моя принципова позиція – захист конституційних прав громадян, в тому числі і виборчих. «Я думав, що мені не потрібно їхати в Раду, але врешті-решт, коли температура вже зашкалювала, я вимушений був вийти в Раду, звернутися до депутатів. І що трапилося? Всі, хто так палко звинувачували, що це жах, що ми за це не будемо ніколи голосувати, що це передвиборчий піар… Як тільки поставлено питання відповідальності, одразу же було 276 голосів, одразу же текст закону абсолютно фантастично прийнятий», – розповів Президент.

Глава держави наголосив, що загрози, з якими зараз стикається Україна потребують єдності – українського народу з українськими ЗСУ. «Для того, щоб воїн нас захищав, він повинен відчувати підтримку – і не лише на словах, і не лише з телебачення, хоча це надзвичайно важливо, а підтримку фінансову, бюджетну, парламентську, політичну і врешті-решт він має бути захищений законом. Бо воєнний стан дає захист українському воїну. І про це чогось ніхто не подумав. Дає додаткові повноваження, але лише на випадок війни», – сказав Глава держави.

Джерело

 

Ми бачимо підтримку і розуміння рішень України – Президент про реакцію західних партнерів щодо воєнного стану

«Ми бачимо абсолютну підтримку і розуміння рішень, які були прийняті воєнним кабінетом, РНБО, Президентом і вчора Верховною Радою. Окремо наголошую, що вчора, коли приймалося це рішення ми твердо стояли на позиції по захисту конституційних прав і свобод громадян, включаючи і виборче право». Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам, відповідаючи на питання, як західні партнери реагують на введення воєнного стану.

Глава держави розповів, що одразу після направлення Указу до ВР він розпочав міжнародні консультації з міжнародними партнерами. Зокрема, першим зранку понеділка відбулася телефонна розмова з Генеральним секретарем НАТО, з яким було погоджено негайне проведення комісії Україна-НАТО, а також відбулося визначення позиції Альянсу по відношенню до акту агресії проти України – комісія була негайно скликана і проведена, позиція чітко сформована. Також відбулася розмова з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, оскільки Польща представляє регіон в Раді безпеки ООН і українська сторона звернулася з проханням внести негайно в порядок денний Радбезу ситуацію з агресією Росії проти України. За словами Президента, через дві години РФ внесла проект про ситуацію щодо порушення Україною кордонів РФ. «Питання Росії навіть не було поставлено в порядок денний. Наше питання було підтримано», – наголосив Глава держави.

Президент також провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яку було детально поінформовано про ситуацію, що склалася і Президент звернувся з проханням, щоб це питання було обговорено в тому, числі і на Раді ЄС. Також ситуація в Азовському морі обговорювалась з державним секретарем США, і в його заяві США абсолютно чітко підтримують позицію України і вимагають негайної деескалації, негайного звільнення моряків.

«І це є фактор поваги до України. Ми не просто переговорили, але отримали потужні сигнали в підтримку позиції України з усього світу», – зауважив він.

Джерело

 

Зроблю все можливе для підготовки законодавчих ініціатив, які б дозволили провести вибори в об’єднаних громадах – Президент

Президент Петро Порошенко зауважив, що закон визначає, що під час воєнного стану не можуть проводитися вибори, в тому числі проводитись вибори в об’єднаних територіальних громадах.

«Я хочу наголосити, що я зроблю все від мене залежне… Бо від загрози російської агресії у нас, на сьогоднішній день, демократія не порушена. І ніякої там військової влади у нас немає… Я зроблю усе від мене залежне, щоб на наступне пленарне засідання Верховної Ради України підготувати необхідні законодавчі ініціативи, які будуть мати обмежений термін дії до кінця поточного року, які б дозволили провести вибори в об’єднаних територіальних громадах», – розповів він.

Глава держави відзначив важливість забезпечення нормального життя українських громадян, в тому числі і реформа децентралізації, спрямована на підтримку людей.

Джерело

Дивіться  інтерв‘ю українським телеканалам сьогодні? 27.11.2018 р.: Телеканал «Україна» — 19:40, Інтер — 20.40, ICTV — 22.45