Робоча поїздка Президента України до Фінляндії. День другий (фото, відео) (оновлюється)

Президент України зустрівся з Президентом Європейської народної партії

У рамках візиту до Гельсінкі Президент України Петро Порошенко зустрівся з Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем.

Глава держави висловив вдячність керівництву Європейської народної партії за запрошення взяти участь у Конгресі та виступити на розширеному Саміті Європейської народної партії для ознайомлення європейських лідерів із ситуацією в Україні у контексті наближення президентських виборів та триваючої російської агресії.

Президент Європейської народної партії підтвердив незмінну підтримку України на шляху зближення з Європейським Союзом, впровадження реформ та відсічі російській агресії.

Президенти скоординували підходи до посилення політичного та санкційного тиску на Росію у зв’язку із запланованим проведенням незаконних виборів на окупованих територіях Донбасу, «повзучою анексією» Росією Чорного та Азовського морів, а також масовими порушеннями прав людини Росією на Донбасі та в Криму.

У контексті наближення виборів в Україні та Європейському Союзі у 2019 році лідери домовились спільно протидіяти російському втручанню у виборчі процеси.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом

У ході візиту до Гельсінкі для участі у Конгресі та Саміті Європейської народної партії Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро та соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом.

Глава Української держави та Віце-президент Європейської Комісії обговорили стан реалізації Меморандуму про взаєморозуміння та Кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом щодо Четвертої програми макрофінансової допомоги Україні в обсязі 1 мільярд євро.

Під час зустрічі було відзначено, що Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов’язання в рамках згаданих угод і на сьогодні завершується виконання всіх 6 умов для отримання першого траншу допомоги (500 млн євро) та очікується позитивна оцінка Європейської Комісії.

Віце-Президент Єврокомісії запевнив у продовженні всебічної підтримки України з боку Європейського Союзу на шляху успішних реформ та імплементації Угоди про асоціацію.

Джерело

 

Глава держави провів зустріч з Президентом Єврокомісії

Під час візиту до Фінляндії в ході саміту Європейської народної партії Президент Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером.

Співрозмовники скоординували позиції щодо прискорення процедур, пов’язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні.

Президент Єврокомісії висловив підтримку Україні на шляху успішних перетворень.

Джерело

 

Президент провів зустріч із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія

Під час візиту до Гельсінкі Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

Співрозмовники обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин та взаємодії у міжнародних організаціях.

Було наголошено на важливості консолідації міжнародних зусиль для відновлення територіальної цілісності України та протидії подальшій агресії РФ, розширенню її військової присутності в акваторії Азовського моря і Керченської протоки, в тому числі шляхом посилення санкцій.

Лідери відзначили важливість підвищення координації зусиль для нейтралізації російського втручання у виборчі процеси в Україні та ЄС у 2019 році.

Петро Порошенко та Андрей Пленкович висловили задоволення збереженням високої динаміки розвитку двостороннього політичного діалогу. Відзначено відновлення роботи Спільної українсько-хорватської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, а також практичну діяльність Робочої групи з вивчення унікального досвіду Хорватії в мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій, останнє засідання якої відбулося в Києві 25 жовтня 2018 року.

Під час зустрічі було також обговорено перспективи розвитку співпраці у сфері енергетики для зміцнення енергетичної безпеки Європи.

Джерело

 

Глава держави зустрівся з Президентом Європейської Ради

У рамках другого дня візиту до Гельсінкі Президент України Петро Порошенко зустрівся з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском.

Глава держави подякував Дональду Туску за сильні меседжі на захист України проти російської агресії.

Президент Європейської Ради відзначив зусилля Президента України із впровадження реформ та привітав досягнення важливої домовленості з Міжнародним валютним фондом, що сприятиме макроекономічній стабілізації в Україні.

У контексті підготовки до виборів в Україні та Європейському Союзі у 2019 році Петро Порошенко та Дональд Туск визнали необхідність посилення координації зусиль України та ЄС у протидії зовнішньому втручанню з боку Росії шляхом кібератак, дезінформації та підривної діяльності.

Джерело

 

Президент закликав лідерів ЄС продовжити санкції проти Росії через невиконання Мінських домовленостей

 

Президент Петро Порошенко закликав європейських лідерів зберегти санкції проти країни-агресора Росії через невиконання нею Мінських домовленостей та відсутність з її боку кроків, які б сприяли встановленню миру в Україні.

«Я закликав лідерів Європи обов’язково мобілізуватися, забезпечити єдність і продовжити санкції проти Російської Федерації у зв’язку з відсутністю будь-якого прогресу щодо імплементації Мінських домовленостей, забезпечення режиму твердого припинення вогню і виведення російських військ і російської артилерії з української території, забезпечити прогрес в частині звільнення заручників, які незаконно утримуються на окупованих територіях і в тюрмах Росії і на території окупованого Криму», – повідомив Глава держави під час спілкування із журналістами у Хельсінкі, де він перебуває з робочим візитом.

«І я відчув потужну і повну підтримку України з боку Європейського Союзу», – констатував Петро Порошенко.

Він також зазначив, що взяв участь у роботі 25-го Конгресу Європейської народної партії. За його словами, основною темою спілкування його учасників було питання миру. «Позиція була абсолютно одна: як нам зберегти мир, як нам забезпечити єдність Європейського Союзу», – сказав Президент.

Джерело

 

Рішення про надання Томосу українській православній церкві все більше схвалюється в світі – Президент

 

Президент Петро Порошенко розповів про результати зустрічей під час робочого візиту до Фінляндії.

«Дуже цікава зустріч була з Предстоятелем Фінської православної церкви митрополитом Левом, який висловив повну підтримку процесу створення автокефальної церкви. І ви бачите, що процес підтримки рішення Вселенського Патріарха про надання Україні Томосу про автокефалію, про надання грамоти про створення нарешті незалежної української церкви від Москви має зараз ширитись і має все більше і більше схвалення в різних куточках світу», – розповів Глава держави.

Президент також нагадав про зустріч з Президентом Фінляндії Саулі Нііністьо та подякував фінській стороні за гостинність та підтримку: «Вона зараз нам дуже потрібна».

Джерело

 

Президент: Україна отримала від ЄС позитивний сигнал підтримки

Спілкування з представниками ЗМІ. Саміт Європейської народної партії у Гельсінкі, Фінляндія

Хтось там говорив про втому від України? Що Україна втратить підтримку Європи? Сьогоднішнє засідання EPP – European People's Party спростувало подібні твердження.Під час зустрічей з європейськими лідерами у Гельсінкі говорили про виклики, які стоять перед Європою: у сфері безпеки, протидії загрозам, розвитку ЄС. Дуже важливо, що Україна взяла активну участь у цьому обговоренні.Закликав європейських лідерів об’єднатися та продовжити санкції проти РФ у зв’язку з відсутністю прогресу щодо імплементації Росією Мінських домовленостей, забезпечення режиму припинення вогню та виведення російських військ і артилерії з території України. Потрібно забезпечити прогрес у питанні звільнення українських заручників, які утримуються на тимчасово окупованих територіях, у РФ та окупованому Криму. Відчув повну підтримку європейських лідерів у цих питаннях.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 8. November 2018

 

Основними питаннями, які обговорювалися під час роботи саміту та Конгресу Європейської народної партії, були питання збереження миру та єдності Євросоюзу та підтримку у цьому контексті України у її боротьбі з агресором. Про це Президент Петро Порошенко повідомив під час спілкування з представниками ЗМІ у Хельсінкі.

«Ми дуже ретельно обговорювали майбутнє Європи – яким має бути майбутнє Європи наступні 5 років. Які виклики стоять перед Європою: виклики у сфері безпеки, виклики у сфері встановлення миру, виклики у сфері протидії загрозам, виклики у сфері розвитку Європи. І дуже важливо, що Україна брала активну участь у цьому обговоренні і я відчув дуже потужну підтримку європейських лідерів. І сьогодні вона була продемонстрована і під час Конгресу», – сказав Глава держави у заяві по завершенні роботи Конгресу.

Він наголосив, що всі учасники засідань висловлювали єдину позицію щодо ситуації в регіоні. «Позиція була абсолютно одна: як нам зберегти мир, як нам забезпечити єдність Європейського Союзу», – сказав Президент.

Петро Порошенко зазначив, що ці засідання Європейської народної партії яскраво спростували будь-які твердження про нібито втому від України чи втрату нею підтримки Європи.

«З точністю до навпаки. У виступах ви чули Президента Європейської Ради Дональда Туска, який чітко наголосив, що той, хто не засуджує Путіна за його агресію проти України, той, хто не допомагає Україні, не може вважатися європейцем, справжнім членом Європейської народної партії і ви бачила реакцію залу, який оплесками вітав стоячи цей заклик великого друга Україна пана Туска», – підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що користуючись нагодою запросив лідерів Євросоюзу, включно з паном Туском, відвідати Україну. «Запрошення було люб’язно прийняте і пан Туск відвідає на початку наступного року і буде дуже активний діалог, особливо напередодні саміту Євросоюзу, де буде вирішуватися питання про продовження санкцій», – сказав Петро Порошенко.

Президент також повідомив, що в рамках роботи саміту та Конгресу ЄНП провів двосторонні зустрічі з низкою лідерів Європи. Зокрема, з Президентом Європейської Комісії Жан-Клодом Юнкером, Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем, лідерами багатьох держав, включно з Прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим, Прем’єр-міністром Хорватії Андрієм Пленковичем тощо.

Під час перемовин з Віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Добровскісом обговорювалося питання про виділення Україні найближчим часом 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС, також зазначив Глава держави. За його словами, йдеться про лічені тижні для надання цієї допомоги. Також співрозмовники обговорили надання допомоги нашій державі у співпраці з Міжнародним валютним фондом.

«Ми сьогодні маємо велику увагу Європи, велику допомогу Європи. Ми – разом. Я думаю, що це дуже позитивний сигнал, який сьогодні отримала Україна», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко привітав Manfred Weber з обранням кандидатом на посаду Голови Європейської Комісії від Європейської народної партії.

Щиро вітаю Manfred Weber з обранням кандидатом на посаду Голови Європейської Комісії від Європейської народної партії.I extend my sincere congratulations to Manfred Weber on his nomination as a candidate from the European People's Party for the European Commission's President. #StrongerTogether #EPPHelsinki #Up2EU

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 8. November 2018

 

Автор