Євроінтеграційний дайджест – 05.11.2018

«Євроінтеграційний дайджест» від команди Офісу Віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, а також проекту Association4U.


ДІАЛОГ УКРАЇНА – ЄС
Доповідь Єврокомісії: Україна – важливий учасник глобальної політики ЄС

Угода про асоціацію між Україною і ЄС зробила Україну важливим учасником глобальної політики Євросоюзу. Такий висновок оприлюдненої 31 жовтня другої щорічної доповіді Єврокомісії щодо імплементації торговельних угод ЄС. Доповідь містить статистичні дані щодо зростання обсягів торгівлі з ключовими партнерами ЄС протягом 2017 року. Відтак ЄС залишається основним торговельним партнером України, частка якого складає 42% загального товарообігу, йдеться у доповіді.  Зокрема, загальна торгівля товарами з ЄС у 2017 році збільшилася на понад 24%, досягнувши 37 млрд євро, що на 7 млрд євро більше, ніж в 2016 році. Європейська комісія також підкреслює важливе значення Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у процесі імплементації необхідного європейського законодавства для належного функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.
Детальніше
Доповідь Єврокомісії  (Англ.)
31.10.2018

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНІ ЗАКОНИ
Уряд схвалив проект Закону України «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»

Законопроект регулюватиме діяльність великих енергетичних та промислових підприємств, які мають використовувати єдину методику розрахунку викидів СО2, подавати плани моніторингу та звіти про їхнє виконання. Також документом передбачено запровадження нового інституту верифікаторів, які перевірятимуть правильність наданої підприємствами інформації.Як зазначив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, завдяки схваленим законодавчим змінам великі енергетичні та промислові підприємства зменшать обсяги викидів парникових газів. Законопроект розроблено на виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС за підтримки Світового Банку. Окрім цього, запровадження даної системи передбачено Планом заходів щодо виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Після схвалення Урядом законопроект буде передано на розгляд Парламенту.
Детальніше
31.10.2018

СХІДНЕ ПАРТНЕРСТВО
Платформа Східного партнерства є потужним інструментом у діалозі Україна-ЄС, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Україна активно просувається у напрямі досягнення 17 цілей, які ЄС запропонував для країн Східного партнерства у документі «20 очікуваних досягнень Східного партнерства до 2020 року». Цей документ – своєрідна євроінтеграційна дорожня карта, що визначає цілі та реформи, які мають провести Україна, Грузія, Молдова, Вірменія, Азербайджан та Білорусь до 2020 року. Найактивніше Україна просувається у сферах боротьби з корупцією, реформи державного управління, безпеки, розвитку малого та середнього бізнесу, впровадження Зони вільної торгівлі з ЄС, захисту довкілля, візової лібералізації тощо. Про це йдеться у дослідженні «Поступ України у виконанні двадцяти досягнень Східного партнерства до 2020 року», яке презентували експерти Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства  2 листопада у Києві.
«Використання інструментів Східного партнерства є додатковим фактором ефективнішої взаємодії України з Європейським Союзом у контексті імплементації Угоди про асоціацію. Маючи унікальний досвід, Україна готова ним ділитися з іншими державами Східного партнерства», – зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на щорічній конференції Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.
Детальніше
02.11.2018

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА
Канцлер Німеччини Анґела Меркель засвідчила підтримку децентралізації в Україні

Під час візиту до України Федеральний канцлер Німеччини Анґела Меркель зустрітися з Петром Порошенком, Володимиром Гройсманом, головами парламентських фракцій і студентами. Зокрема, Анґела Меркель відвідала Дім децентралізації та засвідчила підтримку реформі децентралізації в Україні. Дім децентралізації – офіс Програми «U-LEAD з Європою» – спільно фінансується ЄС та його державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією з метою підтримки українського Уряду в здійсненні реформи децентралізації.
U-LEAD надає свою підтримку 705 повністю сформованим об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) та 125 новоствореним ОТГ. У 2016-2018 роках Програма «U-LEAD з Європою» провела понад 4 тис. навчальних заходів для понад  100 тис. учасників по всій Україні, переважно для новообраних керівників та спеціалістів ОТГ. Також до 2020 року за підтримки U-LEAD буде запущено до 600 центрів надання адміністративних послуг по всій Україні.
Детальніше
02.11.2018

Україна та Боснія і Герцеговина визначили пріоритети економічної співпраці у сферах туризму, транспорту, енергетики та аграрного сектора

Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш взяв участь у засіданні Міжурядової комісії у Боснії та Герцеговині. Сторони визначили пріоритетні напрями двостороннього співробітництва, зокрема, у сфері торгівлі, енергетики, аграрному секторі, а також фіналізували Угоду про співробітництво у сфері туризму. Вадим Черниш розповів про наміри та позитивну динаміку результатів торговельно-економічної співпраці з боснійсько-герцеговинською стороною. «Простежується постійне збільшення товарообігу між Україною та Боснією і Герцеговиною. Для прикладу, лише за 7 місяців 2018 р. показники товарообігу вже перевищили цифри за весь 2017 р., а по деяких видах товарів спостерігається збільшення від 2 до 10 разів. Ми сподіваємося, що приватний бізнес обох країн зможе роздивитися перспективи для подальшого розвитку торгово-економічних відносин наших держав», – підкреслив міністр.
Детальніше 
05.11.2018

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНА – ЄС
ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ
У Житомирі відбулася регіональна нарада з питань гендерної рівності

Віце-прем`єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе на регіональній нараді з питань пріоритетів гендерної рівності у Житомирі розповіла про пріоритети гендерної політики, які заклав Уряд, назвала головні акценти з гендерної тематики в роботі міністерств та відомств. Вона зазначила, що головним принципом впровадження засад гендерної рівності в країні є локалізація, а саме врахування особливостей кожної окремої області. Серед особливостей Житомирської області, які варто врахувати, Іванна Климпуш-Цинцадзе виокремила гендерний розрив в оплаті праці, який знизився в порівнянні з попередніми роками і у 2017 р. склав 16,6%, що є менше середнього показника по Україні – 24,4% (чоловіки отримують більше, ніж жінки). Водночас Віце-прем’єр-міністр назвала позитивним той факт, що цього року Житомирська міськрада ухвалила рішення про приєднання до Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад.
Детальніше
30.10.2018

Понад 25 тисяч українських жінок нарівні з чоловіками нині боронять нашу землю, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

У Збройних Силах України нарівні з чоловіками проходять контрактну військову службу понад 25 тисяч жінок, з них 3,4 тисячі – на офіцерських посадах. Такі цифри свідчать, що миротворчий внесок жінок величезний і спекуляції на гендерну тему спростовує сама реальність. Саме в цій суворій реальності – у час гібридних загроз, триваючої війни Росії проти України жінки ціною власного життя і здоров’я щодня доводять свою відданість та незламність у боротьбі за перемогу для миру. Про це заявила Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час виступу на семінарі «Обґрунтування доцільності і можливостей врахування гендерного компоненту у навчальних закладах сектора безпеки і оборони України».
Детальніше
01.11.2018

Включення жінок в економіку та реалізація їхнього лідерського потенціалу у професійній діяльності – суттєвий фактор росту ВВП, – Іванна Климпуш-Цинцадзе

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе виступила на тренінгу в рамках «Хабу партійних інновацій – Жінки» під час дискусійної платформи «Гендерна машинерія у державному управлінні».
Віце-прем’єрка заявила, що українське суспільство готове до змін: в ньому існує запит на більш збалансоване представництво жінок та чоловіків в політиці та органах влади. Украй важливим є розвінчування стереотипів та протидія маніпуляціям, пов’язаним з поняттям гендерної рівності. Рівність вигідна всім. Коли жінок буде більше у владі, на ключових керівних посадах, то і буде більше ухвалених прогресивних рішень.
Основна мета «Хабу партійних інновацій – Жінки» – створення діалогового майданчика для жінок-представниць різних політичних партій з регіонів України для підвищення професійних та лідерських навичок, а також обміну досвідом.
Детальніше
02.11.2018

ТОРГІВЛЯ
Україна посіла третє місце серед світових експортерів м’яса птиці до ЄС

За вісім місяців поточного року Україна експортувала понад 85 тисяч тонн м’яса птиці до країн ЄС. Таким чином Україна посідає третє місце серед світових експортерів м’яса птиці до країн ЄС. При цьому, лише за рік Україні вдалося збільшити ці показники експорту майже на 70%. Випереджають Україну Таїланд і Бразилія. Нагадаємо, Україна у цьому році також потрапила до ТОП-10 найбільших постачальників курятини у світі.
Детальніше
30.10.2018

ЕКОЛОГІЯ
Європарламент запроваджує нові правила дорожнього руху в ЄС задля зменшення викидів CO2

Депутати Європарламенту підтримали нові правила дорожнього руху в ЄС, що допоможуть зменшити викиди CO2. За новим регламентом, всі легкові та вантажні транспортні засоби в ЄС будуть сплачувати дорожні збори, залежно від фактичного використання дороги та рівня забруднення довкілля. Європарламентарі пропонують застосовувати дорожні збори до всіх транспортних засобів, що перевозять товари чи пасажирів, з 2020 року. Нові правила також встановлюють обмеження ставок короткострокових дорожніх зборів, які деякі країни-члени ЄС накладають на водіїв легкових автомобілів.

Детальніше
02.11.2018

ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ: СИЛА МОЖЛИВОСТЕЙ
У Житомирі обговорили можливості та переваги, які надає українцям євроінтеграція

У Житомирі обговорили можливості та переваги, які надає українцям євроінтеграція. Конференція за участі Віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, заступника голови Житомирської ОДА Ярослава Лагути, представників місцевої влади, бізнесу, громадських ініціатив та освіти відбулася в рамках інформаційної кампанії «Євроінтеграція: сила можливостей» і зібрала понад 350 учасників. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Житомирщина розвиває тісні торговельні зв’язки з країнами Європейського Союзу. У першому півріччі цього року область експортувала до ЄС продукції на 217 мільйонів доларів США, що складає 64,1% загального обсягу експорту області. «Це означає, що переважна більшість підприємств переорієнтували своє виробництво під потреби найвимогливішого ринку світу. Очевидно, що йдеться не просто про гроші, а й про якість і конкурентоспроможність», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Детальніше
Інформаційна кампанія «Євроінтеграція: сила можливостей» реалізується Офісом Віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України за підтримки громадської спілки «Фонд підтримки реформ в Україні» та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) в рамках проекту «Підвищення обізнаності про вплив Угоди про Асоціацію з ЄС» та Проекту ЄС Association4U.
31.10.2018

ІНТЕРВ’Ю

Про незворотність євроінтеграційного шляху України, реваншистські рухи “русского міру”, загрози популізму та привид великої війни – в інтерв’ю Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе 5 каналу  у програмі “ЗА ЧАЙ.COM”.
Детальніше

 

АНАЛІТИКА
Ефективна система стандартизації – якісна та безпечна продукція

Микола Гнатюк, експерт Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, проекту Association4U та кафедри Жан Моне.
Джерело – Євроінтеграційний портал

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЄС

Щосуботи на сторінці Офісу віце-прем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції у Facebook виходять цікаві факти про Європейський Союз. Ділимося ними і з вами.

Європейський Союз має 24 офіційні мови. Законодавство і документи, які мають велике суспільне значення або інтерес, публікуються всіма офіційними мовами. Інші документи, наприклад, листування з національними органами, рішення, адресовані конкретним особам, перекладаються тільки необхідними. Для внутрішніх цілей інститути ЄС можуть обирати власну мовну політику. Наприклад, Європейська комісія оперує трьома «процедурними мовами»: англійською, французькою️ та німецькою️. Інші мови використовуються лише для зв’язків з громадськістю. З іншого боку, у Європейському парламенті робочими є всі офіційні мови ЄС.
Детальніше

АНОНС
7 – 8 листопада відбудеться Міжнародна конференція «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед»

7 – 8 листопада у рамках діяльності платформи Україна – НАТО з вивчення досвіду протидії гібридній війні відбудеться Міжнародна конференція високого рівня «Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед».
Метою конференції є підбиття підсумків першого десятиліття гібридної війни та розробка рекомендацій для ефективної спільної протидії. Участь в обговоренні візьмуть Голова Верховної Ради Андрій Парубій, Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе та інші українські й іноземні урядовці, а також експерти світового рівня. У рамках заходу передбачено проведення семи 60-хвилинних панелей в інтерактивному дискусійно-провокаційному форматі. Після кожної панелі відбудеться 30-хвилинна сесія питань і відповідей. Учасники обговорять всебічні та спільні підходи до питань безпеки, зокрема, що стосуються співпраці України та її європейських і євроатлантичних партнерів. Тематика панелей охопить такі виміри гібридної війни: політичний, військовий, інформаційний, кібер загрози, діяльність спецслужб тощо.

Початок: 11:00, 7 листопада 2018 р. (реєстрація починається о 10:00). Місце проведення: Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ, м. Київ, вул. Велика Житомирська, 2. Реєстрація для ЗМІ

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ
Тижневий анонс подій у Європейському Союзі та Україні
МОЖЛИВОСТІ
42 актуальні вакансії у новій державній службі України

Нова державна служба

#РеформаДержавногоУправління #НоваДержавнаСлужба42 актуальні вакансії! Нових державних службовців чекають у НАДС, Міністерство інфраструктури України, Міністерство юстиції України та Секретаріаті Кабміну! Шукай вакансії на порталі – www.career.gov.ua та долучайся до лідерів змін! #MakingReformsHappen разом з Oleksandr Saenko Володимир Бондаренко – Державний секретар Кабінету Міністрів України Андрій Галущак Артем Біденко (Artem Bidenko) Tetyana Kovtun Andriy Bega Дмитро Шевчук (Dmytro Shevchuk) Olga Stefanishyna Iuliia Zaichenko Vladyslav Vlasiuk Illia Chernohorenko Anton Yashchenko Ivan Khilobok Lesia Ogryzko Володимир Купрій (Volodymyr Kuprii) Zabolotnyy Andriy Наталія Алюшина Ольга Івкіна Zhanna Panchenko Кирило Клименко (Cyril Klymenko) Наталия Ковальчук Maryna Krasnopolska Oksana Lesyk Міністерство інформаційної політики України Реформа державного управління

Gepostet von Офіс реформ Кабінету Міністрів України am Montag, 5. November 2018

 

Нових державних службовців чекають у НАДС, Міністерство інфраструктури України, Міністерство юстиції України та Секретаріаті Кабміну.
Шукате вакансії на порталі – www.career.gov.ua та долучайся до лідерів змін.

 

Конкурс пропозицій від ЄС на підтримку проектів співпраці

ЄС оголошує конкурс пропозицій, спрямованих на підтримку проектів співпраці у 2019 році. Захід спрямований на розширення міжнародного діалогу та розробку нових моделей управління проектами у сфері спадщини та культури. Завдяки цим проектам ЄС сподівається популяризувати спільні цінності між державами-членами та підвищувати взаєморозуміння і повагу до багатьох культур, тим самим підтримуючи соціальну інтеграцію нових громадян, мігрантів і посилюючи відчуття приналежності до єдиного європейського простору.
Детальніше

Всеукраїнський WikiInvestigation для розслідувачів корупції

Проект WikiInvestigation, що фінансується Європейським Союзом і реалізується Фондом інновацій та розвитку, запрошує на перший Всеукраїнський Інвестігатон розслідувачів корупції. Організатори планують показати, що силою колективного розуму можливо розкрити низку корупційних схем за 24 години. Інвестігатон — це хакатон для громадських детективів. Переможці отримають гранти: 1000, 500 і 200 євро за 1, 2 і 3 щаблі відповідно. Захід відбудеться 17-18 листопада у Port creative hub (Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 10А).
Детальніше

Стажування у Німеччині для молодих співробітників державних установ України

Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини в 2019 році запрошує молодих співробітників державних установ України пройти стажування  у Німеччині. Програма, що відбудеться з 3 по 24 травня 2019 року, охоплює вузько спеціалізовані семінари з політології та економіки, дискусійні заходи, семінари з публічних виступів та роботи із засобами масової інформації, мовні курси, а також екскурсії до німецьких та європейських міст. Всім учасникам буде відшкодовано транспортні витрати, а також добові на період стажування та проживання в Берліні.
Детальніше

Джерело

Автор