Прем’єр-міністр: Роботою керівників вугільної галузі – незадоволений, ситуацію будемо виправляти

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив незадоволення роботою керівників вугільної галузі України та ініціював негайну підготовку покрокового плану дій – до кінця року та на 2019 рік – для усунення існуючих диспропорцій та неефективного управління процесами, передусім фінансовими. Про це Глава Уряду сказав під час спеціальної наради за участю представників профільних міністерств, парламентарів, профспілкових лідерів та керівників місцевих органів влади.

Прем’єр-міністр наголосив, що розмови про необхідну модернізацію державних вугільних підприємств, а заразом і про зміни в управлінні активами ведуться не перший рік. Під програми модернізації виділяються кошти. Але так чи інакше вони згодом направляються на погашення різниці між високою собівартістю вугілля, добутого на державних шахтах, і його ціною на ринку, яка є суттєво нижчою. Такий підхід – вкрай неефективний, адже відсутність інвестицій у розвиток призводить до зниження видобутку і регулярного виникнення боргів перед шахтарями.

«Я дуже незадоволений роботою керівників вугільної галузі. Те, що ми бачимо, реальний стан справ не є оптимістичним. Але нам потрібно вжити всіх заходів для того, щоб ситуацію у вугільній галузі стабілізувати. Ми бачимо перспективу зростання споживання українського вугілля. Отже, треба збільшувати видобування, інвестувати у видобуток, в умови праці шахтарів, – сказав Володимир Гройсман. – Сьогодні ми бачимо, що політика керівників галузі – неефективна. Тому я поставив чітке завдання – сформувати план роботи».

У цей план, на думку Глави Уряду, потрібно включити декілька важливих позицій, серед яких – старт роботи Національної вугільної компанії, яка об’єднує вугільні шахти і має відслідковувати ситуацію в галузі, а також запровадження механізмів усунення фінансових диспропорцій, які ведуть до збільшення заборгованості перед гірниками.

«Хотів би наголосити: держава не боргує зарплати шахтарям, бо держава не сплачує ці зарплати. Ми компенсуємо втрати вугільної галузі. Іноді видобування вугілля в декілька разів дорожче, ніж його можливо продати. І в цьому є проблема. Ці диспропорції треба змінити. І на це буде націлений цей план», – додав Прем’єр-міністр.

Джерело