У антикорупціонерів день не задався

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Дві події, які сталися протягом одної доби, помножили на нуль два найбільш популярних твердження антикорупціонерів. Те, що корупцію можна перемогти репресивними методами. І те, що на Заході в разі будь-якого крупного проколу чиновники тут же подають у відставку (на відміну від наших) і зазнають покарання.

А тепер ласкаво прошу в реальність.

У Китаї у заступника губернатора провінції Хенань конфісковано 106 мільярдів юанів. Якщо я не нахомутав з курсом, це приблизно $15 мільярдів. Це, на секундочку, біля 3,5% ВВП всієї провінції Хенань. Дядько утримував 256 коханок, певно, по одній на кожен день року, мінус вихідні. Круто?

І от же проблема – в Китаї, традиційно, покарання за корупцію одні з найжорстокіших у світі. Там за корупцію розстрілюють. І що? Втримує це корупціонерів від потаємного збагачення? Як бачите, ні фіга. Я не те що думаю, я переконаний і знаю, що в Україні просто не існує можливостей красти ОТАК.

Віщую заперечення, мовляв, чувака ж затримали. Значить, боротьба у них іде. Значить, невдовзі його того! До стінки! На це я заперечу, 3,5% ВВП своєї провінції неможливо вкрасти за місяць. Очевидно, непосильною працею $15 ярдів баксів США клієнт наживав роками, протягом яких… його корупційні оборудки мало кого цікавили. Заарештували його не тому, що крав, а тому, що десь перетнув дорогу високопосадовим товаришам, – тут за ним і прийшли. А в тому, що знайдуть щось обов’язково, ніхто не сумнівався, так само як опера з НКВД не сумнівалися, що знайдуть на дачі Жукова в часи сталінізму. В зграї вовків всі сірі. За іншими чиновниками цього рангу не приходять не тому, що не крадуть, а тому, що команди не було. Так само як в Британії за Генріха VIII, – практично всіх покараних канцлерів карали за корупцію, проте жодна корупція від того не страждала.

А де у світі корупція найменша? У Фінляндії, де статті за корупцію були декриміналізовані після Другої Світової війни і лишаються такими досі. Бо, от розумієте, світовий досвід показує, що менше крадуть не там, де суворіше карають, а там, де бути зловленим на корупції означає зазнати масового морального осуду суспільства.

Хоча я давно підозрюю, що більшості наших громадян-антикорупціонерів кортить не викорінення корупції, а масових розстрілів багатіїв з обов’язковою експропріацією експропріаторів, аби за Шаріковим «все відняти і поділити».

Подія друга. Уявіть на хвилинку, що у нас десь завалився міст… через Случ (наприклад), і у річку заїхав цілий потяг. Що завиють всі українські всепропадли від пересічного «недорогенького» до самого Шабуніна? Звісно що, – розікрали при будівництві, злочинна влада, всіх у відставку, а от на Заході подали б у відставку самі…

Ну, от сьогодні у США, в штаті Айова, під вантажним потягом розвалився міст, і 37 вагонів благополучно в’їхали в річку Флойд. Я правильно розумію, в штаті Айова (США) вже теж злочинна влада? Там теж скажена корупція? Там теж розікрали, що могли на будівництві мосту? І уявляєте, я ніде не знайшов інфи про ухід керівництва штату Айова у відставку через аварію. Сидять всі на посадах ,– вагони виуджують та міст відбудовують тепер.

Мене сильно цікавить, а що там з керівництвом міста в Італії, де теж міст рухнув з людськими жертвами? Посадили всіх? Чи не всіх? А кого саме?

Я ніяк не заперечую, – з корупцією боротися треба. Але. Існує реальність, і в реальності тій корупція існує по всьому світові. У всьому світі вона – проблема. Весь світ з нею бореться, хто на що здатний. І найнижчий рівень корупції – не завжди ознака добробуту. З Фінляндії, де показники корупції найкращі в світі, люди масово виїжджають на ПМП до менш благополучних Німеччини, Англії та США. В сусідній з Фінляндією Швеції еміграція – вже проблема, незважаючи на всі приваби «шведського соціалізму».

От і дивишся на все це, і думаєш собі, що в Україні завдало б по корупції сильнішого удару: децентралізація, ПроЗорро та Е-декларування чи так жадані нашим громадянам масові посадки?

Не шукайте простих рішень, – вони часто призводять до складних наслідків.

Автор