Справа за фактом готування до умисного вбивства Аркадія Бабченка

12 вересня 2018 року в мережі інтернет розповсюджено відео з виступом громадянина України В’ячеслава Пивоварника, в якому він повідомив, що готування до вбивства російського журналіста А. Бабченка начебто було «спецоперацією» Служби безпеки України, а він (В. Пивоварник) насправді перебуває у м. Чоп Закарпатської області.

Указана інформація не відповідає дійсності, повністю спростовується зібраними органом досудового розслідування доказами і є черговим фейком, розповсюдженим спецслужбами Російської Федерації з метою спроби дискредитації правоохоронних органів України.

Головним слідчим управлінням Служби безпеки України за процесуального керівництва Головної військової прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом готування до умисного вбивства громадянина Російської Федерації А. Бабченка.

Слідством установлено, що в період з 06.04.2018 по 30.05.2018 громадяни України Г. та П., діючи за попередньою змовою групою осіб, на замовлення спецслужб Російської Федерації, з метою залякування населення, здійснили організацію готування до терористичного акту – вбивства із застосуванням зброї російського опозиційного журналіста А. Бабченка, який змушений був виїхати за межі РФ через постійні погрози життю у зв’язку з публічною критикою державної влади країни-агресора та її керівників.

При цьому, П., перебуваючи з листопада 2017 року на території Російської Федерації, діючи під контролем і за завданням спецслужб цієї країни, передавав Г. інформацію та грошові кошти, необхідні для організації вчинення злочину, координував та контролював хід його підготовки.

Також Г. з метою підготовки до цього та інших злочинів зберігав за місцем свого проживання, а також у власному транспортному засобі та в орендованих ним складських приміщеннях вогнепальну зброю у кількості 12 одиниць (гранатомети РПГ-26, РПГ-22, кулемети і автомати Калашникова різних модифікацій) та бойові припаси у кількості 196 штук.

29.05.2018 у встановленому кримінальним процесуальним законодавством порядку оперативним підрозділом Служби безпеки України проведено імітацію вбивства А. Бабченка.

30.05.2018 громадянина Г. затримано працівниками СБУ та припинено його злочинну діяльність. Йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України, слідчим суддею застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

08.06.2018 повідомлено про підозру громадянину П. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України.

У зв’язку з тим, що П. переховується від органів слідства на території Російської Федерації, 19.06.2018 його оголошено в розшук.

Ухвалою слідчого судді від 09.07.2018 надано дозвіл на затримання П. і доставку до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Вина вказаних осіб у повному обсязі доведена зібраними у кримінальному провадженні доказами (показаннями свідків, висновками судових експертиз, протоколами негласних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій).

У серпні 2018 року прокурором у кримінальному провадженні укладено угоду з Г. про визнання винуватості у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258, ч 2. ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України (організація готування до терористичного акту, незаконне поводження з вогнепальної зброєю та бойовими припасами).

У судовому засіданні Г. визнав свою вину у повному обсязі пред’явленого обвинувачення та дав детальні показання про всі обставини підготовки ним спільно з П. на замовлення «кураторів» з Російської Федерації вчинення терористичного акту, спрямованого на умисне вбивство А. Бабченка, а також щодо отримання замовлення на вчинення терористичних актів стосовно низки інших осіб.

Вироком суду 30.08.2018 вказану угоду затверджено та призначено Г. покарання у виді позбавлення волі строком 4 роки 6 місяців.

Водночас продовжується досудове розслідування, спрямоване на встановлення інших співучасників, причетних до організації вчинення терористичних актів, у тому числі й тих осіб, що перебувають на території Російської Федерації.

Джерело

Автор