Про об’єктивність

Колись у ті часи, коли я ще й не думав про роботу в пресі, заслало моє керівництво мене на тренінг, аби я трохи набув впевненості в собі. Знаєте чому нас там учили? Любити себе. Нагадувати собі, що ми гарні, що ми молодці, що ми багато можемо. Як похідне, що проблеми які перед нами – дрібниця яку ми обов’язково вирішимо. Бо хіба можуть її не вирішити такі гарні хлопці?

Після Помаранчевої революції 2004 р. ми з Alexander Manuylenko на добровольчих засадах топили вату на форумі одного цікавого російського ресурсу. Це було ду-у-уже важко. Щодня нам доводили, що Україна – країна-лузер, країна-помилка, що українці – ні на що нездатні дикуни і грубіяни.

І посилалася російська вата при цьому… на українські ЗМІ.

Ще тоді я звернув увагу на те, що якщо українські ЗМІ взагалі не читати пару тижнів – враження ніби побував за кордоном. Що згідно українських ЗМІ нема в світі місця гіршого за Україну. Ще тоді я не міг втямити як це так? Українські ЗМІ вивалюють на пересічного громадянина тони негативу, а потім самі ж ремствують, що з України люди тікають!

Та ще б пак! Дивно що всі не втекли.

Уявіть що на роботі вам про вашу роботу казатимуть лише самий негатив – скільки ви там протримаєтеся? Як працюватимете?

Коли я отримав змогу поставити такі питання самим журналістам, стабільних відповідей було три. Перше – нема чого дзеркалу нарікати, що є – те показуємо.

Неправда ваша, панове. В житті позитиву не бракує. Ми примудрялися його знаходити і штиркати ваті на форумі у рило. Тільки у ЗМІ про позитив – ані пари з вуст.

Друга відповідь – ми лікарі, наша задача поліпшувати суспільство.

Відповідаю, ніякі ви не лікарі. Ви – м’ясники. Ваш метод лікування – засипати рани сіллю і хто зна, може й виживе? Побалакайте з реальними лікарями, хай вам розкажуть скільки протягне хворий, якому говоритимуть про його стан самий негатив? Чи схочете ви самі лікуватися у такого лікаря?

Третя відповідь – а ти хочеш аби ЗМІ подавали самий лише позитив? Як за совка?

Ні. Я НЕ цього хочу. Я знаю, що крім слів “негатив” і “позитив” існує ще й слово “об’єктивність”. А ви знаєте?

Судячи з останніх скандалів зі ЗМІ – не знають. Не хочуть знати.

Бо жахи продавати вигідніше. Бо інакше як лякати – не вміють.

Така правда. Об’єктивна.

Автор