Робочий візит Марини Порошенко до Республіки Хорватія (фото)

Марина Порошенко взяла участь у відкритті офісу Почесного консульства України у м. Спліт

У рамках робочого візиту до Республіки Хорватія дружина Президента України Марина Порошенко взяла участь в урочистій церемонії відкриття офісу Почесного консульства України в м. Спліт. У заході також взяли участь Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, Міністр закордонних і європейських справ Хорватії Марія Пейчинович, Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, представник Кабінету Міністрів України Сергій Нижинський, Тимчасовий повірений у справах України в Хорватії Ярослав Сімонов, мер м. Спліт Андро Опара та представники української громади в Хорватії.

За словами Марини Порошенко, відкриття офісу Почесного консульства є свідченням зміцнення дружніх відносин між Україною та Хорватією, які завжди допомагали одна одній утвердитися на міжнародній арені.

Перша леді подякувала Почесному консулу України у м. Спліт Івиці Піричу за наполегливу працю у примноженні багаторічної історії співпраці між нашими країнами.

«За останні три роки зусиллями Івиці Пірича та Фонду Порошенка тисячі українських дітей із родин військовослужбовців та переселенців пройшли оздоровлення на узбережжі Адріатичного моря. А десятки поранених українських захисників мали змогу пройти реабілітацію на базах відпочинку в Хорватії. І я дуже вдячна за те, що ми домовилися про продовження цієї важливої співпраці», – зазначила Марина Порошенко.

Дружина Президента разом із Міністром закордонних справ України підняли державний синьо-жовтий прапор над будівлею офісу Почесного консульства України у місті Спліт.

Також у рамках візиту в Хорватію відбулася офіційна зустріч Марини Порошенко із Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем. У ході розмови дружина Президента подякувала за підтримку України та українського народу на шляху до європейської інтеграції та за допомогу у боротьбі проти російської агресії. Зокрема, за гуманітарну допомогу Україні.

Марина Порошенко звернулася до хорватської сторони з проханням продовжити практику лікування та реабілітації на курортах із термальними водами Хорватії наших поранених бійців.

Під час зустрічі обговорювалося питання захисту національної культурної спадщини, яка залишилася на території анексованого Криму та на окупованій території східної України, оскільки Хорватія має досвід повернення культурних цінностей, які були вивезені з країни під час війни 1991-1995 років.

Джерело

 

Марина Порошенко у Хорватії презентувала проект «Книга Миру» та зустрілася з українськими військовими, які проходять реабілітацію у місті Спліт

У рамках робочого візиту до Республіки Хорватія дружина Президента Марина Порошенко зустрілася із дітьми з української громади. Разом вони створили та заповнили нові сторінки національного проекту «Книга Миру».

Презентуючи альбом, в якому українські діти залишають свої сімейні фотографії та пишуть побажання Україні про мирне життя, Марина Порошенко зазначила, що «уже понад чотири роки наша рідна держава змушена захищати цілісність своїх кордонів. І українські мужні воїни роблять все, щоб повернути мир на рідну землю – заради майбутнього українських дітей».

До «Книги Миру» вже приєдналися 24 регіони України, а також представники діаспор зі США, Канади, Туреччини, Португалії та Іспанії. 23 серпня, у День Державного Прапора України, у Києві відбудеться урочиста презентація цього фотоальбому.

На зустрічі також були присутні українські військовослужбовці з Тернопільської області, які брали участь в антитерористичній операції на Сході України, а зараз проходять реабілітацію у м. Спліт. Серед них – молодший сержант Роман Кондрат, лейтенант Ігор Конкульовський, майор Василь Веселовський та Олег Лайбіда.

Цього року вони стали першими, хто відвідав Хорватію завдяки програмі, започаткованій Фондом Порошенка у співпраці з Почесним консулом України в Хорватії Івицею Піричем. Наступна група українських захисників прибуде в м. Спліт уже у вересні.

Дружина Президента привітала українських захисників і подякувала їм за героїзм, мужність та любов до України, а також побажала швидкого одужання та повернення до рідного дому.

Джерело

Автор