Прес-конференція, присвячена першим підсумкам діяльності Об’єднаних сил на Донбасі (фото)

«На Донбасі йде запекла боротьба між минулим і майбутнім», – генерал-лейтенант Сергій Наєв

Про це сьогодні повідомив Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв розпочинаючи прес-конференцію, присвячену першим підсумкам діяльності Об’єднаних сил з початку проведення військової операції на Донбасі.

– Сьогодні тут, на Донбасі, йде запекла боротьба між минулим і майбутнім, формується справжня свідома нація, яка є основою будь-якого здорового суспільства. Для того, щоб вистояти й перемогти, ми всі маємо чітко усвідомлювати, для чого ми тут, що робимо і заради чого, – зауважив Командувач Об’єднаних сил.

Він також зазначив, що певною мірою є символічним перші підсумки діяльності Об’єднаних сил підбивати буквально за кілька днів до 27-ї річниці Незалежності України.

– Колись всі ми раділи, що Незалежність прийшла до нас мирно, без воєн і потрясінь. Як виявилося, тоді, на початку 90-х років минулого століття, ми помилялися. Свобода ні для кого не падає з неба. Свободу треба виборювати. Солдати й офіцери Збройних Сил та Національної гвардії, правоохоронці й прикордонники, керівники та службовці військово-цивільних адміністрацій роблять все можливе, а інколи – просто неможливе, щоб відстояти історичне право нашого народу на свободу й незалежність.

Нагадаємо, що операція Об’єднаних сил розпочалася 30 квітня 2018 року, відповідно до вимог Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» та за наказом Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України.

Джерело

 

Генерал-лейтенант Сергій Наєв: «Життя солдата для нас залишається найвищою цінністю»

Під час прес-конференції, яка присвячена першим підсумкам діяльності Об’єднаних сил з початку проведення військової операції на Донбасі, Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що Об’єднані сили, виконуючи поставлені Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України завдання, приділяли першочергову увагу укріпленню позицій Збройних Сил України на лінії зіткнення. Було відновлено та обладнано близько 40 кілометрів траншей, зведено сотні укриттів для особового складу і техніки.

– Ця робота продовжується, адже життя солдата для нас залишається найвищою цінністю, – зазначив він.

За словами Командувача Об’єднаних сил, окрім цього, триває робота з упорядкування мінно-вибухових загороджень на загрозливих напрямках на визначених ділянках лінії зіткнення. Тимчасом проводиться розмінування ділянок місцевості, які створюють небезпеку, перш за все, цивільному населенню. З початку проведення операції Об’єднаних сил перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів понад 1,5 тисячі гектарів місцевості, близько 30 км шляхів руху та майже 15 гектарів акваторії. За час проведення операції підрозділами Об’єднаних сил виявлено та знищено понад 64 тисячі вибухонебезпечних предметів.

– Водночас, для мене, як для Командувача об’єднаних сил, одним з головних пріоритетів залишається збереження життя і здоров’я особового складу та мирного населення, зменшення кількості безкарних обстрілів противником наших позицій та мирних населених пунктів, – зауважив генерал-лейтенант Сергій Наєв. – Завдяки спільним зусиллям командування Об’єднаних сил, української сторони Спільного центру контролю та координації, за підсумками перших трьох місяців проведення операції, вдалося майже вдвічі зменшити кількість та інтенсивність ворожих обстрілів, зокрема, із застосуванням важкого озброєння. Так, у травні російсько-окупаційні війська здійснили 1 тисячу 532 обстріли наших позицій, а у липні цей показник знизився до 741 випадку. Відповідно, зменшилася кількість обстрілів противником мирних населених пунктів на території Донбасу – з 22 у травні до 3 у липні, – сказав він

Також Командувач відзначив, що в серпні поточного року російсько-окупаційні війська, грубо нехтуючи умовами перемир’я, знову вдалися до різкого збільшення обстрілів позицій Об’єднаних сил, у тому числі із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння.

– Запевняю, що Об’єднані сили і надалі будуть цілеспрямовано діяти щодо надання адекватної відповіді на кожен випадок обстрілів зі сторони окупаційних військ. Ворог має чітко знати – жоден його постріл не залишиться безкарним, – зазначив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Джерело

 

«З початку проведення операції Об’єднаних сил було вдосконалено систему блокпостів, оптимізовано їх кількість та структуру, створено сприятливі умови для переміщення законослухняних громадян», – генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Сьогодні, 16 серпня, під час прес-конференції, яка присвячена першим підсумкам діяльності Об’єднаних сил з початку проведення військової операції на Донбасі, Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергі Наєв наголосив, що ще одним пріоритетом операції Об’єднаних сил є недопущення несанкціонованого вивозу зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин із району ведення операції та встановлення особливого порядку в’їзду-виїзду до (з) району операції Об’єднаних сил.

– З початку проведення операції Об’єднаних сил було вдосконалено систему блокпостів, оптимізовано їх кількість та структуру, створено сприятливі умови для переміщення законослухняних громадян, – зауважив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Він нагадав присутнім, що під час проведення АТО чисельність стаціонарних блокпостів на територіях Луганської та Донецької областей сягала 147. Сьогодні кількість блокпостів знижено до 43, з яких 6 – мобільні. При цьому, за потреби, передбачено можливість збільшення саме мобільної компоненти.

Командувач Об’єднаних сил також зазначив, що під час згаданих заходів контролю силами Національної поліції перевірено понад 465 тисяч транспортних засобів та більше 540 тисяч громадян. Із незаконного обігу вилучено 67 одиниць вогнепальної зброї, майже 40 тисяч одиниць боєприпасів і патронів, більше 2 мільйонів кущів наркотичних рослин, майже 32 кг готових наркотичних і психотропних речовин. За час проведення операції Об’єднаних Сил затримано 449 осіб, причетних до незаконних збройних формувань.

– Хочу зауважити – структурні підрозділи Об’єднаних сил, включаючи правоохоронців та розвідувальні спроможності, провели значну роботу із встановлення осіб, які беруть участь у бойових діях на стороні російських окупаційних військ. Частину з них вже затримали на території України та притягли до відповідальності, частину – знешкоджено. Це – факт, і він має бути застереженням для окупантів та їх посібників. Кожен з них має знати – жоден злочинець не уникне покарання, – зазначив Командувач Об’єднаних сил.

– Об’єднані сили прагнуть зменшити незручності для місцевого населення, що пов’язані із застосуванням заходів контролю, – сказав генерал-лейтенант Сергій Наєв. – Це стосується зменшення кількості стаціонарних блокпостів, їх дообладнання необхідною інфраструктурою. Збільшено кількість робочих місць на контрольних пунктах в’їзду-виїзду для перевірки документів, задіяні рухомі комплекси, що майже вдвічі скоротило термін проходження громадянами контрольно-перевірочних заходів. При цьому, у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, пасажиропотік через контрольні пункти зріс більш ніж в 2 рази, а транспортний – на 39 відсотків, – повідомив він.

Джерело

Автор