2 серпня у Бабиному Яру згадають про нацистський геноцид ромів

2 серпня у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відбудеться жалобний мітинг до Міжнародного дня пам’яті про нацистський геноцид ромів.

Захід розпочнеться о 12:00.

“За час нацистської окупації Бабин Яр став місцем вбивств та захоронень усіх, кому не було місця в створюваному Третьому Райху. Тут вбивали військовополонених та душевнохворих, знищували за національною ознакою євреїв та ромів. В землі Бабиного Яру поховані і ті, хто відважувався зі зброєю в руках протистояти нацистам – радянські підпільники та українські націоналісти. Злочин нацистів — вбивство понад ста тисяч людей — євреїв, українців, ромів. Злочин комуністів — забуття убитих. Обидва не повинні повторитися”, – наголосив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, який візьме участь у жалобних заходах.

В Міжнародній громадській організації ромів «КЕТАНЕ» та Ромській раді України, зазначають, що окрім жалобного мітингу у Бабиному Яру, о 13:30 – 14:00 відбудеться пускання жалобного вінка до р. Дніпро на Рибальському острові, а о 18:00 – 20:00 вечір пам’яті та скорботи у Маріїнському парку «Циганські романси над Дніпром».

3 серпня 2018 проходитиме Всеукраїнська конференція «Постанова Верховної Ради України від 08.10.2004 р. «Про відзначення Міжнародного дня голокосту ромів»: результати за 14 років, сучасний стан та завдання на майбутнє» (конференція розпочнеться о 10:00 в готелі «Козацький» (вул. Михайлівська 1/3).

Нагадаємо, що Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів — пам’ятна дата, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки на конференції «Геноцид — Пам’ять — Надія», що відбулася в Освенцимі 21-23 листопада 1996 р. В Україні цей день відзначається з 2004 року.

У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау у газових камерах було знищено 2897 ромів. Загалом у цьому таборі з 23 тис. ромів, депортованих з 14 країн, загинуло понад 20 тис. Вважається, що під час геноциду загинуло від 600 тис. до 1 млн 500 тис. ромів.

Джерело

Автор