Навігатор проти Новомосковська

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Ви не знаєте міста Новомосковськ, біля Дніпра? Певно, ви ніколи за кермомом не їхали з Києва/Полтави на Запоріжжя/Мелітополь/Бердянськ/Маріуполь. Якщо ж їздили, проїхати це місто ви були приречені. І приречені були збагнути – не ту місцину назвали АТО.

Ця зима для доріг на Донбасі була вироком. Порвало практично все. Але… Варто було виїхати з АТО, проїхати якийсь час тиловими шляхами та в’їхати в Новомосковськ… і приходило усвідомлення – меж для досконалості нема. На кажи «погана дорога» – бувають значно гірші.

Новомосковськ – це мій біль. Щоразу, як я мав їхати в Запоріжжя до родичів, навігатор стабільно прокладав мені дорогу через Новомосковськ, тож долання частини дороги повзком і зупинки серця від відчуття, що тепер підвіска точно ффсьо, вже сприймалися як вирок.

Ситуацію з дорогами у Новомосковську я обговорював не просто з працівниками ДніпроОДА – я ставив це питання самому голові ОДА Валентину Резніченку (живі свідки можуть підтвердити). Відповідь мені була в тому сенсі, що ситуація, звісно, паршива, але, соррі, не парафія ОДА. За децентралізацію місцеві дороги – головний біль місцевої влади. А в місцевій владі Новомосковська, додам від себе, набилися риги, які зайняли чітку позицію, області треба дорога – от область хай їм дорогу збудує. Я вже собі думав, що справа – гаплик. Що тут зробиш?

Аж от. Буквально вчора. Та сама ситуація. Та сама дорога – через Дніпропетровську у Запорізьку область. Навігатор прокладає шлях… і шлях той йде в об’їзд Новомосковська. Не повіривши власним очам, я сунув їхати за порадами навігатора… і цю ділянку дороги подолав зі свистом. Об’їзна дорога, звісно, не ідеал. Але порівняно з Новомосковськом – автобан однозначно. І головне, на окремих ділянках явно помітні сліди свіжого ремонту.

Став я собі думати-гадати – з чого б це навігатор (а в мене гарний навігатор) раптом так прозрів? Все життя він прокладав мені дорогу через Новомосковськ, а тут повів в об’їзд. З чого б це? Швидко збагнув – справа в тому самому ремонті на окремих ділянках. Не маючи змоги відремонтувати всю об’їзну, ДніпроОДА відремонтувала найбільш убиті ділянки траси – і цього виявилося достатньо, аби навігатори, виробники яких збирають статистику руху, почали рекомендувати саме об’їзний шлях. Не через Новомосковськ, а в об’їзд.

Логіка Новомосковського керівництва зрозуміла. Грошей на дорогу шкода. Області треба – хай область будує. Та тільки ці хлопці забули інший важливий принцип – безглуздо воювати з прогресом. В еру інформації зміна обстановки на дорогах фіксується швидко, і водії миттю дізнаються, що з’явився шлях кращій, зі своїх навігаторів. Керівництво Новомосковська хотіло, аби дорогу зробила область – вона її зробила. Об’їзну. Команда ДніпроОДА – підметушилася. Не вийшло її шантажувати.

До керівництва Новомосковська я звертатися не буду – з ним мені все зрозуміло і так. Я звернуся до мешканців Новомосковська. Особливо – до підприємців. Розумієте, не буде тепер у вашому місті потоку водіїв-транзитерів. Ані у ваших магазинах, ані у ваших СТО, ані у ваших готелях… Не буде їхніх грошей. Чому не буде? Бо вами керує… сумлінне і відповідальне керівництво, обране вашими ж земляками. Думайте на наступних виборах – за кого голосувати. Бо ДніпроОДА зупинятися не збирається, а з паном-навігатором – не домовишся.

Можна, звісно, потішити себе думкою, що все це змова Київської хунти. Так взагалі що завгодно можна виправдати. Тільки навігатору те – до мікросхем. Йому пофіг політика, він оцінює ДОРОГИ!

 

Автор