1030 років тому не було ніякого хрещення Московії

Джон Смит

Екзархат московської церкви (т.зв. “УПЦ МП”) примазується до Хрещення Русі-України. Московська церква в Україні якусь там ходу організовує, молебні.

Треба знову нагадати: 1030 років тому не було ніякого хрещення Московії. Було Хрещення Києва, Русі. Тоді не існувало не те що Московської церкви, не існувало навіть Московії.

Тому немає ніяких підстав, щоб представник московської церкви в Україні, ієрарх московської церкви, постійний член Синоду московської церкви Онуфрій організовував святкування Хрещення України. Він, як чинуша чужої церкви, ніхто в цій історії. Він на це не має жодних прав.

Особливо після того, як Вселенський Патріарх зробив роз’яснення з цього приводу. Варфоломій підтвердив, що Константинополь ніколи не визнавав перехід української церкви під владу московської. І навіть назвав такий перехід таким, що відбувся в неканонічний спосіб.

Більш того, через декілька днів після цього член Вселенського Синоду єпископ Елпідофор роз’яснив окремо, що Хрещення Русі (росів) – це Хрещення українців, а не росіян. Тобто московити (як і їхня церква) не мають до цього жодного відношення.

Окрім того, навіть рівень свобод УПЦ МП визначають рішеннями Синоду РПЦ. Як це було лише недавно, коли Синод РПЦ дав їй начебто самоуправлєніє. Але зрозуміло, що це є обманом. Якщо сусідня церква визначає твій рівень свободи, то ти її власність і частина. УПЦ МП, що перебуває в єдності з Московським патріархатом, це частина Московської церкви.

Тож керівник цієї церкви, а насправді представництва РПЦ в Україні, Онуфрій не має ніякого права на організацію святкування нашого українського свята.

Московська церква збирає і організовує українських віруючих під своїм керівництвом, показуючи тим самим, що частина українців святкує цей день з московською церквою, з московитами, своїми ворогами. І через це Москва має якесь відношення до Хрещення Києва. А отже і до Києва взагалі. Що територіальні претензії Росії до України мають якісь історичні підстави.
І допомагають це робити ворогу такі зрадники як Онуфрій, що лише недавно приймав участь в пропагандистських акціях в Єкатеринбурзі. Де в тому числі було заявлено про адіннарот.

Все це є можливим лише через те, що статус Української церкви є досі неврегульованим. Цією невизначеністю користується ворог, паразитуючи на нашому святі і змішуючись з нами. Це треба швидко виправляти.

 

Автор