Спільна заява Генсека НАТО та Президента України (фото, відео)

Відео (англійською, без перекладу).

Підхід до ЗМІ разом з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом#NATOSummit

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 11. Juli 2018

 

Відео (з українським перекладом).

 

Стрім на сайті НАТО

Аудіо на сайті НАТО (російський переклад)

 

Нашою метою є досягнення стандартів НАТО та повна взаємосумісність з силами Альянсу до 2020 року – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна цінує вагому підтримку Альянсом наших реформ у секторі оборони та безпеки відповідно до стандартів НАТО.

«Досягнення стандартів НАТО та відповідність критеріям членства є основними завданнями реформ у сфері безпеки та оборони України», – сказав Президент України під час спільного брифінгу із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

Глава держави нагадав про прийняття нового Закону про національну безпеку, назвавши його «значним кроком вперед». «Ми вдячні Альянсу за важливий внесок у цей документ і за консультативну допомогу. Я особисто кілька разів зустрічався з усіма послами країн-членів НАТО і я вважаю, що ми створили чудовий документ та чудову дорожню карту для майбутнього членства України», – зазначив Петро Порошенко.

«Нашою метою є досягнення стандартів НАТО та повна взаємосумісність з силами НАТО до 2020 року. Для цього ми реалізуємо Річну національну програму в рамках Комісії Україна-НАТО», – підкреслив Президент.

За його словами, ця унікальна програма є ефективним інструментом, що спрямовує всі наші зусилля на одну головну мету – підготувати Україну для майбутнього членства в НАТО.

Єнс Столтеберг зазначив, в свою чергу, що довгострокова мета України – приєднання до Альянсу. «Основний фокус нині – на проведенні реформ. Ви досягли важливого прогресу. Ми вітаємо схвалення нового Закону про національну безпеку. Цей Закон є ключем для започаткування громадського контролю та демократичного нагляду за Збройними Силами та безпековими службами», – підкреслив він.

Генсек НАТО наголосив, що зараз потрібне впровадження Закону, щоб ця реформа вступила в силу.

«Це наблизить Україну до НАТО. Але, в першу чергу це зміцнить вашу безпеку та демократію», – впевнений Єнс Столтенберг.

Джерело

 

Глава держави: Інтеграція до ЄС та НАТО є пріоритетом зовнішньої політики, тому цей курс має бути закріплено у Конституції України

Президент Петро Порошенко наголосив, що інтеграція України до Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу є пріоритетом зовнішньої політики і має бути закріплена в Конституції України.

«Інтеграція до ЄС та НАТО є пріоритетом нашої зовнішньої політики. Цей цивілізаційний вибір міцно підтримується українським народом. Ось чому я маю намір закріпити цей стратегічний курс у Конституції України», – підкреслив Глава держави під час спільного брифінгу для ЗМІ з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Президент зауважив, що сьогоднішня зустріч з Альянсом є символічною, оскільки відзначає 10-ту річницю Бухарестського саміту, коли Україна та Грузія взяли на себе зобов’язання щодо майбутнього членства в НАТО.

«Ми вважаємо, що двері Альянсу залишаться відкритими, і Україна, яка поділяє спільні цінності НАТО, стане союзником, коли ми будемо готові. Ми не запитуємо ні в кого: чи маємо ми право стати країною-членом чи ні. Це суверенний вибір українського народу. І ми вітаємо вашу тверду позицію, пане Генеральний секретар та позицію держав-членів», – зазначив Петро Порошенко.

«Сподіваюся, що союзники визнають і підтримують євроатлантичні прагнення українців», – наголосив Президент.

Джерело

 

Розраховуємо на підтримку НАТО миротворчої місії на Донбасі під мандатом ООН – Глава держави

Україна розраховує на підтримку Північноатлантичного альянсу у рамках миротворчої місії в окремих окупованих районах Донецької та Луганської областей, яка працюватиме під мандатом Організації Об’єднаних Націй. Про це Президент Петро Порошенко заявив під час під час спільного брифінгу із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Брюсселі.

«Ми розраховуємо на підтримку НАТО в рамках багатонаціональної місії з підтримання миру під мандатом ООН на Донбасі, яка матиме повний доступ по всій окупованій території України, включаючи неконтрольовану частину державного кордону», – сказав Глава держави перед початком засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав та урядів з Україною і Грузією на тему: «Безпека, реформування сектору оборони та співробітництво».

Петро Порошенко в черговий раз наголосив, що санкції проти РФ не можуть бути зняті, поки Росія не змінить свою агресивну поведінку.

«З такою поведінкою, так само як і з російською реваншистською політикою, не можна миритись», – підкреслив він.

Джерело

 

Президент: Україна не підтримуватиме жодних загальноєвропейських проектів за участі країни-агресора – Росії

Україна не підтримуватиме загальноєвропейських проектів, в яких бере участь Росія – країна, що здійснила агресію проти нашої держави, заявляє Президент Петро Порошенко.

«Ми не будемо підтримувати будь-які загальноєвропейські проекти за участі Росії, особливо ті, які підривають нашу безпеку», – наголосив Глава держави під час спільного брифінгу з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Джерело

 

Президент України та Генсек НАТО: Росія має вивести свої війська та припинити підтримку бойовиків в Україні

Президент Петро Порошенко наголосив, що Росія повинна зупинити постійні обстріли, вивести важку зброю та свої війська з території України, а також звільнити українських затриманих та політв’язнів.

«Ціную увагу НАТО до російської агресії на Донбасі та незаконної анексії Кримського півострова», – наголосив Глава держави під час спільного брифінгу для ЗМІ з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

«Україна залишається повністю прихильною до мирного врегулювання ситуації через негайну імплементацію Мінських угод. Єдине, чого потребує Україна – це мир та повернення українського суверенітету над окупованою територією», – зауважив Петро Порошенко.

Водночас Президент вкотре наголосив, що політичне вирішення неможливе, поки не будуть виконані всі необхідні безпекові умови і поки Росія не виконає свої зобов’язання.

У свою чергу, Єнс Столтенберг розповів, що планує обговорити безпекову ситуацію в Україні, реформи сектору безпеки та двосторонню практичну співпрацю.

«НАТО має тверду позицію щодо підтримки українського суверенітету та територіальної цілісності. І ми рішуче засуджуємо незаконну анексію Росією Криму. На Сході України ситуація залишається серйозною, з щоденним порушенням режиму припинення вогню та порушенням прав людини», – наголосив Генеральний секретар НАТО.

Єнс Столтеберг підкреслив, що Мінські угоди залишаються шляхом до миру і всі сторони мають виконати свої зобов’язання.

«Росія має спеціальну відповідальність – вона має вивести свої війська та припинити підтримку бойовиків в Україні», – наголосив він.

Джерело

 

Україна є важливим елементом євроатлантичної безпеки – Президент

Президент Петро Порошенко зазначає, що Україна вдячна за пропозицію участі у цьогорічному Саміті НАТО, який є надзвичайно важливим для безпеки світу та для нашої держави.

«Я хотів би подякувати Генеральному секретарю Столтенбергу та всім колегам з країн-членів НАТО за запрошення Україні взяти участь у заходах Саміту. Це чітке визнання того, що Україна є важливим елементом євроатлантичної безпеки», – сказав Глава держави під час спільного брифінгу для ЗМІ з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Петро Порошенко зазначив, що вдячний також за можливість зустрітися з членами НАТО на найвищому рівні та продовжити важливий діалог, який відбувається протягом останніх чотирьох років. Він також висловив сподівання, що сьогодні Альянс знову підтвердить свою тверду прихильність підтримці України та продемонструє єдність та солідарність у нашій боротьбі проти російської агресії.

«Я також очікую, що наші дискусії з країнами-членами Альянсу сприятимуть подальшому розвитку практичної співпраці між Україною та НАТО», – додав Президент, констатувавши, що комплексний пакет допомоги, запропонований для України на останньому Саміті НАТО в 2016 році, допоміг зміцнити наші оборонні можливості.

«Дуже важливо, що в заяві цього Саміту ми знову підтвердили, що двері НАТО відкриті для України та для Грузії. Ми прагнемо продовжувати глибоку модернізацію нашої країни в інституційному, політичному та економічному вимірах. Наші спільні зусилля по створенню успішної, процвітаючої та стійкої України – найкраща відповідь на російську агресію та пропаганду», – сказав Глава держави.

Єнс Столтенберг, у свою чергу, заявив, що НАТО та союзники продовжуватимуть підтримувати процес реформування в Україні, надаючи консультації, тренінги, оснащення.

«Всеосяжний пакет допомоги політичних та практичних заходів є також частиною такої підтримки. Він також включає експертні консультації в Києві та такі проекти, як, наприклад, у сфері кібербезпеки, медичної реабілітації та логістики», – сказав Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу.

Він також підкреслив, що НАТО глибоко цінує внесок України в діяльність Альянсу, від Косово до Афганістану, а також у Сили реагування НАТО.

«Більше 20 років відмінного партнерства між Україною та НАТО зробили внесок в євроатлантичну безпеку. Хочу подякувати за Ваші зусилля з поглиблення зв’язків між Альянсом та Україною», – сказав Єнс Столтенберг.

Джерело

 

 

 

 

Автор