Маленька газова перемога

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Новина раз. Видобуток природного газу в Україні збільшився на 4,2% (на 838 млн. куб. м.).
Новина два – це не межа. Уряд заявляє про намір збільшувати українське газовидобування на 1 мільярд кубів щорічно. В такий спосіб Україна, у якій власний видобуток покриває лише 65% від потреби, помалу позбудеться зовнішньої залежності від газу.

Наскільки такі плани уряду реальні? Давайте розберемося.

Для вирішення проблеми видобутку газу існує два шляхи. Перший – залучити гроші держави, і, якщо їх не розкрадуть, буде результат. Другий – залучити приватного інвестора, який з видобутку газу матиме прибуток, але податки платитиме в Україні, а зарплатні – українцям. На перший шлях у України грошей нема, гадаю, це очевидно. Що з другим?

Американська «Trident Acquisitions Corp.» висловила намір інвестувати в Україну. «Укргазовидобуток» продовжив термін спецдозволів на розробку 39 родовищ у Харківській і Луганській областях. «Burisma Group» вийшла на рівень видобутку більше 1 мільярду на рік і продовжує його нарощувати. «Укрнафтобуріння» у перше півріччя минулого року збільшила видобуток на 64,6% і вводить в роботу чотири нові свердловини. ДТЕК щойно пробурив свердловину глибиною 5 652 м на Семиренківському родовищі, а за підсумками 2017 р. вийшов на обсяг видобутку 1,65 млрд. кубометрів. «East Europe Petroleum» (33% – «Нафтогаз») розширює п’ять видобувних майданчиків, що їй належать.

Крім того, про бажання інвестувати у видобуток газу в Україні заявили компанії «Твінс Груп», «Еліон Інвест», «Прайс Компані», «Сенс-Д», ТД «АМ Трейд», «Вест-газ-плюс», тощо.

Що стало причиною такого пожвавлення інтересу до видобутку газу в Україні? Очевидно, наявність в країні тричі проклятої ОДНОЇ ціни для всіх. Так-так, тої самої, яка, з одного боку, викликала зростання тарифів, з іншого, зробила прибутковим наш вічно та перманентно збитковий «Нафтогаз». До тарифів ще доберемося, а поки що – про інше.

Що дасть нам таке пожвавлення видобутку газу на нашій території?

По-перше, вже згадані податки й ренту для держави, та зарплатні для працівників. Погодьтеся, приємно буде коли українські підприємства годуватимуть українських газовиків, а не російських або словацьких.
По-друге, Україна повністю закриє свої потреби в газі. А це означає, що європейським компаніям буде більше не треба додатково купувати у Росії газ для України, аби перепродати його нам, і ринок України Москва втратить назавжди.
По-третє, практика показує, що газ вигідно продавати ближче до місця, де його видобули, позаяк транспортування теж коштує грошей. Віщую «зраду»: «олігархи багатітимуть на дешевому українському газі, тобто на українських надрах». Відповідаю – наявність ОДНОЇ ціни на газ призводить до того, що газ вітчизняного виробництва стає не набагато дешевший за імпортний, а отже металургам і хімікам доведеться продовжувати інвестувати в технології енергозбереження.

Нарешті, повноцінний внутрішній ринок, наповнений газом вітчизняного виробництва, приведе до здешевлення газу всередині країни, а отже – на закупівельній ціні для «Нафтогазу». Тобто – на тарифах для населення, які зараз серед іншого передбачають закупівлю певного обсягу імпортного газу. І без шкоди для держави та занурення у борги.

Енергетична незалежність, про яку в нас говорять ще з часів Кучми, ризикує стати справою самого недалекого майбутнього.

Чи може їй щось завадити? Так може. Прихід до влади політсили, яка під гаслом «поліпшення добробуту громадян» поверне практику «трьох цін», знову зробить «Нафтогаз» збитковим, почне міняти правила на газовому ринку в ручному режимі… Та ще й відома практикою укладання нечувано «вигідних» контрактів та відміни угод, укладених державою з міжнародними корпораціями. Від такої влади приватні видобувники газу чкурнуть як ошпарені.

Але судячи з інтересу промислових компаній до видобутку газу в Україні, в прихід такої влади вони не надто й вірять.

 

Автор