Президент взяв участь в урочистостях з нагоди випуску магістрів ІМВ КНУ імені Тараса Шевченка (фото, відео)

Символічно, що Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду» підписав сьогодні у присутності випускників Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка, які вже скоро захищатимуть інтереси України на міжнародній арені. Дякую керівництву цього славетного навчального закладу, професорам, педагогам за невтомну працю, а також випускникам та студентам – майбутнім дипломатам. Пишаюся тим, що належу до багатотисячної когорти випускників Інституту.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 26. Juni 2018

 

Президент підписав Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду»

 

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду».

Під час участі в урочистостях з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Глава держави звернувся до випускників: «Впевнений в тому, що сьогодні ця наша зустріч має запам’ятатись. Я прийняв рішення, що сьогодні саме тут ми маємо підписати Закон про запуск антикорупційного суду».

Він нагадав, що цей Закон був проголосований Верховною Радою у надзвичайно короткі терміни в першому читані і в цілому. «І думаю, що буде символічно, що саме в цих стінах відбудеться запуск цього процесу», – додав Петро Порошенко.

«Дуже щасливий був би бачити випускників інституту серед кандидатів у судді Вищого антикорупційного суду. Рівень підготовки, я наголошую, достатній. А ще законодавець вписав наявність міжнародного досвіду. А в кого міжнародний досвід має бути як не у випускників інституту?», – зазначив Петро Порошенко.

«Фактично, крім прикінцевих положень, Закон складається лише з двох статей. Стаття 1. Утворити Вищий антикорупційний суд. Стаття 2. Місце знаходження, територіальна юрисдикція і статус визначаються Законом «Про Вищий антикорупційний суд», – процитував Глава держави положення підписаного ним Закону.

Президент особливо наголосив на важливості створення суду до кінця цього року. «Впевнений в тому, що це створить величезний прорив у інвестиційному кліматі», – підкреслив він.»

«Ми будемо захищати бізнес і економіку від корупції, від тиску правоохоронних органів, забезпечувати доступність фінансування», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави наголосив на важливості створення справедливого суду для українських громадян і для інвесторів. «Саме тому мною була започаткована конституційна реформа судової гілки влади. Був сформований новий Верховний суд, який зараз демонструє кардинальні зміни, які відбулися в судовій системі. Протягом цього року відбувається повне перезавантаження судової системи», – зазначив він.

Президент підкреслив: «І ще одна дуже важлива деталь – створення антикорупційної інфраструктури. Я наголошую, що корупція не менш небезпечна для держави, ніж російська агресія і незаконна анексія Криму».

За його словами, в Україні започаткували створення абсолютно незалежної антикорупційної інфраструктури для ефективної боротьби з корупцією. Він нагадав про створення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної інфраструктури, Національного агентства запобігання корупції. «І система електронних декларацій, яку 20 років обіцяли, що у нас будуть відповідати за те, щоб твої видатки співпадали з твоїми доходами. І ти маєш пояснити це суспільству, якщо ти – державний службовець», – додав Президент.

За словами Петра Порошенка, ключовим елементом, який завершує створення антикорупційної інфраструктури є створення Вищого антикорупційного суду. Глава держави зазначив, що боровся за його створення останні 2,5 роки. «Було дуже важливо, щоб антикорупційний суд був складовою Закону про судоустрій, який ми прийняли у 2016 році. Вимога створення антикорупційного суд була закладена у моєму посланні з питань зовнішньої і внутрішньої політики, яке я оголосив у 2016 році в Парламенті», – нагадав він.

Президент також додав, що багато скептиків було довкола цього питання, висловлювались сумніви щодо створення цього суду. «Що нібито в Парламенту недостатньо політичної волі. Хтось намагався шукати суто з політичних причин «чорну кішку у чорній кімнаті», коли її там не було», – зауважив він.

Водночас Президент наголосив, що Верховна Рада підтримала його законопроект конституційною більшістю.

«Для нас це надзвичайно важливо, щоб незалежний, об’єктивний суд, якому, так само як і всій судовій системі, довіряли б і український народ і інвестори, якнайшвидше почав функціонувати», – сказав Петро Порошенко. Він наголосив, що закликав міжнародні організації якнайшвидше делегувати експертів для того, щоб сформувати експертну раду, яка разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів приступить до формування нового суду.

Джерело

 

Успіхи наших дипломатів не менш важливі, ніж успіхи наших воїнів на фронті – Президент випускникам Інституту міжнародних відносин

 

Під час участі в урочистостях з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Президент Петро Порошенко подякував викладацькому колективу навчального закладу за підготовку високопрофесійного та патріотичного дипломатичного корпусу.

«Протягом 75 років саме інститутом сформована потужна армія українських дипломатів. Армія, успіхи якої не менш важливі, ніж успіхи наших воїнів на фронті», – наголосив Петро Порошенко.

«Я пишаюся тим, що належу до багатотисячної когорти випускників нашого інституту», – сказав Президент та подякував керівництву університету та інституту «за невтомну працю, за істино громадянську позицію, які, навіть ще за радянських часів, навчили дуже критично ставитися до інформації і ідеології, і до місця України в світі».

«Саме тут вчили любити Україну, виховували дипломатів, громадян, які відповідали трьом «П» Генадія Удовенка – порядність, професіоналізм та патріотизм», – наголосив Президент та підкреслив, що випускників ІМВ чекають в багатьох авторитетних компаніях та організаціях. При цьому він висловив побажання, «щоб якомога більше випускників ІМВ потрапили до системи Міністерства закордонних справ». «Там зараз вирішуються надзвичайно важливі віхи для розвитку нашої держави», – сказав Президент.

«За останні чотири роки вже ніхто не сплутає, де це є Україна. І роль і заслуга дипломатів тут надзвичайно велика. П’ять років тому чи міг хтось мріяти про такі сміливі та амбітні проекти, як безвізовий режим, як ратифікована Угода про асоціацію, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, комплекс реформ, який був проведений» – сказав Президент та підкреслив, що величезна заслуга в розробці та імплементації цих досягнень належіть українським дипломатам – випускникам ІМВ.

Глава держави підкреслив, що українці за останні чотири роки отримали право вільно подорожувати всім світом – не лише до 28 країн Шенгенської зони, а й майже до 130 країн без віз, або отримуючи візи на кордоні.

«Це один зі ступенів свободи, яку забезпечили нашій нації українські дипломати», – сказав Президент та наголосив, що «це означає повернення України до великої родини європейських народів та «останнє прощавай» Радянському Союзу та Російській імперії, гарантування існування суверенної незалежної держави України».

Президент нагадав, що 1 вересня минулого року набула чинності і Угода про асоціацію з Європейським Союзом, включно з ЗВТ. «Це також було поле нашої боротьби. 1163 дні українські дипломати боролися за ратифікацію в кожній країні Європейського союзу», – сказав Петро Порошенко та нагадав про спроби Російської Федерації зірвати ратифікацію Угоди шляхом маніпуляцій в Нідерландах, «щоб знищити нашу Революцію Гідності».

Президент наголосив, що Угода про асоціацію та зона вільної торгівлі з ЄС працюють успішно та ефективно. «На 30% на рік зростає наш товарообіг з Європейським Союзом. Зростають інвестиції ЄС в Україну. Лише за останній рік більше 100 заводів було побудовано нашими партнерами-інвесторами, створено десятки тисяч робочих місць, різко зросли платежі до державного і місцевих бюджетів», – сказав Петро Порошенко.

«Саме головне – є тверда впевненість в дорозі, якою ми йдемо», – підсумував Президент.

Глава держави також вручив дипломи найкращим випускникам Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка.

Джерело

 

Двері НАТО для України відкриті і нам з вами треба наполегливо працювати над проведенням реформ – Президент

 

Президент Петро Порошенко наголосив, що не існує країн в світі, які би проводили такі широкомасштабні реформи в умовах війни, як це робить Україна.

«Перше і надважливе – це реформа сектору оборони і безпеки, створення потужної української армії», – зауважив Глава держави під час урочистостей з нагоди випуску магістрів Інститутом міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Він додав, що українські Збройні Сили входять в десятку найбільш ефективних армій Європи і займають перше місце серед країн не членів НАТО.

«Це наша з вами заслуга. І ми переводимо весь сектор оборони і безпеки під стандарти НАТО», – наголосив Президент, нагадавши, що на минулому тижні парламент ухвалив його Закон про національну безпеку.

Глава держави подякував депутатам за підтримку. «Це кардинальна, стратегічна зміна сектору оборони і безпеки. Ми поставили на порядок денний повну взаємосумісність – interoperability Це в той час, коли чотири роки тому вимовити це слово ніхто не міг. А на сьогоднішній день стоять у порядку денному вже конкретні кроки імплементації. Збільшується цивільний контроль за сектором оборони і безпеки. Збільшується прозорість фінансування, але головне – збільшується ефективність дій сектору оборони і безпеки, підвищується довіра до нас з боку наших партнерів», – зазначив він.

«І ми стверджуємо, що двері НАТО для України відкриті і нам з вами треба наполегливо працювати над проведенням реформ», – підкреслив Президент. За його словами, Закон про національну безпеку створює для цього надзвичайно важливий базис. «Найближчим часом він має надійти мені на підпис. І це буде дуже важливий етап реформування сектору оборони і безпеки», – додав Глава держави.

Джерело

 

Україна планує більш тісну інтеграцію з ЄС в енергетичній та цифровій сферах – Президент

«Продовжуємо роботу над просуванням запуску європейського Плану підтримки України на зразок «Плану Маршалла», – заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи перед студентами та викладачами Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Глава держави особливо акцентував на важливості нових інвестиційних проектів для нашої країни та повідомив, що в ці дні в столиці Данії відбувається ІІ Міжнародна інвестиційна конференція на підтримку України. При цьому він зазначив, що запланована низка важливих переговорів з міжнародними партнерами України та міжнародними фінансовими організаціями, включаючи МВФ. «І до Києва, до України надійдуть нові інвестиційні проекти», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави також повідомив, що за два тижні в Брюсселі на саміті Україна-ЄС, який відбудеться 9 липня, він планує обговорити з керівництвом та лідерами Європейського Союзу подальші шляхи поглиблення політичної асоціації України та ЄС, включно зі створенням Енергетичного союзу, Цифрового союзу та інших напрямків, в яких «Україна та Європа мають створити більш тісну інтеграцію».

Джерело

 

Перед Україною і перед вами стоять надзвичайно амбітні завдання – Президент молодим українським дипломатам

Президент Петро Порошенко окреслив завдання для українських дипломатів – забезпечити міжнародно-правову відповідальність Росії за збройну агресію проти нашої держави на Сході та незаконну анексію Криму.

«Багато чого, що зараз роблять за моїм дорученням українські дипломати, що характеризується словом «вперше». Вперше ми використовуємо міжнародний арбітраж. Вперше ми використовуємо міжнародний суд. Вперше ми використовуємо конвенції, включно з конвенціями щодо відповідальності за фінансування тероризму та расову дискримінацію, яку Росія проводить проти кримських татар та українців в незаконно анексованому Криму», – підкреслив Петро Порошенко під час виступу в Інституті міжнародних відносин.

Глава держави наголосив на важливості максимального використання міжнародних правових механізмів і в подальшому зміцнення «механізму деокупації окупованого Криму, забезпечивши міжнародно-правові кроки з відповідальності Росії за мілітаризацію півострова, відновлення російських військових баз, перетворення Криму на «острів несвободи».

«Для нас це має абсолютно принципове значення», – наголосив Президент.

«Перед Україною, а значить перед вами стоять надзвичайно амбітні завдання. Все сьогодні залежить від нас з вами. Вас сьогодні, як випускників, чекає українська економіка, чекає реформований державний сектор, де через конкурсні процедури можна буде влитися в славну когорту українських державних службовців, українських дипломатів», – звернувся до випускників інституту Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що такі можливості відкриває вже підписаний ним Закон «Про дипломатичну службу», нагадавши, що особисто був залучений до підготовки цього документа ще в якості Міністра закордонних справ України в 2009-2010 роках.

Джерело

 

Автор