Президент взяв участь у XIV Українському муніципальному форумі (фото, відео)

Децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії. Вона зменшує вплив держави на розподіл грошових ресурсів, демонополізує та розосереджує фінансову владу.Крім того, курс України на децентралізацію повністю відповідає нашим євроінтеграційним планам, адже синхронізований з Європейською хартією місцевого самоврядування. Час показав, ми не помилилися у своїх розрахунках. Курс виявився правильним, а децентралізація – результативною. #Децентралізація

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 18. Juni 2018

 

Нині більшість державних грошей знаходяться саме у місцевих бюджетах – Президент про зростання фінансових можливостей об’єднаних громад

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що фінансові можливості громад значно розширилися в результаті проведення децентралізації і закликає до їх ефективного використання на місцях. Про це Петро Порошенко сказав під час виступу на XIV Українському муніципальному форумі.

«Раніше органи місцевого самоврядування, всі це знають, і не треба нікого в цьому переконувати, це були каси по виплаті заробітної плати. Ніякого розвитку, ніякої стратегії не можна було б робити, бо не було відповідної фінансової підтримки. А тепер органи місцевого самоврядування є мозковим центром, де планується і забезпечується стратегія розвитку», – підкреслив Президент.

За його словами, так відбувається, бо громади мають власну дохідну базу, яка вже не залежить ні від кого. «Можу наголосити, що ми з вами про це мріяли багато-багато не років, а десятиліть. Бо, крім власної дохідної бази, вони мають ще гарантовану підтримку з державного бюджету», – зауважив він.

Президент наголосив: «Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%».

«Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах», – підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що в часи, коли був народним депутатом та очолював парламентський бюджетний комітет, частка місцевих бюджетів ледь перевищувала 30%, в 2014 – 2015 роках була 45%.

Він підкреслив, що рух у напрямку збільшення частки місцевих бюджетів буде продовжено: «За чотири роки ми з вами спільно зробили колосальний перерозподіл на користь кого – на користь громадян України, на користь громад».

«Це наше спільне досягнення і ми маємо донести в наслідок чого у нас з’явилися дороги, з’явилось освітлення, з’явились дитячі садки, з’явився престиж роботи в органах місцевого самоврядування. Виросла заробітна плата у тих, хто працює. Створена додаткова мотивація», – зауважив Президент.

Глава держави також зазначив, що є ще більш промовистий індикатор. «Цього року частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів становитиме, за прогнозом, 30%. Власна дохідна база, куди ніхто ні звідки не лізе. Це ваші гроші. В 2014 році, до початку децентралізації, вона складала менше 1%. В 2015 році, вже за підсумками першого року реформи, виросла до майже 27%», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, від 2014 року і дотепер, державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів. «Я думаю, що це дуже промовисті цифри. У 2014 році цифра була півмільярда, зараз – майже двадцять мільярдів гривень. Це є дуже яскрава демонстрація рішучості та ефективності дій держави, влади, Президента, Уряду у напрямку децентралізації»,- сказав Президент.

Він також зазначив, що зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. «Хочу наголосити, що це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і збільшення надходжень до загального фонду місцевих бюджетів за січень-травень до відповідного періоду минулого року становить 24%», – сказав Президент.

Глава держави особливо відзначив, що в 665 об’єднаних територіальних громадах такий приріст в середньому склав 65%. «За рік на 65 % зросли бюджетні надходження об’єднаних територіальних громад», – підкреслив він.

«Об’єднані територіальні громади отримали статус міст обласного підпорядкування, і, на відміну від інших, органи місцевого самоврядування і об’єднаних територіальних громад, крім власних доходів, напряму отримують до своїх бюджетів фінансові ресурси у вигляді трансферту з державного бюджету. 665 об’єднаних територіальних громад вже зараз перебувають в прямих міжбюджетних відносинах з державним бюджетом України», – зазначив Президент.

За його словами, загалом, згідно з планом перспективного розвитку добровільного формування громад, передбачено створення 1200 об’єднаних територіальних громад. «І їхні гроші вже зараз чекають – об’єднуйтесь і беріть», – сказав Президент.

Глава держави також додав, що поступово громади та обрані ними органи місцевого самоврядування вчаться ефективно використовувати надані їм додаткові ресурси та розширенні повноваження. «Тому ініційоване вами обговорення питань демократії на місцевому рівні є надзвичайно важливим. Щоб нарешті люди могли спитати у органів місцевої влади – а як ефективно використовуються гроші платників податків. Чи вони лежать на депозитному рахунку, де розщеплюються? Там «відкат», там відсотки?», – зауважив він.

«Люди хочуть і мають жити добре вже зараз, а не чекати п’ять років коли повернуться гроші з депозитів. Треба допомогти? Треба навчити? Треба організувати консультацію? До ваших послуг», – підкреслив Президент.

«Я зараз хочу звернутися і до телеглядачів, дорогі співвітчизники, якщо у вашому місті, селищі чи селі вперше за багато-багато років полатали дорогу, встановили освітлення, почали нарешті вивозити сміття, зробили ремонт школи чи дитячого садка, який не робили десятиліттями, або навіть побудували нову школу – знайте, що це не просто вам пощастило з Головою. Хоча і не без цього. Це результат реформи децентралізації», – також сказав Президент.

Джерело

 

Українська влада продовжує зміцнювати правову базу децентралізації – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що українська влада продовжує зміцнювати правову базу децентралізації і підтримувати спроможні місцеві громади. Він нагадав, що навесні було ухвалено Закон щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл та селищ до громад міст обласного значення.

«Він вирішує проблему великих міст, які обмежені прилеглими до них територіями сіл та селищ, і доволі часто стикаються з проблемою відсутності вільних територій для розбудови інфраструктури, нових житлових районів», – сказав Петро Порошенко.

При цьому він зазначив, що значна частина мешканців відповідних сіл та селищ, працюючи у місті і фактично сплачуючи до його бюджету податки, позбавлена можливості користуватися результатами соціально-економічних, культурних та інших проектів, в які вони вкладають власні гроші як платники податків.

«Чому я підписав цей Закон? Тому, що від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села та селища, що є його «супутниками». Для мешканців останніх стануть доступними якісніші соціальні, адміністративні, інші послуги, які надаються з місцевого бюджету», – сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що «великі міста отримають нові території для розбудови. Таке об’єднання рано чи пізно стане потужним поштовхом для розвитку приміської інфраструктури, мережі електропоїздів, автобусів, автодоріг».

За оперативною інформацією Міністерства регіонального розвитку, протягом травня-червня вже проведено консультації з питань приєднання сільських, селищних громад до громад міст обласного значення у більше, ніж сімдесяти містах.

«В цілому мало, але для початку – достатньо, інтерес до нових можливостей проявляється», – зазначив Петро Порошенко та повідомив, що вже розроблено проект Закону «Про міські агломерації». «Він не зазіхає ні на чиї права, але має визначити основи функціонування міської агломерації як форми співробітництва територіальної громади центру агломерації та територіальних громад сіл, селищ, міст, що розташовані в зоні його економічного, соціального та культурного впливу. Це дозволить створити умови для економічного зростання, інфраструктурного та соціального розвитку як великих урбанізованих міст, так і прилеглих до них населених пунктів», – сказав Президент.

За його словами, головним при утворенні ОТГ, і це має принципове значення, є добровільність та взаємна вигода всіх учасників процесу. «А держава має подбати про права та інтерес менших і слабших перед більшими та сильнішими. І звичайно тут не повинно бути поспіху, маємо ретельно проаналізувати та публічно обговорити саму концепцію закону», – додав Порошенко.

Джерело

 

Президент: Децентралізація – одна з найефективніших реформ в державі

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що децентралізація є однією з найрезультативніших реформ з тих, що обули проведені в країні останнім часом. «Децентралізація – це є моє дітище, і я наполегливо працюватиму над цим проектом рівно стільки, скільки мені відміряє бути при владі український народ», – сказав Президент під час виступу на XIV Українському муніципальному форумі.

Глава держави висловив переконання, що ця реформа має бути предметом спільної роботи. «Поки я Президент, ревізії цього курсу не допущу. Тому, що децентралізація відповідає інтересам громад, їхніх мешканців і всіх громадян України. І Україна стає сильнішою, коли стають сильнішими громади, коли ні в кого не підніметься голос пропонувати нам сепаратизм та федералізацію», – додав він.

«Час показав, що ми не помилилися в своїх розрахунках. Курс виявився абсолютно правильним, а децентралізація виявилася результативною», – констатував Глава держави.

Петро Порошенко нагадав, що курс на децентралізацію він проголошував ще у своїй передвиборчій програмі і розпочав його втілення одразу після виборів. Він назвав надзвичайно важливим, що зазначений напрямок був підтриманий Урядом України, Верховною Радою та отримав потужну підтримку органів місцевого самоврядування.

Завдяки цьому та підтримці міжнародних партнерів в Україні вдалося «зробити максимум можливого для того, щоб імплементувати кращий іноземний досвід від Польщі і Німеччини до Норвегії в реалізації проекту децентралізації».

«Об’єднаними зусиллями ми за ці чотири роки зробили реальне місцеве самоврядування, муніципальну владу як один із надзвичайно важливих суб’єктів владного права в Україні», – наголосив Президент.

Говорячи про успішність та результати реформи, Глава держави підкреслив, що в першу чергу децентралізація наблизила владу до людей. По-друге, вона сприяє вирішенню в найкращий спосіб багатьох інфраструктурних і соціальних проблем. «І від того наша країна стає набагато сильнішою. Навіщо їздити і питати у Києва, де будувати лікарню, дитсадок і що в першу чергу? Яким є пріоритет місцевої влади? І ця сила країни особливо важлива на тлі боротьби з російською агресією», – сказав Петро Порошенко.

Третій, надзвичайно важливий момент – децентралізація відповідає євроінтеграційним планам України, «бо наша децентралізація повністю синхронізована з європейською хартією місцевого самоврядування».

Та найголовніше – децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії держави, наголосив Президент. «Вона зменшує вплив держави, точніше – уповноважених нею осіб, на розподіл грошових ресурсів, демонополізує, розосереджує фінансову владу», – констатував він, адже зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. Все це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і сприяло суттєвому збільшенню надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що цей курс формувався в надзвичайно складних умовах, коли Україна в той час щойно дала відсіч спробам РФ влаштувати штучну федералізацію, і Москва вдалася до збройної агресії проти нас. Коли наша держава мала працювати над створенням нової української армії, що потребувало значних коштів.

Не менший спротив децентралізації, за словами Президента, чинило й численне чиновництво центральних органів виконавчої влади, оскільки боялися втратити фінансові потоки, якими увесь час, всі 26 років нашої незалежності, постійно живилися. «Ви це знаєте як ніхто. І ніхто і мріяти не міг, щоб зникли черги з «ходаків», які мали випрошувати кожну гривню на вирішення найгостріших питань області, міста чи району», – зазначив Петро Порошенко.

Нині ж представники громад на місцях, місцева влада констатують кардинальну зміну ситуації завдяки проведеній реформі, підкреслив Глава держави. «Нещодавно я зустрівся з мером одного обласного центра-мільйонника і при представниках місцевого самоврядування я запитав – ви за три роки, що головуєте, хоч раз гроші до Києва возили? Возили, щоб отримати кошти на розвиток міста? Була абсолютно чітка відповідь – ні. Цього більше немає. До мене ніхто не лізе, до мене ніхто не дзвонить, ніхто не нав’язує виконавців тендерів, ніхто не ставить будь-яких вимог про виділення фінансування, ніхто не «викручує руки». Якщо мене спитати що таке децентралізація – так ось саме це. Ваша відповідальність, ваші повноваження, ваші права», – сказав Президент.

«Отже, недарма чотири роки тому і я, як Президент, і все політичне керівництво країни започаткувало децентралізацію, яка в решті-решт стала ключовою і найрезультативнішою реформою, або однією з найрезультативніших разом з безвізом, Угодою про асоціацію, реформуванням сектору оборони і безпеки. Децентралізація за визначенням, в тому числі і всього світу, стала однією з найефективніших реформ в державі», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Ми впроваджуємо інноваційні методи самоврядування – Президент під час XIV Українського муніципального форуму

Під час відкриття XIV Українського муніципального форуму, Президент Петро Порошенко наголосив, що в державі зараз активно впроваджуються інноваційні методи управління і розширення впливу людей на органи влади та місцевого самоврядування.

«На Київщині щойно запустили систему uvaga.ua. Це – програмний інструмент, інтерактивна карта з точною локалізацією проблеми та чітким визначенням конкретної посадової особи, яка відповідає за її вирішення» – навів приклад Глава держави.

«Не треба чекати, не треба давати роки на вирішення. Одразу, миттєво. Ми знаємо, де точка проблеми, перевірили, спільно об’єдналися і цю проблему вирішили. Кожен громадянин зі свого мобільного телефону практично в один дотик отримає можливість повідомити про актуальну проблему. І не тільки повідомити, а ще й зможе відстежувати динаміку її вирішення, розуміючи хто персонально відповідає за її вирішення», – зазначив Петро Порошенко.

Глава держави подякував Королівству Норвегії в особі Надзвичайного і Повноважного Посла цієї країни Уле Тер’є Хорпестада за допомогу в організації XIV Українського муніципального форуму та постійну підтримку реформи децентралізації в Україні. «Я хочу висловити слова подяки Уряду Норвегії, Главі держави, посольству за окрему і вагому підтримку президентської програми децентралізації», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент виступає за надання об’єднаним територіальним громадам права розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів

«Ще одним важливим кроком децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування має стати надання органам місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад права розпоряджатися земельними ділянками за межами населених пунктів», – сказав Президент Петро Порошенко під час свого виступу на XIV Українському муніципальному форумі.

Він зазначив, що «об’єднанні територіальні громади отримають значний матеріальний ресурс для власного розвитку – в першу чергу за рахунок податку на оренду землі».

Президент звернувся до присутніх і закликав їх допомогти переконати Верховну Раду підтримати відповідний законопроект, як і зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», які розширюють повноваження та можливості громад.

Глава держави подякував Асоціації міст України та її експертам, які активно беруть участь у процесі розробки та розгляду Парламентом нових законодавчих ініціатив у сфері місцевого самоврядування, проводять інформаційну роботу серед представників місцевих громад, громадянського суспільства про переваги, які надає місцевій демократії той чи інший прийнятий Закон. Він висловив сподівання на подібну плідну співпрацю і в майбутньому.

Джерело

 

Глава держави наголошує на необхідності захисту мешканців малих міст

Під час XIV Українського муніципального форуму Президент Петро Порошенко акцентував увагу на окремих проблемних питаннях у реалізації реформи децентралізації в державі.

«Щоправда, і це проблема, результати децентралізації поки що нерівномірні. Ми про це чесно маємо казати. З одного боку, ми бачимо очевидні вигоди, які отримують від об’єднання територіальні громади на селі. З іншого – більш ніж очевидним є вигода столиці та обласних центрів. Але питання розвитку малих міст – що з ним? Зараз воно провисло. Воно недопрацьоване», – сказав Президент та наголосив, що «містам та районним центрам не вистачає дохідної бази».

«Там живуть такі ж самі українці. І ми маємо захистити їх права», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що «кількість та демографічна структура населення не створюють клімату, сприятливого для розвитку бізнесів», а «через малоповерхову забудову вони охоплюють більшу площу, а це більше доріг, більше видатків на інфраструктуру та на одного мешканця громади, вищою виходить собівартість освітніх та медичних послуг».

«Я дуже розраховую, що Уряд разом із представниками місцевого самоврядування ліквідує цю прогалину. Зробить децентралізацію вигідною і для цієї категорії населених пунктів, а головне – підніме якість життя людей», – сказав Петро Порошенко та наголосив на важливості захисту мешканців малих міст.

Джерело

Автор