Конґрес Українців Канади оголосив переможців грантів Фонду «Захисники України»

Конґрес Українців Канади та Канадсько-українська Фундація назвали отримувачів гранту від Фонду «Захисники України». Проекти-переможці були визначені за критерієм ефективності в допомозі пораненим військовослужбовцям та ветеранам війни, котрі захищають Україну від військової агресії Росії.

Суму в 100 000 канадійських доларів буде розподілено між проектами чотирьох організацій і використано на реабілітацію поранених військовослужбовців та ветеранів АТО України. Переможцями стали:

  • Українська Соціальна Академія з програмою «Boots to Business» – на реалізацію курсів підприємництва для ветеранів АТО;
  • Союз Ветеранів АТО Донбасу – на організацію Центру психологічної підтримки ветеранів та їхніх сімей «Поруч»;
  • Центр для учасників АТО – на реалізацію тимчасового притулку та програми реабілітації;
  • «Побратими України» та «Допомога Україні» – на реалізацію курсів з подолання психологічного шоку та запобігання посттравматичному стресовому розладу ветеранів.

Понад 80 заявок на грант було отримано і розглянуто незалежною комісією суддів та радників, до якої ввійшли жертводавці, працівники медичної сфери, громадські лідери та ветерани війни. Свою увагу комісія зосередила на тих проектах, котрі спрямовані на підтримку поранених військовослужбовців і ветеранів України.

Дякуючи Фонду «Захисники України» за фінансування ініціатив з підтримки ветеранів, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що така підтримка є надзвичайно важливою з точки зору підняття бойового духу захисників України. «І це боротьба не тільки за вільну Україну, а й за вільну та безпечну Європу, і навіть більше – за демократію, збереження міжнародного права. За все те, заради чого наші воїни мужньо борються на Сході України», – наголосила вона. Водночас, переконана Віце-прем’єр-міністр, держава має активніше включатися в процес реабілітації ветеранів. У цьому контексті вона покладає великі надії на підтримку Президентом України розвитку системи спортивної реабілітації учасників бойових дій. Відповідний Указ Глава держави підписав під час Національних змагань «Ігри Нескорених» минулого місяця.

За словами Президента Конґресу українців Канади Павла Ґрода, «завдяки щедрості жертводавців, учасників та волонтерів, Конґрес Українців Канади та Канадсько-українська Фундація матимуть змогу допомогти тим проектам, що надають істотну та довготривалу підтримку пораненим солдатам і ветеранам України. Поки Росія продовжує цю війну, ми зобов’язані підтримувати захисників України. Для Конґресу є честю допомогти цим сміливим чоловікам та жінкам, які надихають всіх нас».

Фонд «Захисники України» було створено завдяки підтримці жертводавців та учасників організованої Конґресом Українців Канади гала-вечірки на честь української збірної Ігор Нескорених 22 вересня 2017 року, яку, окрім самої команди, відвідали Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, десятки міністрів та інших посадовців із Канади та України, а також кількасот гостей заходу.

Розгляд поданих заявок здійснював Селекційний комітет, організований спільними зусиллями Конґресу та КУФ. До нього ввійшли:

  • Др. Юрій Гуцуляк, лікар з Торонто, один із лідерів української громади;
  • Павло Ґрод, президент Конґресу українців Канади;
  • Анна Купрієва, президент Провінційної ради Онтаріо Конґресу українців Канади.

Радниками працювали:

  • Олександр Писаренко, капітан української збірної Ігор Нескорених 2017 року;
  • Віктор Гетьманчук, президент Канадсько-української Фундації;
  • Леся Хичій, віце-президент Конґресу українців Канади;
  • Сергій Касянчук, Директор Представництва Світового Конґресу українців в Україні.

Джерело

Автор