СБУ попередила замовне вбивство спецслужбами РФ журналіста Аркадія Бабченка (фото, відео, брифінг)

Співробітники Служби безпеки України попередили замовне вбивство спецслужбами РФ російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це Голова СБУ Василь Грицак повідомив на спільному брифінгу з Генпрокурором Юрієм Луценком та керівником Нацполіції Сергієм Князєвим.

За отриманими СБУ даними вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка замовили російські спецслужби. «Цинізм російських «чекістів» дійшов до того, що вже за годину після першого інформаційного повідомлення про замах на життя Бабченка слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу», ‒ наголосив Голова СБУ. За його словами росіяни почали вимагати від України швидкого розслідування «вбивства російського громадянина», у тому числі на засіданні Радбезу ООН.

Оперативники СБ України встановили, що підготовка до терористичного акту щодо Бабченка є лише одним елементом операції російських спецслужб, яка націлена на фізичне знищення громадян РФ, які через свої політичні переконання були змушені покинути територію Росії та проживають в Україні та інших державах Євросоюзу, насамперед з числа громадських активістів та журналістів, які публічно критикують діючу владу РФ.

Українською спецслужбою задокументовано, що для реалізації цього цинічного плану спецслужбами РФ був завербований громадянин України «Г», який отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців для скоєння низки терористичних актів з численними жертвами. «На виконання завдання російських спецслужб він запропонував своєму знайомому – колишньому учаснику АТО на сході України ‒ за 30 тисяч доларів США здійснити вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, причому як завдаток ним було передано 15 тис доларів США», ‒ повідомив Василь Грицак.

 

Крім грошей організатор злочину отримав від спецслужб РФ та передав виконавцю через менеджера досьє на Аркадія Бабченка з детальною інформацією про його журналістську діяльність та особисте життя, включаючи персональні дані на самого Бабченка, дружину, батьків та дітей, номери їх телефонів та банківські рахунки, акаунти у соціальних мережах, паспортні дані.

«Російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для організатора: нелегально закупити за кошти російських спецслужб зброю та боєприпаси із району проведення АТО та організація схронів на території Київського регіону», ‒ уточнив Голова СБУ.

Службі безпеки України під час спецоперації вдалося не тільки зірвати цинічну провокацію, але й задокументувати підготовку російськими спецслужбами цього зухвалого злочину. Служба завчасно отримала інформацію про підготовку замаху на життя Аркадія Бабченка та пошуки виконавців вбивства. «Було прийнято рішення щодо проведення оперативної комбінації, завдяки якій нам вдалося зібрати беззаперечні докази терористичної діяльності російських спецслужб на території України», ‒ підкреслив Василь Грицак.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко подякував співробітникам СБУ та іншим правоохоронним органам за професіоналізм. «Ми в черговий раз викрили російських шпигунів та найманців на організації терактів та замовних вбивств на території України», ‒ зауважив він.

Слідчими СБУ підготовлена підозра організатору злочину в пособництві на замовлення російських спецслужб до вчинення терористичного акту, застосування зброї, вчинення вибуху та інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини з метою порушення громадської безпеки та залякування населення, що могло призвести до загибелі людини, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство.

Джерело