Дай боже, аби нехлюйство

Дмитро Вовнянко

У Миколаєві вчора сталася НП – через розпилення невідомої речовини 29 дітей були шпиталізовані, ще 400 евакуйовані. Спеціалісти зараз досліджують школу, але зазначають, що вони не можуть знайти ніяких слідів. Жаху додає обставина, що схожа ситуація виникла нещодавно у Черкасах. Все так само. Водночас отруїлися 94 дитини, 53 з них – шпиталізовані.

Жаху додає те, що наразі ніхто не може сказати – що сталося у Черкасах? Версії перебирають одна за одною, але всі вони не знаходять підтвердження. Їжа? Але діти не їли разом, кожен харчувався у себе вдома. Вода? Але не знайдено ніяких слідів отрути чи токсинів. Викид із каналізації? Викид з військової частини, що знаходиться поблизу? Всі ці версії були перевірені і здобули своє категоричне «Ні». Нема слідів. Нема за що зачепитися.

І отут просто лиховісною виглядає версія розпилення невідомого аерозолю. Поясню чому.

Розумієте, я зараз готовий Бога молити, аби фахівці знайшли якісь сліди викиду, або порушення санітарії – якесь нехлюйство, яке було би причиною таких масових отруєнь. Чому? Бо якщо причини не знайдуться, версія залишиться лише одна – теракт.

А підстав для терактів у нас більш ніж. Шановні, у нас – діючий фронт. Серед наших ворогів безліч фанатиків, які готові убивати за свої параноїдальні ідеї «Русскава міра» та «Третього Риму». На наше щастя – за ці ідеї вони не готові умирати самі, інакше ми б мали зараз проблему з «православними шахідами». Я взагалі вважаю, що єдині дві причини, через які ми наразі ще не маємо масових терактів, це робота СБУ та СЗР, які про їх підготовку дізнаються ще на етапі планування терористами ДиРи, та ще – вражаючий приклад Анастасії Коваленко, терористки, затриманої в центрі Києва з 3 кг тротилу. Ватаги ДиРи про неї просто забули, аби не бруднитися участю у теракті. Цей факт добряче деморалізував тамтешніх фанатиків, помирати «за ідею», нагадую, вони не прагнуть і української буцегарні – бояться мов вогню.

Але якщо ідеться про застосування якоїсь бойової отруйної речовини слабкої концентрації, яка швидко розпадається після застосування…

Шановні, це не жарти. Таку гидоту запросто можна привезти з Росії у вигляді звичайного аерозолю для волосся, наблизитися до дітей з підвітряного боку, розпилити і забратися геть, аби викинути десь на відстані пари кілометрів від місце застосування. І все – слідів нема. Натомість ефект!

Обидва масових отруєння можуть бути просто попередженням українській владі: «ідіть на компроміс – а то ми у вас всю Україну на таке перетворимо». Замисліться. Наразі діти труяться – але одужують. А якщо застосують ОР концентрації сильнішої? Якщо дійде до смертей? Ви уявляєте собі міру паніки, яка охопить наше суспільство? В Україні біля 17 тисяч шкіл. Всі їх фізично неможливо забезпечити охороною рівня режимного об’єкту. Додайте сюди дитячі садки. Додайте просто місця, де діти збираються масово. Під загрозою буде потенційно – кожне. Уявляєте, що тоді здійметься?

А тепер уявіть на додачу, як водночас із цим жахом, всепропадли на мережах сказяться від лементу штибу «влада не здатна захистити своїх громадян» і «влада сама здійснює теракти, аби залякати населення» водночас. Коли той лемент підхоплять наші екстра-демократичні ЗМІ, нереально незалежні від всього, крім своїх власників-олігархів?

Уявляєте, якої міри хаос може постати за таких умов напередодні виборів? І зрозумійте, звинуватити ані Росію, ані терористів ДиРи не вдасться, допоки не буде зловлений за руку конкретний виконавець, або допоки не буде ідентифікована сама речовина – та й те, це не завадить Москві від всього відмовитися. Винуватою буде українська влада – і тільки українська влада. Як завжди.

Саме тому я дуже сподіваюся на те, що ідеться про звичайне нехлюйство. Що причину знайдуть.