Миколаївщина та Одещина долучилися до проекту Марини Порошенко з розвитку інклюзивної освіти (фото)

Одеська область долучилася до проекту Марини Порошенко з розвитку інклюзивної освіти

Доброслав, Одеська область, 17 травня 2018 р.

17 травня Одеська область приєдналася до національного проекту з розвитку інклюзивного освітнього середовища. Сьогодні дружина Президента Марина Порошенко та голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов підписали Меморандум про долучення області до проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації».

Одещина стала сімнадцятим регіоном України, який системно розпочне впроваджувати  таку форму навчання для дітей з особливими освітніми потребами та створювати умови для здобуття якісної освіти.

За словами Марини Порошенко, наразі в Одеській області працює 108 інклюзивних шкіл, у яких навчається 465 учнів з особливими освітніми потребами. Порівняно з минулим роком, показник охоплення інклюзивною освітою в області збільшився вдвічі. Втім, на Одещині інклюзивною освітою охоплені менше 1% «особливих» дітей регіону.

За ініціативи Марини Порошенко в країні проходить заміна системи ПМПК (психолого-медико-педагогічних консультацій) на ІРЦ (Інклюзивно-ресурсні центри). Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №545 від 12 липня 2017 року, із 1 вересня 2018 року такі центри мають запрацювати по всій Україні.

Для того, щоб в Одеській області система ІРЦ розпочала роботу вчасно та ефективно, дружина Президента провела нараду з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів. За результатами наради було підписано відповідний Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування, а також заплановано відкриття – 21 ІРЦ.

Марина Порошенко підкреслила, що  основними завданнями ІРЦ є комплексна оцінка дітей з особливими освітніми потребами за сучасними міжнародними тестами, розробка рекомендацій щодо програми навчання та надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг таким дітям. Дружина Президента відкрила перший такий ІРЦ в регіоні – на базі Доброславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» Лиманського району.

Марина Порошенко передала Максиму Степанову розроблені Фондом Порошенка типові проекти Медіатеки, Ресурсної кімнати та Інклюзивно-ресурсних центрів. Ці приміщення рекомендовані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ для створення нового освітнього простору рівних можливостей. Надані проекти допомагають якнайшвидше реалізувати їх у життя.

Також у ході візиту в Одеську область Перша леді ознайомилася з умовами виробничого навчанння дітей з особливими освітніми потребами за спеціальністю «Сантехнік», які оволодівають професією в Одеському центрі професійно-технічної освіти.

Довідка: Наразі, протягом  16-18 травня, на запрошення Фонду Порошенка одеські освітяни та фахівці ІРЦ проходять спеціалізований тренінг «Інклюзивний простір. Практичні кроки» на базі Запорізької області, яка є пілотною у проекті Марини Порошенко.

Джерело

 

Миколаївщина приєдналася до національного проекту Марини Порошенко «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

Миколаїв, 17 травня 2018 р.

Марина Порошенко відвідала Миколаївську область із робочою поїздкою. Дружина Президента та в.о. голови Миколаївської облдержадміністрації В’ячеслав Бонь підписали Меморандум про приєднання регіону до національного проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

За словами Марини Порошенко, на сьогодні в області інклюзивним навчанням охоплено 66 дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у 38 загальноосвітніх закладах. Сьогодні в Миколаївській області інклюзивною освітою охоплено 1% «особливих» дітей регіону.

Також у рамках поїздки й на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 545, яка розроблялася за ініціативи Марини Порошенко, була проведена нарада з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів.

За результатами наради й було підписано відповідний Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування, а також заплановано відкриття до 1 вересня 2018 року – 17 таких центрів.

Розпорядженням голови ОДА 2018-й рік оголошено Роком освіти та інклюзивного навчання в Миколаївській області. Для створення доступних та якісних умов навчання учнів з особливими освітніми потребами дружина Президента передала керівництву області типові проекти Медіатеки, Ресурсної кімнати та Інклюзивно-ресурсних центрів, які є невід’ємною частиною Нового Освітнього Простору в українських школах.

Перша леді оглянула зразки сучасного електронного обладнання для реабілітації осіб з особливими освітніми потребами, яке виготовляється у м. Миколаїв.

Також Марина Порошенко відкрила театральний фестиваль «Мельпомена на Миколаївщині» в рамках ХХ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії». Цього разу фестиваль прийматиме 20 колективів з України, а також артистів з Грузії, Ізраїлю, Молдови, Булорусі, Португалії та Литви.

Джерело