Президент взяв участь у завершальних випробуваннях РК «Вільха» (фото, відео)

 

Президент Петро Порошенко на Херсонщині взяв участь у заключних вогневих випробуваннях ракетного комплексу «Вільха».

«Чому це так важливо? Не тільки тому, що українська армія нарешті отримає високоточну зброю, яка значно підвищить ефективність дій підрозділів Збройних Сил України. Це важливо і тому, що ракета «Вільха» зібрана повністю з українських комплектуючих. Нам ніхто не може перешкодити виробляти цю високоточну зброю», – наголосив Глава держави.

Президент поставив завдання розпочати серійне виробництво ракети у 2018 році.

Петро Порошенко також зауважив, що вперше за такий короткий термін було налагоджено виробництво нової високоточної зброї. «Бо лише два роки тому рішенням Ради національної безпеки і оборони було доручено розпочати ракетну програму і сьогодні ми завершили випробування. І ракета буде поставлена на озброєння», – наголосив Президент. Він нагадав, що до 2014 року можливості Збройних Сил і ракетного комплексу знищувались, були ліквідовані виробництва. «Ми за це заплатили дуже високу ціну. І зараз ворог вже знає потенціал українського оборонно-промислового комплексу, ворог знає потенціал української армії. Можу сказати одну конкретну цифру: ця ракета «Вільха» в 10 разів точніша і, відповідно, в 10 разів ефективніша, ніж старі системи залпового вогню, які знаходились на озброєнні ще з часів Радянського союзу», – наголосив Глава держави.

Він привітав представників українського обороно-промислового комплексу, всіх виробників, які доклали максимум зусиль, щоб сьогоднішній день став можливим.

Президент також підкреслив, що нині поставлені нові завдання, зокрема щодо розробки крилатих ракет. Глава держави наголосив, що Україна відповідно до незалежного міжнародного оцінювання увійшла в 10-ку найбільших ефективних армій Європи.

«Ми впевнені в тому, що такі кроки нас значно наближають до підвищення ефективності, і наші партнери, в тому числі і партнери по НАТО, можуть твердо розраховувати на міць ЗСУ. Так само, як і ми розраховуємо на наших партнерів», – зауважив Глава держави.

Джерело

 

На півдні Херсонської області завершилися державні випробування ракетного комплексу «Вільха». Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

За словами О. Турчинова, всі етапи державних випробувань відбулися успішно. «На кожному з етапів перевірялися на відповідність різні параметри тактико-технічних характеристик ракет, зокрема, точність потрапляння у визначені цілі на максимальній та мінімальній дальностях, потужність та ефективність знищення цілі бойовою частиною ракети, одночасне враження цілей, розведених на велику відстань, тощо», – сказав Секретар РНБО України.

О. Турчинов зазначив, що згідно з рішенням Державної комісії ракетний комплекс буде взято на озброєння, і вже в цьому році розпочнеться його серійне виробництво.

«Це великий спільний успіх українських вчених, конструкторів, виробничників та військових, які змогли реалізувати наймасштабнішу задачу у найкоротші терміни», – наголосив він.

На випробуваннях був присутній Президент України Петро Порошенко, військові керівники, експерти та військові аташе з 7 країн, які висловили зацікавленість у проведенні переговорів щодо придбання нової потужної української зброї. «Незважаючи на велику зацікавленість наших іноземних партнерів, – підкреслив Секретар РНБО України, – пріоритетом для нас є забезпечення ракетними комплексами наших Збройних Сил».

Окрім того, О. Турчинов повідомив про продовження активної роботи над реалізацією національної ракетної програми, «серед пріоритетів якої, зокрема, створення для нашої армії нових потужних крилатих та зенітних керованих ракет».

Джерело

Фото © Адміністрація Президента та Апарат РНБОУ

ВОГНЯНА «ВІЛЬХА»: НОВА ВИСОКОТОЧНА СИСТЕМА ЗАЛПОВОГО ВОГНЮ. ВПЕРШЕ – ДЕТАЛЬНО