Публікація видання “Новое время” щодо зловживань при закупівлі БМП-1 – брехня та інформаційна диверсія (фото)

Видання “Новое время” опублікувало маніпулятивну, брехливу та бездоказову інформацію щодо окремих аспектів співпраці ДК “Укроборонпром” із європейськими партнерами. Стаття, яка начебто вказує на зловживання у процесі закупівлі українською стороною бойових машин БМП-1 у польській компанії “Wtorplast”, містить спотворені факти, а низка її тверджень не відповідають дійсності.

Інформація про те, що компанія “Wtorplast” начебто придбала ці машини за 20 тисяч євро, після чого продала їх Україні за $205 тисяч є суцільною брехнею. Її поширення цим виданням виглядає як інформаційна диверсія проти військово-технічного співробітництва України та Польщі, яке значно розширилось з моменту військової агресії Росії.

Наголошуємо, що усі закуплені Україною бойові машини БМП-1АК зібрані не пізніше 2016 року ліцензованим підприємствам на території ЄС. Усі використані вузли та агрегати пройшли відповідний ремонт і стендові випробування у відповідності до вимог ISO та технічних норм ЄС. Якість машин підтверджена триступеневою перевіркою, здійсненою, зокрема і представниками Міноборони України на етапі передконтрактної роботи. До того, компанія “Wtorplast” надає кількарічну гарантію на усі поставлені вироби.

Твердження видання “Новое Время” про закупівлю Україною “списаних машин” є відвертою дезінформацією.

Вартість угоди між українською та польською компаніями на поставку БМП-1АК не може бути розголошена згідно з умовами контракту. Однак наголошуємо, що вона значно нижча, аніж аналогічні пропозиції на світовому ринку та значно нижчою ніж вказана у статті. Закупівля БМП-1АК саме за такою ціною досягнута виключно через стратегічні і добропорядні взаємини України та Польщі. Немає жодних підстав вважати, що ціна на БМП-1АК є завищеною.

Наголошуємо, що закупівлю бойових машин здійснено у відповідності до Державного оборонного замовлення в інтересах Міноборони України. У рамках Державного оборонного замовлення встановлено граничні норми прибутковості, зокрема на імпортні операції – до 2% від суми контракту. Відтак згадану угоду реалізовано ДК “Укрспецекспорт” із дотриманням усіх законодавчих і правових норм України, Польщі та Європейського союзу.

Водночас на ДП “Житомирський бронетанковий завод” здійснено технічне доопрацювання отриманої із Польщі техніки, зокрема встановлено маскувальне обладнання. Ці дії здійснили у відповідності до встановлених Міноборони України норм рентабельності – у межах 1%, тобто практично на рівні собівартості. Твердження видання “Новое Время” про ціну на вказані роботи у $40 тисяч за одиницю також є брехнею, адже реальна вартість цих робіт на підприємстві у декілька десятків разів нижча.

Концерн наголошує, що публікація видання “Новое время” є неправдивою та маніпуляційною. Вимагаємо у видання опублікувати наведену прес-службою Концерну інформацію, а також вибачитися за брехню перед читачами та працівниками оборонно-промислового комплексу України, які забезпечили українську армію надійною, якісною технікою, якої гостро бракує на передовій.

Аби переконатися у справедливості наведених тез, пропонуємо представникові видання “Новое время”, а також усім зацікавленим ЗМІ завтра (06.04. 2018 р.) відвідати військову частину, де експлуатують згадані БМП-1АК. Там можна буде на власні очі переконатися у високій якості і надійності техніки, якою представники ДК “Укроборонпром” забезпечили українських воїнів.

У свою чергу, польська компанія Wtorplast звернулась до видання “Новое Время” щодо поставки БМП-1 до “Житомирського бронетанкового заводу”.

Wtorplast зазначає, що інформація, яка була опублікована у статті, не відповідає дійсності і має на меті зірвати важливий міждержавний контракт, завдати шкоди діловій та комерційній репутації, а також має всі ознаки недобросовісної конкуренції. Компанія закликає опублікувати відповідні спростування, в іншому випадку, залишаючи за собою право звернутися до суду для захисту своєї репутації.

Джерело

Автор