Спільний брифінг Президента України та Канцлера Німеччини за підсумками двосторонніх переговорів (фото)

Президент доручив підготувати рішення Ради нацбезпеки і оборони про запровадження санкцій щодо російських олігархів

Президент Петро Порошенко доручив підготувати рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження санкцій проти російських олігархів. Про це Глава держави повідомив під час спільного брифінгу з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель за підсумками двосторонніх переговорів в рамках його офіційного візиту до ФРН.

«Декілька днів тому я дав доручення Службі безпеки України, Кабінету міністрів і Раді національної безпеки і оборони, Секретарю Ради підготувати відповідний проект рішення, який найближчими днями буде винесений на засідання РНБО. І санкції будуть введені», – повідомив Президент, відповідаючи на запитання чи буде Україна запроваджувати проти російських олігархів санкції, так само як це зробили США, і чи буде російський олігарх Олег Дерпаска у такому санкційному списку.

«Вони будуть максимально гармонізовані з рішенням Уряду США», – підкреслив Глава держави, додавши, що ці санкції стосуватимуться і пана Дерипаски, і інших олігархів, які на сьогоднішній є ключовими учасниками російських процесів, в тому числі і щодо активної роботи в Криму, щодо постачання зброї збройним силам РФ.

«Звичайно реакція України буде дуже швидкою і рішучою», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Сподіваємося на підтримку спільної пропозиції України, Німеччини, Франції та США щодо запровадження миротворців у окупованій частині Донбасу – Президент

Поінформував Федерального канцлера Angela Merkel про порушення режиму перемир’я на Донбасі контрольованими Росією бойовиками і російськими солдатами.Вдячний пані Меркель за принципову позицію й щодо Криму: невизнання анексії півострова і невизнання результатів виборів президента РФ в АРК. Це – голос світу, де голос Німеччини є потужною складовою

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 10. April 2018

 

Україна сподівається на підтримку спільних пропозицій нашої держави, Німеччини, Франції та Сполучених Штатів Америки у рішенні щодо запровадження миротворчої місії під егідою ООН у окупованій частині Донбасу. Про це Президент Петро Порошенко заявив під час спілкування з представниками ЗМІ по завершенні двосторонньої зустрічі із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Глава держави підкреслив, що ця ініціатива зумовлена відсутністю прогресу у мирних перемовинах та можливості контролювати дії проросійських бойовиків і представників Росії в окупованих районах на Сході України щодо виконання ними зобов’язань згідно Мінських домовленостей.

«Ми не маємо спільного центру координації і контролю російських представників на окупованій території, які б могли ефективно забезпечувати режим припинення вогню. Ми не маємо, поки що, прогресу на переговорах по Мінському процесу. І ми сподіваємося, що (будуть підтримані – ред.) пропозиції, які спільно висувають Франція, Німеччина, Україна, Сполучені Штати щодо проекту рішення Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй щодо запровадження миротворчої місії, яка буде не ескортом для спостерігачів ОБСЄ, а буде повноцінною, повномасштабною, яка зможе роззброювати незаконні збройні формування, захистити людей, які живуть на окупованих територіях і наблизити безпекові кондиції для початку політичного процесу місцевих виборів», – заявив Петро Порошенко.

Він висловив жаль з приводу того, що Росія, поки що, не висловила підтримку цих пропозицій. «На жаль, ми поки що позицію Росії не маємо, позицію підтримки. Але ми не втрачаємо надії на те, що наша наполеглива робота має привести до позитивного результату», – сказав Президент України.

За словами Глави держави, під час сьогоднішніх перемовин ситуації на Сході України було приділено багато уваги і вона обговорювалася детально. «Я поінформував пані Канцлер про те, що не дотримуються перемир’я, навіть незважаючи на те, що ми мали спільну заяву учасників Нормандського формату – Президента Макрона, Канцлера Меркель, Президента Порошенка і Президента Путіна. В десять разів більше контрольовані Росією бойовики і російські солдати порушують перемир’я і лише дванадцять разів українські воїни відкривали вогонь у відповідь для того, щоб захистити себе», – констатував він. Президент зауважив, що під час зустрічі також обговорювалося питання продовження санкцій у випадку не виконання Мінських домовленостей.

Петро Порошенко вкотре подякував Ангелі Меркель за принципову позицію на підтримку України, в тому числі і щодо Криму. «Невизнання незаконної анексії Криму, невизнання, до речі, російських президентських виборів в Криму – це голос світу, де потужний голос Німеччини є складовою частиною, для нас є надзвичайно важливий», – наголосив Президент.

Глава держави назвав символічним той факт, що його візит до Берліна відбувається після останніх виборів у Німеччині. «Я пишаюся тим, що сьогодні це один з перших візитів Глав держав до Німеччини після виборів. Це, в тому числі символічно щодо пріоритетів німецької політики. Я дуже вдячний пані Канцлеру, що питання України є складовою частиною коаліційної угоди, так само, як і питання запровадження миротворців, які чітко визначають позицію Німеччини щодо допомоги Україні у встановленні миру. І як лідера сильної і об’єднаної Європи», – підкреслив Петро Порошенко.

Канцлер Німеччини, у свою чергу, підтвердила, що під час зустрічі з Президентом України докладно обговорювалось питання миротворчої місії під егідою ООН. Вона також констатувала відсутність прогресу у виконанні Мінських домовленостей. «Немає справді тиші, перемир’я», – зазначила Ангела Меркель.

Вона розповіла про вчорашню телефонну бесіду з президентом РФ та висловила тверде переконання у необхідності продовження діалогу, незважаючи на його складність. «Незважаючи на те, що це було важко, але нам треба не припиняти (переговори – ред.), тому що йде мова про людей, про солдатів, які втрачають своє життя і також про українців, які живуть на тих територіях (окупованих – ред.)», – сказала Ангела Меркель.

Вона запевнила, що країни-партнери України по Нормандському формату й надалі продовжать підтримку нашої держави задля встановлення миру. «У нас була дуже інтенсивна дискусія. Ми продовжимо це, ми залишаємося в щільному контакті і Німеччина та Франція будуть і надалі спільно з Україною і Росією якось шукати найкращий для людей вихід з цієї важкої ситуації», – сказала Канцлер Німеччини.

Ангела Меркаль також висловилася за продовження обміну полоненими та дотримання перемир’я, оскільки, на її переконання, це сприятиме прогресу у виконанні Мінських домовленостей на шляху до миру в Україні.

Джерело

 

Позиція України при розгляді питання «Північного потоку-2» має враховуватись – зустріч Президента України з Канцлером Німеччини

Президент Петро Порошенко та Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили питання проекту «Північний потік-2» під час двосторонніх переговорів.

«Звичайно, що обговорювалися й інші питання, включаючи і «Північний потік-2», і узгодження по інших проблемних питаннях», – повідомив Петро Порошенко за підсумками переговорів пді час спільного брифінгу для ЗМІ.

За його словами, також обговорювались питання і щодо мит, які запроваджують США щодо металургійної продукції як українських, так і європейських виробників. «І скоординована позиція України і Німеччини надзвичайно важлива», – додав Президент.

В свою чергу, Ангела Меркель наголосила, що дуже докладно обговорила з українським Президентом тему «Північного потоку-2».

«Звичайно я дуже уважно заслухала українські застереження і це правильно. Я вчора під час телефонної розмови з російським президентом наголосила, що не може такого бути, що через «Північний потік-2» Україна практично не буде мати жодного значення як транзитна країна природного газу», – підкреслила Федеральний канцлер.

Ангела Меркель зазначила, що транспортування російського газу має стратегічне значення для України. «Треба розділяти два питання. Одна справа, коли йде мова про російський природний газ, який проходить через Балтійське море, або через Україну. Залежність залишається від російського газу. Але для України – це має стратегічне значення», – зазначила Ангела Меркель.

Федеральний канцлер підкреслила, що проект «Північний потік-2» неможливий без того, що ми з’ясували однозначно як виглядатиме ситуація з українським транзитом».

Вона наголосила, що потрібно враховувати застереження України і знайти компромісне рішення: «Ви бачите, що це не тільки економічний проект, він звичайно має також враховувати політичний фактор. І ми й надалі будемо залишатися в контакті. І ми будемо обмінюватися думками».

Джерело

 

Президент про участь Росії у подіях в Україні та Сирії: Гасло «их там нет» більше не проходить в світі

Президент Петро Порошенко наголошує, що Російська Федерація залучена до хімічної атаки у Сирії, бере участь в агресії проти України на Сході нашої держави, але постійно заперечує це. «Це триває вже чотири роки. І називається це «их там нет», – сказав Петро Порошенко під час спільного брифінгу для ЗМІ за підсумками зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Глава Української держави додав: «З самої першої хвилини російської агресії, Росія категорично відмовляється від того, що збройні сили РФ беруть участь в агресії проти держави Україна, залучені до хімічної атаки в Сирії, брали участь, або тим чи іншим способом пов’язані з отруєнням в Солсбері».

«Гасло «их там нет» більше не проходить ніде в світі», – підкреслив Петро Порошенко.

Він повідомив, що в Україні знаходиться 23 російських офіцери, які утримуються в тюрмах. «Це докази присутності Російської Федерації. Безумовно, ми чекаємо від РФ більш цивілізованої реакції: визнання звинувачень, і координації і кооперації для того, щоб не допустити подібних речей в майбутньому», – підкреслив Президент.

Глава держави особливо наголосив на важливості негайного виведення російських військ з окупованої української території та імплементації Мінських угод, включаючи і підтримку миротворчої операції на Донбасі.

В свою чергу, Федеральний канцлер, коментуючи питання відносно подій в Сирії і застосування хімічної зброї проти мирного населення, сказала: «Я думаю, що однозначно там була застосована хімічна зброя».

«Ми вже вчора підкреслили, що гостро засуджуємо застосування. Це неприпустимо, що після багатьох міжнародних дискусій знову і знову застосовується там хімічна зброя», – наголосила вона.

Джерело

 

Глава держави: Україна та Німеччина проведуть бізнес-форум для розширення економічної співпраці

Україна та Німеччина домовилися про проведення спільного бізнес-форуму, який сприятиме розширенню економічної співпраці. Про це повідомили Президент Петро Порошенко та Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час спілкування з журналістами у Берліні по завершенню двосторонньої зустрічі.

«Ми дійсно досягли і з Канцлером, і Міністром закордонних справ під час моєї зустрічі домовленості щодо потужної урядової делегації Німеччини, яка має відвідати Україну найближчим часом. Проведення потужного бізнес-форуму, який сприятиме розширенню інвестицій», – повідомив Глава Української держави. Він зазначив, що під час переговорів обговорювалася «ціла низка двосторонніх питань щодо розширення економічної співпраці».

Петро Порошенко також відзначив зростання товарообігу між двома країнами. «Я можу сказати, що і я, і пані Канцлер задоволені темпами зростання взаємної торгівлі – вона зросла більш, ніж на 20%», – констатував він.

Також Німеччина залишається одним із впевнених лідерів в інвестуванні в Україну, додав Президент.

Петро Порошенко ще раз подякував особисто Ангелі Меркель за тверду позицію на підтримку України, а також Німеччині, як одній з країн-лідерів Європейського Союзу, за послідовну підтримку нашої держави.

Ангела Меркель, у свою чергу, зазначила, що під час перемовин обговорювалося співробітництво України та Німеччини і внутрішньополітична ситуація в Україні. «Тут є широке питання реформ, які просуваються», – зауважила вона та додала, що Німеччина підтримує українські реформи.

За її словами, було досягнуто домовленості про візит в Україну низки державних секретарів. «У нас відбудеться українсько-німецький економічний форм, де ми будемо поглиблювати наше двостороннє співробітництво», – додала Федеральний канцлер.

Джерело