Історичні кургани на Запоріжжі повернули державі

На Запоріжжі прокуратура домоглась повернення державі земельної ділянки історико-культурного призначення вартістю 6,5 млн грн.

Енергодарською місцевою прокуратурою під час виконання конституційної функції з представництва інтересів держави в суді встановлено, що наприкінці 90-х років, під час розпаювання земель на території Михайлівської селищної ради Михайлівського району Запорізької області, було незаконно передано у приватну власність земельні ділянки з археологічними пам’ятками – курганними могильниками. При цьому кургани не було виділено у державних актах на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо них не визначено.

Щоб повернути пам’ятки археології державі, Енергодарська місцева прокуратура звернулась до суду з вимогою визнати раніше виданий державний акт на право приватної власності на історичні землі недійсним, а також витребувати їх на користь держави.

На даний час позовні вимоги прокуратури задоволені та рішення суду виконано шляхом повернення державі земельних ділянок історико-культурного призначення загальною вартістю 6,5 млн грн. Окрім вказаного, 28.03.2018 відповідні відомості внесені до Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Джерело