Києву повернуто частину скверу по вул. Ризькій із півстолітніми деревами та дитячим майданчиком

Верховний Суд підтвердив доводи Генеральної прокуратури України про незаконність вибуття із власності територіальної громади міста Києва земельної ділянки, що є частиною скверу та зеленої зони відпочинку громадян.

Негативного суспільного резонансу серед жителів Шевченківського району м. Києва набула інформація про передачу Київською міською радою частини скверу по вул. Ризькій із півстолітніми деревами та дитячим майданчиком у приватну власність для забудови.

Установлено, що, незважаючи на особливий статус згаданої ділянки та встановлену земельним законодавством заборону на передачу у приватну власність земель загального користування населених пунктів (парків, скверів, бульварів тощо), Київська міська рада у 2004 році безпідставно розпорядилася нею, передавши землю рекреаційного призначення зеленої зони м. Києва із зеленими насадженнями загального користування площею 0,10 га у приватну власність для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Більше того, передача землі у власність однієї фізичної особи для будівництва приватного житла перешкоджає її використанню громадою міста як землі рекреаційного призначення та зеленої зони відпочинку (парку, скверу).

Водночас попри обґрунтованість позовних вимог прокурора про порушення Київською міською радою вимог ст.ст. 51, 52, 83 ЗК України 08.04.2014 Шевченківський районний суд м. Києва, з яким погодились апеляційний суд м. Києва та Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, у задоволенні позову прокурора відмовив.

Верховний Суд, погодившись із доводами Генеральної прокуратури України, викладеними у заяві про перегляд судових рішень у цій справі, 28.03.2018 скасував рішення судів попередніх інстанцій та прийняв нове – про задоволення позову прокурора.

Джерело

Автор