Економ-тиждень. 14 – 20 березня 2018 року

Дмитро Вовнянко

Економ_тиждень! Економічні новини України і світу – все, що стосується нашої країни.

Розглядаємо події 14 – 20 березня 2018 рр.

АКТИВ. Експорт українських товарів та послуг до Австрії зріс на 48%. Також завдяки австрійським інвесторам в Україні вдалось створити понад 30 тисяч робочих місць.

ПАСИВ. Екс-голова НБУ Валерія Гонтарєва оприлюднила імена екс-власників найбільших боржників з неплатоспроможних банків і суми їх заборгованості. Безумовний лідер – це Олег Бахматюк, банки “Фінансової ініціативи” та “VAБанк” – понад 10,2 млрд гривень; Дмитро Фірташ, банк “Надра” – 9,8 млрд гривень; Микола Лагун, “Дельта Банк” – 8 млрд гривень; Костянтин Жеваго, банк “Фінанси та кредит” – 6,3 млрд гривень; Леонід Клімов (досі нардеп), “Імексбанк” – 3,4 млрд гривень; всі інші – 7,5 млрд гривень. Гонтарєва повідомила, що з метою повернення зазначених коштів НБУ направив до правоохоронних органів 12 заяв про скоєння злочину акціонерами цих банків.

АКТИВ. Український уряд ухвалив рішення у якості антидемпінгових заходів тимчасово обмежити імпорт мінеральних добрив з Російської Федерації.

ПАСИВ. За станом на 13 березня 2018 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК “Нафтогаз України” складає близько 36,9 млрд грн.

АКТИВ. До кінця 2017 року вже є 160 місцевих програм співфінансування за програмою “теплих кредитів”.

ПАСИВ. «Ситуація навколо “Нової пошти” яскраво демонструє, що всі заяви влади про нові підходи до роботи з бізнесом не відповідають дійсності» – екс-глава фінансового комітету Верховної Ради Сергій Рибалка.

АКТИВ. Верховна рада України призначила Якова Смолія головою Національного банку.

ПАСИВ. Активи банку “Аксіома” вивели через 11 компаній.

АКТИВ. Одним з головних успіхів виконання державного бюджету 2017 року є фактичний дефіцит бюджету у обсязі менше 2% ВВП.

ПАСИВ. Верховна рада України відхилила законопроект №8099, яким передбачалось запровадження середньострокового бюджетного планування на постійній основі.

АКТИВ. На погашення державного боргу в Україні у 2017 р. було спрямовано – 363,5 млрд гривень, на обслуговування – 110,5 млрд гривень. Це на 14,7 млрд гривень, або на 15,3% більше, ніж у 2016 році.

АКТИВ. Російський “Газпром” винен Україні за різними судовими вироками 8,5 млрд доларів. Про це в ефірі “Радіо “НВ” сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

АКТИВ. Високий суд Лондона за підсумками засідань на початку березня виніс рішення, що зобов’язує структури, пов’язані з Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим – деталізувати інформацію про операції з коштами “Приватбанку”, отриманими від інших осіб.

АКТИВ. Запаси газу в підземних газових сховищах склали 8,9 млрд куб. м, що на 0,7 млрд куб. м більше, ніж на аналогічну дату минулого року.

АКТИВ. Вперше в Україні 1000 споживачів отримали компенсацію від обленерго за недотримання стандартів якості електропостачання.

АКТИВ. У січні-лютому 2018 р. оборот роздрібної торгівлі в Україні порівняно з аналогічним періодом 2017 р. у порівнянних цінах зріс на 7,5%.

АКТИВ. Із російського “Газпрому” в бюджет України вже стягнуто понад 100 млн гривень. Це всі кошти, які знаходилися на території нашої держави.

Слідкуємо. Рахуємо. Заробляємо. І до зустрічі за тиждень!

Автор