Перелік претензій до грантожерів

1) Вся мета їх роботи сконцентрована не на професійному виконанні власної роботи, а на забезпеченні надходження грантів. Гранти видаються під певні теми. Чим гучніша тема, чим більше резонансу – тим більше грантів і тим легше їх отримати.

Тому всі ці зради, істерії навколо корупції, танці на кістках Шеремета, крики про утиски, порохоботів, списки Миротворця, хлопцібосіголі – це все виключно розкачка медіапростору, створення картинки для західних грантодавців. Так, у нас є проблеми, але в наших ЗМІ ці проблеми явно гіперболізовані та перебільшені.

2) Якщо викривати та мочити “чужих” та не помічати огріхів та злочинів “своїх” – то можна вибити з посад нелояльних до себе та збільшити прихильність лояльних. Показовий приклад – луценкогейт. В той самий момент коли “третейський суд грантожерів” (с) постановив, що Ігор неуіноват, Шабунін займався мочиловом податківця Звонкова. Без сумніву, не могла дружина податківця заробити все те майно. Але у випадку Звонкова Шабунін домігся відкриття карної справи через суд, а у аналогічному випадку Луценка – злились по-тихому. Так можна отримати лояльність НАБУ або іноземні закупівлі ліків або велику правову дірку в діяльності нотаріусів, яки переписують чуже майно наліво і направо, а у вигляді покарання отримують тільки 3 місяці відключення від реєстру.

3) Майже така схема як в пункті 2) працює коли у вас є знайомий олігарх, з яким вас поєднує 12 років дружби, ви були у нього в дома і на скромну зарплатню депутата вечеряєте з ним у ресторанах. Отримуєте інсайд на його конкурентів, завдаєте їм ударів. Народ вас носить на руках, стаєте визнаним борцуном з корупцією, отримуєте під це гранти, а знайомий олігарх позбувається конкурентів та має медіапідтримку. Ба, більше – захоплюєте з поплічниками цілу партію і масштабуєте вашу діяльність за рахунок довірливих партійців.

Це тільки кілька прикладів. А їх – десятки.

Взагалі, вся ця медіалядота, борцуни з корупцією та інші люди, підзвітні тільки своїм спонсорам, а не своїм читачам чи виборцям – достатньо впливова сила, що йде до влади швидкими кроками. При цьому, маючи значний вплив на політику, на прийняття законів, рішень органів влади, вони ніяк не підконтрольні вам і чхати на вас хотіли.

Щось не подобається? Порохобот! Зустрічався з олігархом в ресторані? Не ваше собаче діло. Розкрити джерела фінансування? А ви на сповіді в неділю були?

Ми скоро будемо мати велику проблему з ними, коли вони отримають реальну владу. І не говоріть потім, що вас не попереджали.

Автор