Державний візит Президента України до Держави Кувейт (фото, відео)

Президент Петро Порошенко розпочав державний візит до Держави Кувейт.

У м.Ель-Кувейт відбулась офіційна церемонія зустрічі. Президента України та його дружину Марину Порошенко зустрів Емір Держави Кувейт шейх Сабах Аль-Ахмад Аль-Джабер Ас-Сабах.

Глава Української держави та Емір Держави Кувейт проведуть переговори у офіційний резиденції – палаці «Баян».

За результатами зустрічі планується підписання низки українсько-кувейтських двосторонніх документів.

Джерело

 

Президент України провів переговори із Еміром Держави Кувейт

Президент України Петро Порошенко провів переговори із Еміром Держави Кувейт шейхом Сабахом Аль-Ахмадом Аль-Джабером Ас-Сабахом.

Глава держави висловив вдячність кувейтському керівництву за послідовну підтримку територіальної цілісності і суверенітету нашої держави.

Обговорено можливості більш тісної співпраці двох країн в рамках міжнародних організацій та підтримки Кувейтом зовнішньополітичних ініціатив України. Йшлося також про перспективи взаємодії в рамках непостійного членства Кувейту в Раді безпеки ООН у 2018–2019 роках, зокрема щодо питання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу, та членства України в Раді з прав людини ООН у 2018–2020 роках.

Емір Держави Кувейт підкреслив, що його країна послідовно виступає проти будь-якої агресії щодо держав.

Були розглянуті актуальні питання розвитку українсько-кувейтського співробітництва в торговельно-економічній, інвестиційній, енергетичній, військово-технічній та інших сферах взаємної зацікавленості. Сторони погодилися з необхідністю вживати подальших скоординованих заходів з метою нарощування обсягів двостороннього товарообігу.

Було досягнуто домовленість щодо спрощення візового режиму на основі взаємності та включення України до переліку держав, громадянам яких візи оформлюються в міжнародному аеропорту Кувейту або в електронному вигляді. Такий крок має сприяти активізації контактів ділових кіл та відкрити додаткові можливості для національних туристичних галузей.

Президент України висловив занепокоєння щодо систематичного порушення прав кримських татар в окупованому Росією Криму.

Петро Порошенко підтвердив зацікавленість української сторони у активізації гуманітарних зв’язків з Кувейтом, зокрема обмінів у сферах культури, освіти, науки та медицини.

За підсумками переговорів відбулося підписання низки українсько-кувейтських документів щодо співробітництва у військовій сфері, галузі фізичної культури і спорту, молодіжній сфері, а також щодо наукового співробітництва.

Президент України Петро Порошенко запросив Еміра Держави Кувейт шейха Сабаха Аль-Ахмада Аль-Джабера Ас-Сабаха відвідати Україну з візитом.

Джерело

 

Україна та Кувейт домовилися про співробітництво у військовій та інших сферах

За результатами переговорів Президента Петра Порошенка та Еміра Держави Кувейт Сабаха Аль-Ахмада Аль-Джабера Ас-Сабаха підписано низку двосторонніх документів.

Між Урядом України та Урядом Держави Кувейт було підписано Угоду про співробітництво у військовій та інших сферах.

Укладення Угоди створить правові рамки для здійснення співробітництва між державами у оборонній сфері, зокрема за напрямами співпраці в галузі оборонної промисловості та логістики, військової освіти та підготовки персоналу. Сторони також домовились про взаємний обмін розвідувальною та іншою спеціалізованою інформацією, співпрацю між оборонно-промисловими комплексами держав, постачання озброєння, військової техніки та іншої продукції військового призначення, обслуговування, ремонт та модернізацію військової техніки та обладнання. Крім того, документом створюються правові рамки у питаннях розробки та реалізації у разі необхідності відповідних програм, проведення спільних наукових досліджень, спільного виробництва та продажу оборонного обладнання шляхом використання технологій.

Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту.

Документ закріплює намір сторін сприяти розвитку дружніх зв’язків між громадськими молодіжними організаціями, громадськими організаціями фізкультурно-спортивної спрямованості, а також науково-дослідницькими установами, які займаються проблемами молоді, фізичної культури і спорту України та Кувейту, шляхом участі представників обох держав у спортивних і молодіжних двосторонніх заходах, науково-практичних конференціях, семінарах, симпозіумах тощо. Сторони також засвідчили свої наміри щодо обміну фахівцями, науковими публікаціями та відповідною інформацією в цій сфері.

Крім того, було підписано Меморандум про взаєморозуміння та наукове співробітництво між Національною академією наук України та Кувейтським інститутом наукових досліджень. Документ закріплює домовленість сторін розвивати довгострокове взаємовигідне науково-технічне співробітництво в таких галузях як екологія, біотехнології, харчові технології, дослідження води, нафтохімія, альтернативні види палива, нанотехнології тощо, шляхом спільного використання існуючого обладнання та приміщень, інформації, досвіду та розробок, обміну науково-технічним персоналом, спільної реалізації проектів, з метою скорочення витрат, які є необхідними для розроблення та реалізації технологій.

Джерело

 

Це нова сторінка відносин між Україною і Кувейтом – Президент про підписані двосторонні  документи

Президент Петро Порошенко наголосив, що під час сьогоднішніх переговорів у Кувейті було досягнуто декілька важливих результатів. «Думаю, що це нова сторінка відносин між Україною і Кувейтом», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що нинішній візит Глави Української держави є першим за 15 років.

«Ви знаєте, наскільки для нас є важливою зараз співпраця в галузі оборонної промисловості. Ми зробили далекий крок вперед, коли (були – ред.) підписані Угоди про військо-технічне співробітництво, про обмін конфіденційною інформацією», – зазначив Президент у коментарі.

За його словами, декілька місяців тому у Кувейті разом з делегацією «Укроборонпрому» перебував начальник Генерального штабу і було напрацьовано надзвичайно важливі напрямки щодо військово-технічної співпраці.

Президент також відзначив великий інтерес до співпраці в галузі науки. Про це свідчить підписаний документ між українською Національною академією наук України та Кувейтським інститутом наукових досліджень щодо обміну вченими, спільними науковими дослідженнями.

Джерело

 

Ми домовилися про можливість отримання українцями віз до Кувейту в аеропорту – Президент

Президент Петро Порошенко у коментарі зауважив, що під час переговорів з Еміром Держави Кувейт ініціював розгляд питання щодо розширення співпраці в сфері контактів між людьми.

«Ми домовилися про те, що ми даємо доручення щодо отримання українськими громадянами віз прямо в аеропорту», – розповів Глава держави. Він висловив сподівання, що за декілька місяців буде продемонстровано прогрес в цьому напрямку.

«Я запропонував вирішити питання і оформлення електронних віз, бо в Кувейті не існує практики безвізового режиму. Але я хочу, щоб де-факто для українських громадян це питання виглядало саме так – щоб без будь-яких перешкод вони могли відвідувати цю чудову країну», – розповів Петро Порошенко.

Джерело

 

Глава держави: Кувейт підтримує ініціативу України щодо місії миротворців для відновлення миру на Донбасі

Президент Петро Порошенко наголошує, що Держава Кувейт потужно підтримує Україну у міжнародних організаціях.

«Ми відчуваємо дуже сильну і потужну підтримку Кувейту у міжнародних організаціях. Кувейт зараз є членом Ради безпеки ООН спільно із Швецією», – зазначив Президент у коментарі.

За словами Глави держави, сьогодні в ході його візиту до Кувейту відбулась зустріч ще й зі спікером Парламенту Швеції.

«І два члени Ради безпеки ООН чітко наголосили на тому, що вони будуть твердо підтримувати ініціативу України, українського Президента щодо прийняття рішень і надання мандату миротворців для відновлення миру та спокою на Донбасі і першого безпекового пакету для відновлення суверенітету і територіальної цілісності», – повідомив Петро Порошенко.

Джерело

 

Міжнародні партнери України не визнають вибори президента Росії в окупованому Криму – Глава держави

«Звичайно, що ми спостерігаємо і незаконні вибори – вибори президента Російської федерації. Незаконні на території окупованого Криму», – підкреслив Президент Петро Порошенко у коментарі під час державного візиту до Держави Кувейт.

Президент повідомив, що останні декілька днів мав інтенсивні міжнародні контакти. «І ми отримали запевнення щодо невизнання виборів президента Росії в Криму», – підкреслив він.

«І єдиний Президент, якого буде обирати Крим, буде Президент України. Я з цього приводу не маю жодного сумніву», – наголосив Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Головою Національної Асамблеї Держави Кувейт

Президент України Петро Порошенко в ході державного візиту до Кувейту зустрівся з Головою Національної Асамблеї Держави Кувейт Марзуком Алі Мухаммадом Аль-Ганімом.

Було відзначено традиційно дружній характер українсько-кувейтських відносин та налаштованість двох сторін на їх подальший розвиток.

Президент України наголосив на важливості міжпарламентської складової двостороннього співробітництва та висловив сподівання на активізацію взаємодії українських та кувейтських парламентарів.

Глава держави подякував кувейтській стороні за підтримку незалежності і територіальної цілісності України.

Петро Порошенко привернув увагу до репресій, які продовжує Росія проти мусульманського населення в окупованому Криму, та звернувся до катарської сторони стати на захист прав кримських татар.

Джерело

 

Президент України провів зустріч з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ Кувейту

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ Кувейту шейхом Сабахом Халідом Аль-Хамадом Ас-Сабахом.

Глава держави висловив вдячність кувейтській стороні за підтримку ініціатив України в рамках міжнародних організацій та висловив сподівання на подальше плідне співробітництво на цьому напрямі.

Зі свого боку, шейх Сабах Халід Аль-Хамад Ас-Сабах високо оцінив внесок України як непостійного члена Ради Безпеки ООН протягом 2016-2017 років у справу підтримання миру та безпеки в світі, а також захисту прав людини.

Сторонами була підтверджена необхідність подальших міжнародних зусиль для забезпечення дотримання основоположних принципів міжнародного права, передусім щодо поваги до територіальної цілісності та суверенітету держав.

Президент поінформував кувейтську сторону про продовження Росією переслідувань мусульманського населення в окупованому Криму та звернувся до Еміра Кувейту з проханням сприяти полегшенню долі кримських татар та захисту їх прав.

Петро Порошенко підтвердив прагнення України розвивати стабільні та конструктивні відносини з країнами арабського світу. Він підкреслив безальтернативність розв’язання регіональних конфліктних ситуацій шляхом мирних переговорів.

Співрозмовники привітали досягнуту в ході візиту домовленість щодо лібералізації візового режиму для громадян України.

Петро Порошенко попросив кувейтську сторону підтримати намір України отримати статус спостерігача в Організації Ісламського Співробітництва.

Співрозмовники також обговорили питання регіональної безпеки.

Джерело

 

Президент України провів зустріч з Прем’єр-міністром Кувейту

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Кувейту шейхом Джабером Аль-Мубараком Аль-Хамадом Ас-Сабахом.

Президент України подякував за підтримку Державою Кувейт суверенітету та територіальної цілісності України.

В ході зустрічі були обговорені можливості активізації співпраці з Кувейтом за перспективними напрямами в торговельно-економічній, енергетичній та військово-технічній сферах.

Окрему увагу було приділено питанням подальшого розширення інвестиційного співробітництва між Україною і Кувейтом.

Петро Порошенко поінформував кувейтську сторону про можливості її залучення до реалізації взаємовигідних проектів на території України, зокрема у сферах сільського господарства та енергетики, а також запросив кувейтський бізнес до участі у процесі приватизації державних підприємств.

Співрозмовники домовились провести засідання міжурядової комісії в Києві у 2018 році.

Сторони привітали домовленості щодо значного спрощення візового режиму між двома країнами.

Президент України запросив Прем’єра Кувейту відвідати Україну з візитом.

Джерело