“Сатана” Москву не захистить

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Поки 65-річний кремлівський дідусь корчить з себе мачо і лякає світ мультиками про крилату ракету з безмежною дальністю польоту, Москва тихою сапою почала утилізацію ракет, які були колись страхопудалом для всього демократичного світу – ракету Р-36М “Воєвода”, або за класифікацією НАТО – “Сатана”. Причину назвав головний редактор російського журналу «Арсєнал Родіни» полковник Віктор Мураховський: “Однією з причин стало те, що нам довелося переводити на свої сили виробництво деяких комплектуючих ракети. Оскільки виробництва деяких комплектуючих на території нашої країни не було, відновлювати його сенсу немає”.

Типу – “ну, нє шмогла я, нє шмогла”. Не дуже й хотілося, ніби.

Насправді – цю подію можна вважати п’ятим заупокійним дзвоном по російській військовій міці після оборони ДАП, Авдієвської промки, знищення російських С-400 штатівськими “Томагавками” в Сирії і знищення ПВК “Вагнера” (читай – елітарних вовків російського спецназу) американцями, силами одної тільки техніки.

Москва скрізь і всюди просторікує, що конфлікт у неї насправді з США, а не з нами. Росія змогла налякати світ у 2014-му, бряцнувши ядерним арсеналом. Москва розповідала про імпортозаміщення…

І от вам. Імпортозаміщення. Найсильнішу російську ракету вони змушені просто розібрати, поки вона не перетворилася на металобрухт сама або (не дай, Боже) не створила посеред Росії пару Чорнобилів. Бо самі виробництво “деяких комплектуючих опанувати вони не можуть”.

А деякі комплектуючі – це продукція заводу “Південмаш” (м. Дніпро) і заводу “Хартрон” (м. Харків). Саме у нас, в Україні, виробляли саму ракету і систему керування нею. Про “Сатану” багато могли б розповісти колишній директор “Південмашу” Леонід Кучма і колишній конструктор ракет Володимир Горбулін – вони обоє колись виробляли цього монстра.

Нині замовити “окремі комплектуючі” у нас – їм зась. І от, те що українськими руками вироблялося 30 років тому сьогодні Росія виробити не може. Взагалі. І виходу у них два, або – з Криму і Донбасу, або…

Але ж у них існують інші ракети, скажете ви. В тому то й справа, що аналога “Сатани” у них зараз нема. Заміною “Сатані” мав стати комплекс “Сармат” (за НАТО – “Сатана-2”). Але “Сармат” на сьогоднішній день комплекс – експериментальний. На бойовому чергуванні його НЕМА. В той час як Штати…

І що там з “окремими комплектуючими” для “Сармату” – теж не зрозуміло.

Ну, змагання крилатих ракет 1982 р. випуску (Томагавк) з нереально сучасним російським зенітним комплексом С-400 ми вже бачили.

Кривизна землі, хай їй!

Певно, сильно зараз сміються “Іскандери”!

Автор