Спільний брифінг Петра Порошенко та Федеріки Моґеріні за результатами зустрічі (фото, відео)

Жодної втоми від України з боку Євросоюзу немає – Віце-Президент Європейської Комісії та Президент України

Віце-Президент Європейської Комісії – Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріка Моґеріні наголосила, що не існує втоми в Європейському Союзі від України, від питання Донбасу.

«Не бачу втоми в ЄС. Вважаю, що одностайне рішення ЄС продовжити санкції, а також рішення щодо фінансової допомоги підтверджують це. Тим більше, що ми бачимо результати. І ці результати вимагають люди», – сказала Федеріка Моґеріні.

Вона також наголосила, що бачить в українцях, особливо молодих, нестримне бажання реформ та змін: «Це є двигуном інституційної роботи. Ми тут, щоб допомогти, поділитися досвідом. Ми вважаємо, що це інвестиція в наш спільний європейський континент».

«Ми також не втомилися від роботи щодо імплементації Мінських угод. Очевидно, є певна фрустрація через відсутність прогресу, але ми налаштовані робити ще більше», – підкреслила Віце-Президент Європейської Комісії.

За її словами, також продовжується обговорення питання миротворчої місії ООН на Донбасі для забезпечення максимальної ефективності кожного кроку з виконання Мінських домовленостей.

Крім того, Віце-Президент Європейської Комісії зазначила, що будуть обговорюватись умови фінансової допомоги. «Звичайно, елементи, які мали місце в попередніх пакетах допомоги можуть бути релевантними для майбутніх. Ми плануємо, що перший транш відбудеться до кінця цього року. Ми приділяємо велику увагу антикорупційним крокам в Україні», – сказала Федеріка Моґеріні.

Президент Петро Порошенко також зазначив, що на переговорах було домовлено про продовження макрофінансової допомоги в 2018 році на Саміті Східного партнерства. «І рішення Європейської Комісії підтверджує, що ми дотримуємося слова», – наголосив він.

За його словами, уже була виділена певна допомога з боку Європейської Комісії. Він висловив сподівання, що це буде підтримано також Радою ЄС і Європарламентом. Президент також відзначив, що в цій ситуації це буде сильною мотивацією для продовження реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Всі реформи здійснюються в інтересах України», – додав він.

«Це демонстрація відносин довіри, це демонстрація відносин пріоритетності», -підкреслив він.

«І не існує втоми від України в Європейському Союзі. Сьогодні у нас візит Віце-Президента Європейської Комісії. Ми погодилися щодо продовження санкцій проти Росії на підтримку територіальної цілісності і незалежності України», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, також домовлено про підвищення гуманітарної допомоги для переміщених осіб, та консультативної допомоги у різних секторах, зокрема енергоефективності, боротьбі з корупцією.

«Це відносно того, наскільки високо залишається Україна серед пріоритетів Європейського Союзу. Ми дуже раді, що такий рівень солідарності з Україною існує, така єдність по відношенню до України щодо безпеки України. Бо йдеться і про безпеку Євросоюзу», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Продовження санкцій проти Росії є яскравим свідченням їх ефективності – Президент

Україна вдячна Європейському Союзу за продовження санкцій проти Росії. Це рішення свідчить про солідарність з нашою державою та про те, що економічні обмеження є ефективними, підкреслює Президент Петро Порошенко.

«Яскравим свідченням нашого альянсу стало рішення Ради ЄС. Рішення, яке сприяє підтримці суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. Рішення про продовження ще на півроку санкцій за підрив суверенітету і територіальної цілісності України», – наголосив Глава держави під час спілкування з журналістами за підсумками переговорів з Віце-Президентом Європейської Комісії – Високим Представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні.

«Я хочу подякувати і пані Федеріці, подякувати Раді ЄС, подякувати представникам країн-членів ЄС за те, що вони єдині і за те, що вони солідарні з Україною», – додав Петро Порошенко, назвавши ухвалення такого рішення саме під час візиту Високого Представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики в Україну символічним.

«Це відбулося і всупереч цинічній брехні російської дезінформаційної машини. Це є підтвердженням того, що санкції діють і вони є ефективні», – наголосив Президент.

«По факту, це є єдиним механізмом мати Росію за столом переговорів і забезпечувати прогрес в зупинці російської агресії. І добре скоординовані санкції Європейського Союзу, США, Канади, Австралії, Японії, значної кількості країн світу лише посилюватимуться до повного припинення російської агресії проти України та відновлення територіальної цілісності нашої держави. Наголошую – включно з Кримом», – також підкреслив він.

Глава держави також зауважив, що левова частина часу під час сьогоднішньої зустрічі з Федерікою Могеріні була присвячена узгодженню подальших спільних дій щодо встановлення миру на Донбасі і реагуванню на фейкові вибори Президента Російської Федерації в Криму і на території окупованого Севастополя.

Петро Порошенко також висловив переконання, що зустріч з Федерікою Могеріні підтвердила – Україна і Європейський Союз стоять єдиним фронтом проти будь-яких проявів російської агресії проти України. «Ми розглядаємо це як агресію і проти об’єднаної Європи», – підкреслив він, зауваживши, що не залежить яких питань це стосується – збройних проявів, які є в Криму і на Донбасі; енергетичних проявів, які відбувалися минулого тижня в кейсі газового шантажу «Газпрому» чи-то гібридних, як політичне, інформаційне, кібернетичне втручання Кремля у виборчі процеси Європи та по всьому світові.

Джерело

 

Не будемо зупинятись і не збавлятимемо темпів у реформуванні держави – Президент

Президент Петро Порошенко під час переговорів поінформував Віце-Президента Європейської Комісії – Високого Представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федеріку Моґеріні про хід реформ, які були здійснені наприкінці 2017 року на початку 2018 року в Україні.

«Я дуже дякую за позитивну оцінку реформ, яку дала пані Віце-Президент». – сказав Глава держави, звертаючись до Федеріки Моґеріні.

«Я запевнив і пані Віце-Президента, і наших партнерів з ЄС, що українська влада і я, як Президент, не будемо зупинятись і не будемо збавляти темпів у реформуванні держави незважаючи на те, що у 2019 році відбудуться президентські вибори, і парламентські вибори також недалеко», – додав він.

Петро Порошенко висловив вдячність і пані Моґеріні, і Європейському Союзу в цілому за незмінну підтримку з боку ЄС у продовженні реформ. «Ми дуже цінуємо цю підтримку. Вона надається в різних формах: радники, фінансова підтримка», – сказав Президент.

«Ми пишаємось тим, що у якості співавторів реформ є наші партнери з Європейського Союзу і це сприяє і підвищенню ефективності функціонування держави, і сприяє економічному зростанню, і сприяє зростанню оборонних можливостей», – підкреслив Глава держави.

Він також повідомив, що під час сьогоднішніх перемовин було детально обговорено проект Закону про національну безпеку, який був внесений Президентом в парламент на минулому тижні. «Дуже важливо, щоб ми прискорили голосування за нього», – зазначив Петро Порошенко.

Одним із доказів спільної результативної роботи Президент вважає рішення Європейської Комісії започаткувати четверту програму макрофінансової допомоги нашій державі. «Яке, як ми дуже очікуємо, буде підтримано Радою ЄС і Європарламентом. Ми домовились про це під час Саміту Східного партнерства і на виконання цих домовленостей Єврокомісія започаткувала цей процес», – сказав Глава держави.

Федеріка Моґеріні, в свою чергу, висловила підтримку Євросоюзом «рішучому і сміливому процесу реформ, на які очікують громадяни і які вони бачать за останні місяці». «Це вражаючий прогрес та успіх. Вступ в дію Угоди про асоціацію та безвізовий режим дійсно допомогли в досягненні значного прогресу в реформах», – наголосила Віце-Президент Європейської Комісії – Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Вона зазначила, що обговорила це питання з Президентом України сьогодні і також на зустрічах з Прем’єр-міністром України та Міністром закордонних справ. «Також в мене буде можливість обговорити прогрес в реформах з громадянським суспільством та студентами, з якими я зустрінусь в університеті. Ми обговоримо можливості та потенціал нашої спільної роботи, нове обличчя наших відносин, які відкривають шляхи для покращення повсякденного життя», – сказала Федеріка Моґеріні.

Віце-Президент Європейської Комісії також повідомила про прогрес у багатосторонній співпраці. «Ми провели дуже успішний Саміт Східного партнерства в листопаді. Ми затвердили дуже амбіційний план роботи в листопаді в Брюсселі. Ми працюємо для досягнення результатів за 20 напрямками: підтримка малого та середнього бізнесу, цифрова економіка, інвестиції, енергетичні та інфраструктурні проекти. Це дуже чіткий список сфер практичної співпраці, в яку Україна, як асоційований партнер ЄС, робить дуже важливий внесок», – зазначила вона.

«Я знаю, що громадяни досі не почули прогрес в щоденному житті, але для нас в Брюсселі прогрес був очевидним», – додала Високий Представник ЄС.

Водночас, вона висловилася за необхідність продовження роботи над реформами, адже і українці цього очікують. «Хочу підкреслити, що треба більше зробити в боротьбі з корупцією, в тому числі створити Антикорупційний суд з урахуванням рекомендації Венеційської комісії та Ради Європи», – сказала Федеріка Моґеріні.

«Минулої п’ятниці Європейська комісія запропонувала надати нову макрофінансову допомогу в розмірі 1 млрд. Ми продовжимо підтримувати реформування вашого сектору громадської безпеки. Ми працюємо з української владою через одну з наших цивільних місій. Консультативна місія ЄС відкрила третій регіональний офіс в Одесі минулого тижня для підтримки реформ по всій країні», – резюмувала Віце-Президент Європейської Комісії – Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики.

Джерело

 

Необхідно посилити роль європейських дипломатів у звільненні українських заручників – Глава держави

Президент Петро Порошенко переконаний, що задля ефективного просування у питаннях звільнення українських патріотів, які перебувають у полоні бойовиків та незаконно утримуються в Росії, необхідно посилити участь європейської дипломатії у цьому процесі.

«Вважаю, що необхідно зробити більш значимою роль європейської дипломатії у справі звільнення заручників на Донбасі», – заявив Глава держави, повідомивши, що питання заручників також обговорювалося сьогодні під час зустрічі Віце-Президентом Європейської Комісії – Високим Представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні.

«Ми бачимо, що після очевидного успіху, який ми спостерігали в грудні, коли вдалося звільнити 74 українських заручника, ми знову, більш ніж на 2,5 місяці, не маємо прогресу, незважаючи на абсолютно конкретні пропозиції, які були надані російській стороні», – констатував Петро Порошенко.

«Це стосується як заручників, яких вони незаконно утримують на окупованій території, так і політичних полонених, політичних заручників, які утримуються в тюрмах Російської Федерації, включаючи Сущенка, Сенцова, кримських татар та багатьох інших», – додав він.

Джерело

 

Необхідно запровадити санкції проти причетних до організації незаконних російських президентських виборів на окупованих територіях – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна не визнавала і ніколи не визнає проведення виборів президента Росії на незаконно окупованих нею територіях і закликає вжити санкцій щодо осіб, які причетні до організації цього процесу.

«У контексті російських президентських виборів наступної неділі я чітко заявив, що Україна не визнає фейкові президентські вибори на тимчасово окупованих територіях, бо і там росіяни збираються проводити так зване голосування. Ми впевненні в тому, що необхідно запровадити санкції проти осіб, які причетні до організації незаконного виборчого процесу», – заявив Глава Української держави під час спілкування з журналістами по завершенні зустрічі з Віце-Президентом Європейської Комісії – Високим Представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні.

Глава держави також зауважив, що питанню реагування на фейкові вибори президента РФ в Криму і на території окупованого Севастополя була присвячена левова частина часу під час сьогоднішньої його зустрічі з Федерікою Моґеріні.

«Я закликав Європейський Союз до аналогічних дій у відповідь на незаконні так звані вибори», – повідомив Петро Порошенко.

«Крім того, у контексті триваючої кампанії з боку Росії із поширення дезінформації, здійснення хакерських нападів, втручання у виборчі процеси, спрямованих проти демократичного вільного світу, в тому числі ЄС і України, ми домовились посилити наше співробітництво у боротьбі з кіберзагрозами та фейковими новинами. І (домовились про – ред.) обмін досвідом, який буде вигідний і Україні, і Європейському Союзу», – додав він.

Віце-президент Єврокомісії – Високий представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики, в черговий раз, наголосила – Європейський Союз не визнає незаконної анексії Криму.

«Ми продовжимо цю політику невизнання. Ми продовжимо засуджувати це порушення міжнародного права. Ми не визнаємо так звані вибори там. Ми продовжимо політику невизнання, в тому числі через санкції щодо цього питання. Ми продовжимо закликати поважати права всіх українців, в тому числі кримських татар. Ми продовжимо закликати звільнити всіх затриманих та засуджених в порушення міжнародного права», – сказала Федеріка Моґеріні.

Джерело

 

Україна закликає держави Євросоюзу відмовитися від будівництва «Північного потоку-2» – Президент України

Під час перемовин із Віце-Президентом Європейської Комісії – Високим Представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Моґеріні Президент Петро Порошенко закликав Європейську Комісію та країни-члени Євросоюзу відмовитися від будівництва «Північного потоку-2». Про це Глава держави повідомив журналістам під час брифінгу за результатами зустрічі.

«Ми не могли оминути нашою увагою необхідність посилення співпраці у питаннях енергетичної безпеки України та ЄС, особливо у зв’язку із останніми цинічними діями російського «Газпрому», – зазначив Петро Порошенко.

«Ми маємо зробити надзвичайно важливі висновки з цієї газової кризи. Росія є ненадійним постачальником і лише об’єднані дії України і ЄС зможуть забезпечити енергетичну безпеку як України, так і Європейського Союзу», – наголосив Президент. За його словами, під час найближчого Саміту планується обговорення секторальних напрямків співпраці і можливість приєднання України і до цифрового, і до енергетичного союзів, й інші форми співпраці, «по яким уже за розпорядженням Президента Єврокомісії розпочалася відповідна робота».

«Враховуючи поточну ситуацію, ми маємо зробити важливі висновки. По-перше, «Газпром» остаточно втратив імідж надійного партнера в енергетичній сфері для Європейського Союзу і для України. По-друге, «Газпром», а якщо точніше Кремль, чітко засвідчив намір використовувати і в майбутньому питання газопостачання до Європи як засіб геополітичної боротьби, свідомо нехтуючи і контрактними зобов’язаннями, і правосуддям», – наголосив Глава держави.

«Враховуючи це, Україна ще раз звернулася до Європейської Комісії, держав-членів ЄС відмовитися від намірів будівництва «Північного потоку-2», як проекту, що загрожує енергетичній безпеці як України, так і ЄС», – заявив Петро Порошенко.

Віце-Президент Європейської Комісії – Високий Представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики, у свою чергу, також повідомила, що під час зустрічі з Главою Української держави обговорювалося нещодавнє рішення «Газпрому» про призупинення постачання газу, за який вже було заплачено. «Газпром» повинен поважати свої контрактні зобов’язання. Європейська Комісія вже вступила в перемовини через Віце-президента Шефчовича. Ми готові сприяти тристороннім перемовинам, щоб знайти позитивне рішення», – також підкреслила Федеріка Моґеріні.

Джерело

Автор