Яйця, кури і Юля

Дмитро Вовнянко

До розгонів зради залучили іноземні кадри. Відомий інтернет-провокатор Ростик Шаповалов (журналіст з нього такий самий, як з Фемена Феменченка бойовий командир), який зараз живе у США, працюючи, ймовірно, асенізатором і конструктором ракет для Ілона Маска водночас, оголосив, що у США яйця дешевші, ніж в Україні, і зарплатні у касирів там $1800, а звідси висновок – злочинна влада в Україні краде з/п українських касирів. Висновок – нащо її таку підтримувати?!

І знаєте? Він примусив мене згадати одну цікаву історію – як раз про курей, яйця і… Розумієте, фаворитів майбутніх виборчих перегонів наразі три – БПП, «Батьківщина» та «Опозиційний блок». Всі інші учасники прямо, опосередковано чи з власної недолугості працюють на перемогу когось з цієї трійці. Тобто якщо ви не голосуєте за БПП – ви або голосуєте за котрогось з двох інших, або гробите свій голос, віддаючи його аутсайдеру. А отже, голосувати треба…

От про того, «за кого треба голосувати», я й розповім. Час – весна 2008 р. Прем’єр-міністром (тобто тілом, відповідальним за стан української економіки) працювала тоді Юлія Тимошенко. Щойно народу була роздана «Юліна тисяча», яка всупереч полум’яним обіцянкам Юлії Володимирівни не підняла купівельну спроможність громадян, а банально розігнала інфляцію і завдала нищівного удару бюджету країни. У країні росли ціни на м’ясо.

Отут Євген Сігал, один із народних депутатів від політсили Юлії Тимошенко (а в минулому – член РУХу і СДПУ(о), для «Батьківщини» таке – норма), запропонував законопроект, за яким граничний розмір торгівельної надбавки від оптово-відпускних цін виробника до кінцевого споживача мав обмежуватися на рівні 15%. Благе діло? Турбота про громадян? Наче так. Засмучувала лише одна деталь, Євген Сігал – чоловік власниці (а за твердженням злих язиків – власник) компанії «Агромакс», чия продукція найбільше відома під маркою «Гаврилівські курчата». Виходить, власник виробництва курячого м’яса обмежував сам себе?

Такі підозри обов’язково з’явилися б у народних депутатів і примусили б їх проаналізувати законопроект ретельно. Але! 13 травня 2008 року, в день виступу президента України Віктора Ющенка із Щорічним посланням до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище держави, нардепи від БЮТ у присутності послів іноземних країн заблокували трибуну і президію Верховної Ради, тим самим зірвавши виступ президента і наразивши перед усім світом країну на нечувану ганьбу.

Вимоги бютівців – негайний розгляд ВР внесеного кабміном «пакету антиінфляційних законопроектів». Тему детально дослідив колишній нардеп і письменник Дмитро Чобіт. Бютівський пакет – це всього лише ТРИ законопроекти. Один з них – згаданий законопроект Сігала-Ткача. Два інших – не набагато кращі. Але скандал перебив усе – довелося розглядати «з коліс».

16 травня 2008 р. законопроект, внесений бютівцем Сігалом був прийнятий, і… Почалася магія.

По-перше, закон убив торговців харчами середньої ланки. Справа в тому, що 15%-ву торгівельну надбавку залюбки міг тримати супермаркет – за його обертів це не складно. А от невеличкий харчовий магазин з такою надбавкою на розорення був ПРИРЕЧЕНИЙ. Аби заохотити його тримати таку надбавку, уряд мав би якось зменшити розхідну частину його бізнесу, а саме цього уряд НЕ зробив. Таким чином чимало касирів позбулися роботи, що дало власникам супермаркетів змогу не піднімати відповідно до інфляції з/п касирам наявним. А навіщо, якщо безробітних касирів повен ринок праці?!

По-друге. Невдовзі по прийняттю закону оптові виробники м’яса… підняли відпускні ціни. Все чесно! Закон регулював лише торгівельну НАДБАВКУ! Відпускні ціни він не регулював. А де кури – там і яйця. І такі виробники існують у нас досі і присутні вони у всіх партіях (а бува – фінансують зразу по 4-5 проектів). Юлія Володимирівна на ситуацію тоді відреагувала – вона висловила збурення. І все.

От вам і кури. От вам і яйця. От вам і з/п касирів. Кортить поміняти нинішню владу на отаку? Вона вам життя «покращить» – обов’язково. Вона – уміє.