Зустріч Петра Порошенка з представниками ЗМІ за підсумками участі у Мюнхенській безпековій конференції (відео)

Є абсолютне розуміння, що миротворча місія є ключовою складовою мирного мінського процесу – Президент України

Президент Петро Порошенко переконаний, що для запровадження повномасштабної місії миротворців ООН, яка забезпечить повернення окупованих територій під український суверенітет, потрібно дотиснути Росію. Розуміння необхідності такої місії у ключових міжнародних партнерів є, наголошує Глава держави.

«На сьогоднішній день мені здається, що ідея миротворців, оволоділа умами людей, які приймають рішення, в тому числі і тут, у Мюнхені на безпековій конференції. На мою думку, є абсолютне розуміння, що це є ключовою складовою мирного мінського процесу», – наголосив Петро Порошенко.

«Для того, щоб в Україні було запроваджено повномасштабну місію миротворців ООН, яка забезпечить повернення цих територій під український суверенітет, потрібна лише одна річ – дотиснути Росію», – сказав Президент.

Під час зустрічі з представниками ЗМІ, за підсумками участі у Мюнхенській безпековій конференції, Глава держави нагадав, що існує декілька доповідей з цього приводу. Він зауважив, що існує багато позицій імплементації його ініціативи, яка була започаткована на початку 2015 року, про те, що для забезпечення безпекового компоненту Мінських угод найбільш реальним кроком є запровадження миротворчої місії.

При цьому, Президент уточнив: «Не якоїсь екзотичної – миротворці не мають бути ескорт-сервісом вздовж лінії зіткнення. Ми не маємо мати якісь обрізані повноваження».

«Миротворці мають право роззброювати незаконні збройні формування. Миротворці мають забезпечити відсутність іноземних військ на окупованій території. Ми можемо говорити, що обов’язковим компонентом має бути присутність миротворців на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону для того, щоб зупинити інфільтрацію російських військ і російських боєприпасів, пального і військової техніки на територію України», – підкреслив Петро Порошенко.

За його словами, з більшості інших позицій можна вести відкритий діалог і пошук компромісів. Зокрема, щодо функціональних етапів; країн, які можуть брати участь у миротворчій операції. Він акцентував на принципі миротворчих операцій, який полягає в тому, що у складі миротворчої місії як правило участі не беруть сусідні країни.

Президент також підкреслив, що ключова позиція – якнайшвидше перейти до дискусії по суті щодо миротворчої місії.

Джерело

 

Більше десятка всесвітньо відомих компаній заявили про своє бажання брати участь в управлінні ГТС України – Петро Порошенко

«Робота проведена дуже велика. НАК «Нафтогаз» найняв радника, який готує пропозицію щодо управління газотранспортною системою України у повній відповідності до міжнародних правил, прозоро», – наголосив Президент Петро Порошенко.

Про це Глава держави сказав під час зустрічі за підсумками участі у Мюнхенській безпековій конференції з представниками ЗМІ, відповідаючи на питання щодо реформування газотранспортної системи України.

Глава держави також повідомив, що «вже більше десятка всесвітньовідомих компаній заявили про своє бажання брати в цьому участь».

При цьому, Президент зазначив, що Уряд вже прийняв відповідні важливі рішення. «І коли ми визначимо коло компаній, які зможуть забезпечити транзит газу, забезпечити ефективну модернізацію газотранспортної мережі і забезпечать найбільшу вигоду для Української держави щодо експлуатації газотранспортної системи, та й переможе. Я впевнений, що в напрямку цього зроблено дуже і дуже багато», – підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Україна зробила усе для активізації співпраці з НАТО – Президент України

Президент Петро Порошенко, відповідаючи на питання журналістів щодо результатів участі в Мюнхенській конференції з безпеки, повідомив деякі деталі зустрічі з Міністром оборони США Джеймсом Меттісом.

«Напевно Президенту не можна так говорити, але я в захопленні від секретаря Меттіса. У нас був дуже добрий візит Міністра оборони України Степана Полторака. У нас були конкретні терміни розвитку співробітницвта, в тому числі і у військово-технічній сфері, в постачанні, далеко не тільки і не стільки того виду озброєння, яке постійно обговорюється. Але, на жаль, розкрити цю інформацію я не можу», – сказав Президент.

При цьому, він висловив слова вдячності за розширення масштабів і напрямків співпраці зі США у військовій та військово-технічній сфері. «Я впевнений, що це сьогодні працює дуже і дуже ефективно», – підкреслив Петро Порошенко.

«Ми проговорили, і я отримав повну підтримку законопроекту про національну безпеку, законопроекту по реформам, який є у складі нашого плану щодо НАТО», – повідомив Президент та додав, що були проговорені конкретні кроки та досягнуто домовленостей щодо подальшої активізації співпраці з Північноатлантичним Альянсом.

«Україна сьогодні зробила усе, щоб відновити співпрацю. І це треба робити негайно», – підсумував Президент Порошенко.

Джерело

 

Ми маємо робити все можливе, щоб прибрати з українсько-польського порядку денного чутливі питання і об’єднуватись навколо надзвичайно важливих питань – Глава держави

Президент Петро Порошенко обговорив з Прем’єр-міністром Польщі питання двосторонньої співпраці.

«Це була моя перша зустріч з паном Матеушем в якості Прем’єр-міністра. Можу сказати, що вона достатньо конструктивна», – повідомив Президент журналістам за підсумками переговорів.

Глава держави поінформував, що обговорювався візит польського Прем’єра в Украіну. Також обговорювались питання військово- технічноі співпраці, питання відновлення роботи у рамках литовсько-украінсько-польськоі бригади.

«Ми поговорили про спільну координацію дій у сфері енергетичної безпеки, говорили про «Півніний потік-2»,- додав він.

За словами Петра Порошенка, в тому числі обговорювалось і питання нещодавно ухваленого в Польщі закону. «Моя позиція щодо закону абсолютно не змінилася, так само як і щодо чутливих питань нашоі історіі – треба залишити історію історикам, експертам. А політики мають займатися майбутнім», – підкреслив Петро Порошенко.

«Якщо політики будуть займатися історією, а історики будуть займатися політикою, як правило ні до чого доброго це не приводить», – сказав Президент та зауважив, що ми очікуємо на розгляд цього закону у польському Кониитуційному суді і це питання хвилює багатьох украінців.

«Але на моє глибоке переконання Польща є нашим стратегічним партнером. Польща є нашим адвокатом у питаннях європейськоі інтеграціі. І ми маємо робити все можливе для того, щоб прибрати з порядку денного питання, які є чутливими, які розколюють нас. І об’єднуватись навколо надзвичайно важливих проблем і питань»,- сказав Глава держави.

«Мені здаєься, що ця позиція була підтримана польським Прем’єром і ми знайдемо порозуміння»,- сказав Петро Порошенко.

Він також зазначив, що залишається оптимістом у вирішенні цих питань.

Джерело

Автор