Брифінг прокурорів у справі стосовно В. Януковича і подій на Майдані Незалежності у період 18-20лютого 2014 року

Печерським районним судом міста Києва 7 лютого 2018 року задоволено клопотання слідчих Департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього президента В. Януковича в організації у складі організованої злочинної групи перевищення влади та службових повноважень працівниками правоохоронних органів з метою перешкоджання проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, що призвело до масових жертв серед мітингувальників, тобто до настання тяжких наслідків, організації умисних вбивств та замахів на умисні вбивства учасників масових акцій протесту в центральній частині м. Києва у період з 18.02.2014 по 20.02.2014 та терористичного акту 20.02.2014 на вулиці Інститутській у м. Києві за ознаками злочинів, передбачених за ч. 3 ст. 28, ст. 340, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.365, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст.115, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст.28, ч. 2 ст. 15, п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 121, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 258 КК України.

Про це повідомили під час брифінгу прокурори – процесуальні керівники Генеральної прокуратури України О. Донський, Д. Іванов та Я. Сімонов у справі щодо розстрілів на Майдані.

Зокрема, в ході брифінгу вони наголосили, що захисниками В. Януковича та самим підозрюваним у засобах масової інформації розповсюджується неправдива інформація про порушення права на захист та недопущення до участі в справі.

Прокурори зазначили, що після судового засідання 08.12.2017, в якому вирішено всі клопотання сторони захисту та частково їх задоволено, на стадії, коли для прийняття рішення по суті клопотання про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього президента В. Януковича у вчиненні низки злочинів залишилось лише вивчити матеріали, долучені до справи за клопотанням сторони захисту та вислухати позицію захисту щодо клопотання прокуратури, захисники почали ігнорувати судові засідання, а адвокатське об’єднання, з яким у В. Януковича укладено договір про надання правової допомоги, не забезпечувало прибуття вказаних, чи інших захисників з числа адвокатів адвокатського об’єднання, для здійснення захисту В.Януковича.

Так, з 11.12.2017 по 07.02.2018 адвокатами адвокатського об’єднання пропущено 15 судових засідань з розгляду вказаного клопотання, що призвело до порушення права підозрюваного на захист та на розгляд справи протягом розумного строку.

Ухвалою Печерського районного суду від 20.12.2017 до відома голови Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури м. Києва доведено обставини порушення вимог Кримінального процесуального кодексу, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та вимог адвокатської етики адвокатами та керівником адвокатського об’єднання, а також порушено питання про їх дисциплінарну відповідальність.

«Фактично, починаючи з 8 грудня, коли адвокати Януковича зрозуміли, що процес вже виходить на фінішну пряму, вони здійснювали системні позапроцесуальні дії, спрямовані не на захист клієнта, а на зрив процесу», підкреслив О. Донський.

Він додав, що саме тому, у зв’язку з неявкою адвокатів адвокатського об’єднання, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 11.12.2017 залучено захисника з числа адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві для здійснення захисту при розгляді клопотання про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо В. Януковича.

Прокурори зазначили, що незважаючи на те, що відповідно до ст. ст. 309, 392 КПК України визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку, який не містить положень щодо можливості оскарження ухвал про призначення захисника в порядку, передбаченому статтями 49, 52 КПК України, а також те, що рішення про припинення участі адвокатського об’єднання слідчим суддею ні 11.12.2017, ні в будь-якому іншому судовому засіданні не приймалось, адвокатом Януковича В.Ф. безпідставно подано апеляційну скаргу з відповідних питань, за результатами чого суддею Апеляційного суду міста Києва у відкритті апеляційного провадження відмовлено.

При цьому, адвокатами адвокатського об’єднання, в тому числі керівником адвокатського об’єднання, з 11.12.2017 до 02.02.2018 року направлялись листи до Печерського районного суду про відсутність у них повноважень брати участь у розгляді клопотання, оскільки такі їх повноваження обмежено самим підозрюваним В. Януковичем.

На підтвердження вказаних листів, адвокатами адвокатського об’єднання направлено копію заяви В. Януковича про обмеження їх повноважень.

Таким чином керівник адвокатського об’єднання не мав жодних повноважень брати участь у судовому засіданні, що проходило 07.02.2018 року з розгляду клопотання та здійснення захисту підозрюваного.

Не відповідає дійсності також інформація про видалення 07.02.2018 року із зали судового засідання іншого захисника В. Януковича та перешкоджання йому здійснення захисту підозрюваного. Зазначена особа перебувала у судовому засіданні не як захисних, а як вільний слухач, оскільки раніше судом задоволено вмотивований відвід прокурора зазначеному захиснику. Крім того, вказана особа неодноразово порушувала порядок у судовому засіданні, проявляла не повагу до суду, сторони обвинувачення та інших захисників, у зв’язку з чим судом прийнято рішення про видалення її із зали судового засідання.

Також прокурори акцентували увагу, що під час судового засідання з розгляду клопотання 07.02.2017 за участю захисника В. Януковича, залученого з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві, досліджено лише 3 томи доказів, дослідження інших матеріалів справи відбувалось за участю адвокатів адвокатського об’єднання, з яким у В. Януковича укладено договір про надання правової допомоги.

Джерело

Автор